552
Τότε και τώρα, 1947 και 2017. Το βασιλικό ζεύγος της Αγγλίας στον γάμο τους και στην επετειακή φωτογραφία για τα 70 χρόνια του γάμου τους | Matt Holyoak/CameraPress/PA Wire/Handout via REUTERS

Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας και Φίλιππος: 70 χρόνια γάμου!

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 16:00
Τότε και τώρα, 1947 και 2017. Το βασιλικό ζεύγος της Αγγλίας στον γάμο τους και στην επετειακή φωτογραφία για τα 70 χρόνια του γάμου τους
|Matt Holyoak/CameraPress/PA Wire/Handout via REUTERS

Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας και Φίλιππος: 70 χρόνια γάμου!

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 16:00

Ας κάνουμε ένα μικρό τεστ. Πόσα ζευγάρια γνωρίζουμε που έχουν συμπληρώσει 70 χρόνια γάμου;

Το μυαλό πάει μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, πολύ δύσκολα εξάλλου μπορούμε να εντοπίσουμε έναν συγγενή ή γνωστό μας. Υπάρχουν μόνο μερικά ζευγάρια σε απομονωμένα χωριά που παντρεύτηκαν σε νεαρή ηλικία και μετά ευτύχησαν να ζήσουν έξι και επτά δεκαετίες κοινής ζωής.

Σε αυτούς ας προσθέσουμε και τη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Β’ και τον πρίγκιπα Φίλιππο που γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα τα 70 χρόνια έγγαμου βίου.

Το βασιλικό ζεύγος θα γιορτάσει την πλατινένια επέτειο του γάμου τους σε μια κλειστή τελετή που σε τίποτα δεν θα θυμίζει τον εντυπωσιακό γάμο τους, στις 20 Νοεμβρίου 1947, στο Αβαείο του Ουέστμινστερ (στο βίντεο, κάτω).

Δεν θα θυμίζει σε τίποτα ούτε την αργυρή επέτειο (στα 25 χρόνια), τη χρυσή (στα 50) και τη αδαμάντινη επέτειο (στα 60 χρόνια) που είχαν εορταστεί με επισημότητα.

Πάντως, η 91χρονη Ελισάβετ και ο 96χρονος Φίλιππος φωτογραφήθηκαν μαζί για την περίσταση (κάτω).

2017-11-19T221933Z_1904197804_RC153D4FAD00_RTRMADP_3_BRITAIN-ROYALS
(Matt Holyoak/CameraPress/PA Wire/Handout via REUTERS)

Το 1947, όταν παντρεύτηκαν, οι εποχές ήταν διαφορετικές. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τέλειωσε με τη Βρετανία νικήτρια αλλά με την Αυτοκρατορία της να κλονίζεται επικίνδυνα – ήδη η Ινδία, ένα από τα πετράδια του στέμματος, και το Πακιστάν ήταν ανεξάρτητα κράτη. Ο λαός ήθελε μια ευκαιρία να χαρεί και ο γάμος της πρωτότοκης κόρης του βασιλιά Γεωργίου ήταν μια καλή ευκαιρία.

Το νυφικό της Ελισάβετ κόστισε 300 κουπόνια ένδυσης. Ακόμα και για την κόρη του βασιλιά δεν υπήρχε όσο ύφασμα θα ήθελε, αλλά επειδή ήταν η κόρη του βασιλιά μπορούσε να ξοδέψει περισσότερο ύφασμα από άλλες νύφες της εποχής της. Τα δώρα ήταν και αυτά προσαρμοσμένα στο πνεύμα της εποχής. Το Κουίνσλαντ, η επαρχία της Αυστραλίας, επέλεξε ένα πρακτικό και χρήσιμο δώρο για δύο νεόνυμφους σε μια χώρα με δελτίο τροφίμων: 500 κονσέρβες ανανά.

Πέντε χρόνια αργότερα η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο, μετά τον θάνατο του πατέρα της. Μετρά πλέον 65 χρόνια στον θρόνο και ήδη είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της Βρετανίας, ξεπερνώντας ακόμη και τη βασίλισσα Βικτωρία. Με αφορμή την επέτειο, τα βρετανικά μέσα ρίχνουν ξανά άλλη μια ματιά στο τι σημαίνει να συμπληρώνεις 70 χρόνια γάμου, πόσο μάλιστα στους καιρούς μας όπου τόσο και τόσο γάμοι καταλήγουν σε διαζύγια.

Queen Elizabeth II and Prince Philip, Duke of Edinburgh watch a cricket match at Highclere Castle, Highclere, Hampshire, 3rd August 1958. (Photo by Victor Blackman/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)
Παρακολουθώντας αγώνα κρίκετ το 1958 (Photo by Victor Blackman/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

Πριν από 20 χρόνια, στη χρυσή επέτειο των γάμων τους, η Ελισάβετ είχε πει για τον Φίλιππο ότι είναι «η δύναμη και το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια». Οπως λένε οι άνθρωποι που τους γνωρίζουν καλά, το μυστικό τους είναι ότι ο ένας αισθάνεται άνετα δίπλα στον άλλο.

Η Telegraph γράφει ότι είναι ο μόνος που τολμά να της βάλει τις φωνές, αλλά και αυτή είναι η μόνη που του φωνάζει, ειδικά όταν η Ελισάβετ είναι πίσω από το τιμόνι (οι κακές γλώσσες λένε ότι είναι λίγο ριψοκίνδυνη οδηγός).

Εχουν τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και τέσσερα δισέγγονα που σε λίγους μήνες θα γίνουν πέντε με το παιδί του Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον. Είναι και αυτό μια επιτυχία.

GettyImages-106950567
Το 2010 σε επίδειξη γυαλιών 3D (Getty)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...