737
Πρώτες πρωινές ώρες Δευτέρας. Η Ανγκελα Μέρκελ χαιρετάει τους δημοσιογράφους, αλλά η αμηχανία στο CDU είναι κυρίαρχη | REUTERS/Axel Schmidt

Προς νέες εκλογές η Μέρκελ;

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 07:33
Πρώτες πρωινές ώρες Δευτέρας. Η Ανγκελα Μέρκελ χαιρετάει τους δημοσιογράφους, αλλά η αμηχανία στο CDU είναι κυρίαρχη
|REUTERS/Axel Schmidt

Προς νέες εκλογές η Μέρκελ;

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 07:33

Υποτίθεται ότι στη Γερμανία υπάρχει η κουλτούρα της συνεργασίας που εγγυάται σταθερές και μακροχρόνιες κυβερνήσεις, άρα πολιτική σταθερότητα· αυτό είχαν καταδείξει άλλωστε οι περίφημοι Μεγάλοι Συνασπισμοί των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών. Ομως τώρα αυτή η κουλτούρα δοκιμάζεται. Ισως και δικαιολογημένα: ο Συνασπισμός «Τζαμάικα», από τα χρώματα του CDU/CSU, των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων είναι κατά κάποιους ένας συνασπισμός-Φρανκενστάιν. Δικαιολογημένα λοιπόν οι όποιες διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει. Τα ξημερώματα ναυάγησε άλλη μια προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης και τώρα ακόμα και η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ, σκέφτεται, λένε, τη νέα προσφυγή στις κάλπες, οκτώ εβδομάδες από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Οι προσπάθειες της καγκελαρίου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων (διότι και η παράταξη της οποίας ηγείται αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες αλλά και από τους υπερσυντηρητικούς Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές) και να εξασφαλίσει μια τέταρτη θητεία στο αξίωμα δέχθηκαν βαρύ πλήγμα αργά τη νύχτα της Κυριακής, όταν το ένα από τα κόμματα που συμμετείχε στις διερευνητικές συνομιλίες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), αποφάσισε απροσδόκητα να αποχωρήσει από τη διαδικασία, πυροδοτώντας μια πολιτική κρίση στη Γερμανία.

Η Μέρκελ, οι συντηρητικοί της οποίας βγήκαν εξασθενημένοι από τις εκλογές που κέρδισαν μεν αλλά με μειωμένο αριθμό εδρών, δήλωσε λίγη ώρα μετά την αποχώρηση του FDP από τις διερευνητικές συνομιλίες ότι το πρωί θα ενημερώσει τον γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ότι δεν μπορεί πλέον να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Η εξέλιξη φέρνει τη Γερμανία μπροστά σε δύο επιλογές χωρίς προηγούμενο στη μεταπολεμική εποχή: είτε η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) θα σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Πράσινους, είτε ο πρόεδρος θα προκηρύξει νέες, πρόωρες εκλογές αφού τα κόμματα δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ο ήσσων εταίρος στην απερχόμενη κυβέρνηση της Μέρκελ, που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, απέκλεισαν το ενδεχόμενο επανάληψης του σχηματισμού μεγάλου συνασπισμού μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές.

«Είναι μια ημέρα βαθιάς περισυλλογής για το πώς θα προχωρήσει η Γερμανία», δήλωσε μια εμφανώς κουρασμένη Μέρκελ στους δημοσιογράφους πριν προσθέσει ότι «ως καγκελάριος, θα κάνω τα πάντα για να εγγυηθώ πως αυτή η χώρα θα κυβερνηθεί καλά τις δύσκολες εβδομάδες που θα έλθουν» και θα ξεπεράσει την –για πολλούς, απροσδόκητη– πολιτική κρίση, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

2017-11-20T001930Z_369173996_RC14E0A99780_RTRMADP_3_GERMANY-POLITICS
Η Ανγκελα Μέρκελ κάνει δηλώσεις μετά την κατάρρευση των συνομιλιών. Ισως αυτό το φιλικό χτύπημα στην πλάτη να λέει πολλά (Reuters)

Το ευρώ υποχωρούσε έναντι του ιαπωνικού γεν και του αμερικανικού δολαρίου στις ασιατικές αγορές λίγη ώρα αφού ο επικεφαλής του νεοφιλελεύθερου FDP, ο Κρίστιαν Λίντνερ, ανακοίνωσε, περί τις 01:00 (ώρα Ελλάδας) ότι το κόμμα αποσύρεται από τις συνομιλίες διότι δεν βρέθηκε κοινός τόπος για ζητήματα-κλειδιά.

Χθες «δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, αντιθέτως είχαμε οπισθοδρομήσεις, διότι αμφισβητήθηκαν συγκεκριμένοι συμβιβασμοί», είπε ο Λίντνερ στους δημοσιογράφους. «Είναι καλύτερα να μην κυβερνήσουμε από το να κυβερνήσουμε με λάθος τρόπο. Αντίο!».

Τα τέσσερα κόμματα πάσχιζαν επί τέσσερις εβδομάδες και πλέον να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε ζητήματα όπως το προσφυγικό, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι δημόσιες δαπάνες, η φορολογία. Eνα από τα μείζονα ζητήματα που προκαλούσαν τριβές ήταν η απαίτηση της CSU να τεθεί όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που υποδέχεται η Γερμανία κάθε χρόνο, στην οποία εναντιώνονταν οι Πράσινοι.

Ο Λίντνερ δήλωσε ότι πέρα από τα μείζονα ζητήματα στα οποία υπήρχαν διαφωνίες, τα κόμματα δεν μπόρεσαν να οικοδομήσουν επαρκή αμοιβαία εμπιστοσύνη, κάτι που θεωρούσε προϋπόθεση ώστε η επόμενη κυβέρνηση να παραμείνει σταθερή καθ’ όλη την τετραετή κοινοβουλευτική περίοδο.

Το γερμανικό βιομηχανικό και εμπορικό επιμελητήριο (DIHK) έκρινε ότι μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα ζημιώσει τη γερμανική οικονομία.

«Υπάρχει ο κίνδυνος η δουλειά στα μείζονα θέματα για το μέλλον της χώρας μας να καθυστερήσει για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο», προειδοποίησε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, ο Έρικ Σβάιτσερ, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Οι γερμανικές εταιρείες πρέπει τώρα να προετοιμαστούν για μια πιθανόν μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Αυτό είναι πάντα δύσκολο για την οικονομία».

Η 63χρονη Μέρκελ, στην εξουσία από το 2005, είδε την ισχύ της να μειώνεται όταν ψηφοφόροι εξοργισμένοι για την απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας το 2015 και να επιτρέψει την έλευση ενός εκατομμυρίου και πλέον προσφύγων μέσα σε δύο χρόνια τιμώρησαν τα κυβερνητικά κόμματα, πολλοί επιλέγοντας να ψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Η ανησυχία αρκετών είναι ότι εάν προκηρυχθούν νέες εκλογές, η AfD θα καταλάβει ποσοστό ακόμη υψηλότερο από το σχεδόν 13% που απέσπασε τον Σεπτέμβριο.

Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις για πολλά ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, από τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη ως την πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...