582
Ο 93χρονος Μπους σε αγώνα στο Τέξας στις 29 Οκτωβρίου | REUTERS/David J. Phillip/Pool via USA TODAY

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για παρενόχληση από τον πατέρα Μπους

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2017, 18:13
Ο 93χρονος Μπους σε αγώνα στο Τέξας στις 29 Οκτωβρίου
|REUTERS/David J. Phillip/Pool via USA TODAY

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για παρενόχληση από τον πατέρα Μπους

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2017, 18:13

Ξεπερνούν τις δέκα οι περιπτώσεις γυναικών, πολλές από τις οποίες ήταν τότε ανήλικες, που καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον αμερικανό πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους και έναν δικαστή, υποψήφιο για τη Γερουσία στην Αλαμπάμα.

Οι καταγγελίες για την συμπεριφορά των πολιτικών έρχονται η μία μετά την άλλη στον απόηχο της υπόθεσης του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Και μπορεί να μην είναι δυνατόν να ασκηθεί δίωξη, λόγω παλαιότητας των περιστατικών, βαραίνουν την ατμόσφαιρα και στον ευρύτερο χώρο της πολιτικής, πέρα από αυτόν του θεάματος.

Τη Δευτέρα, η Ρόσλιν Κόριγκαν κατήγγειλε ότι ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ άγγιξε τα οπίσθιά της όταν σε ηλικία 16 ετών πόζαρε μαζί με τη μητέρα της σε φωτογραφία μαζί του.

Το περιστατικό συνέβη το 2003 σε γραφεία της CIA στο Τέξας όπου εργαζόταν ο πατέρας της καταγγέλλουσας. Ο Μπους ήταν προσκεκλημένος σε εκδήλωση.

«Με το ένα-δυο-τρία του φωτογράφου με έπιασε. Για αυτό και στην φωτογραφία του στόμα μου έμεινε ανοιχτό», εξήγησε η Κόριγκαν. «Δεν είπα τίποτα. Τι να πει μια έφηβη στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, “ρε φίλε, δεν θα έπρεπε να με πιάσεις έτσι;”», πρόσθεσε.

corrigan
Η Κόριγκαν με τη μητέρα της και τον πρώην πρόεδρο (bbc.com)

Η καταγγελία έρχεται σε συνέχεια τουλάχιστον πέντε αναφορών από γυναίκες που κατηγορούν τον πρώην πρόεδρο ότι τις παρενόχλησε. Μία από τις καταγγέλλουσες είπε ότι ο Μπους την άγγιξε ενώ δίπλα τους ήταν και ο σύζυγός της!

Ο Μπους δια του εκπροσώπου του είχε επιβεβαιώσει τα περιστατικά και είχε ζητήσει συγγνώμη. Δικαιολογήθηκε μάλιστα ότι σε έναν άνθρωπο που είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο τα χέρια είναι πιο χαμηλά από άλλους ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ, στην Αλαμπάμα άλλη μία γυναίκα, η πέμπτη κατά σειρά, μίλησε δημόσια για την σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη όταν ήταν ανήλικη από τον σημερινό υποψήφιο για τη Γερουσία, υπερσυντηρητικό δικαστή Ρόι Μουρ.

Η Μπέβερλι Γιανγκ Νέλσον κατήγγειλε ότι ο Μουρ της επιτέθηκε ενώ της είχε προτείνει να την πάει στο σπίτι της με το αυτοκίνητό του. Η Νέλσον ήταν τότε 16 ετών (σήμερα είναι 56) και εργαζόταν σαν σερβιτόρα ενώ ο Μουρ 30 ετών και αναπληρωτής εισαγγελέας.

«Προσπάθησα να παλέψω για να τον απομακρύνω και του φώναζα να σταματήσει», είπε στα μέσα ενημέρωσης και πρόσθεσε ότι ο Μουρ κλείδωσε το αυτοκίνητό του για να μην μπορέσει ή ίδια να διαφύγει.

Τυπικά δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη κατά του Μουρ λόγω παρέλευσης του χρόνου από την τέλεση του αδικήματος.

2017-11-13T195509Z_1357041919_RC1463E6F7A0_RTRMADP_3_USA-CONGRESS-MOORE
Ο Ρόι Μουρ με τη σύζυγό του Κάιλα, η οποία τον στηρίζει πλήρως (REUTERS/Marvin Gentry/File Photo)

Ο Μουρ, που είναι υποψήφιος για την έδρα των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία την οποία άφησε κενή η μετακίνηση του Τζεφ Σέσιονς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αρνείται όλες τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον του.

Μιλά για «fake news και κυνήγι μαγισσών» που έχει εξαπολυθεί εναντίον του και απορρίπτει τις όλο και μεγαλύτερες πιέσεις να αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα.

Ακόμη και Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν πλέον ότι θα πρέπει να εκδιωχθεί με την ψήφο των γερουσιαστών ακόμη και αν εκλεγεί – ο επικεφαλής της ομάδας τους στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ έχει δηλώσει ότι πιστεύει τις καταγγελίες.

Οι αναπληρωματικές εκλογές για τη Γερουσία θα διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου.

Είναι πλέον αδύνατον να αφαιρεθεί το όνομα του Μουρ από τα ψηφοδέλτια, αλλά οι ψηφοφόροι μπορούν να γράψουν και να επιλέξουν όποιο θέλουν. Αν το κόμμα του αποσύρει τη στήριξή του, ο Μουρ δεν θα καταλάβει την έδρα ακόμη και αν ο ίδιος πλειοψηφήσει. Αν δεν συμβεί και αυτό, είναι πιθανό να τον αποπέμψει μετά από ψηφοφορία η Γερουσία ως ακατάλληλο για το αξίωμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...