633
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στο τέλος της ομιλίας του | Menelaos Myrillas / SOOC

Σταύρος Θεοδωράκης: «Να έρθουν πολλές χιλιάδες στην κάλπη»

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 10 Νοεμβρίου 2017, 22:35
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στο τέλος της ομιλίας του
|Menelaos Myrillas / SOOC

Σταύρος Θεοδωράκης: «Να έρθουν πολλές χιλιάδες στην κάλπη»

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 10 Νοεμβρίου 2017, 22:35

Ανέβηκα στο «μπαλκόνι» του Ζαππείου, κοίταξα κάτω στο περιστύλιο και προσπάθησα να φανταστώ πώς θα ήταν αν έριχνες δύο-τρεις αυθεντικούς Πασόκους εκεί μέσα. Αν είχα παρέα θα γελούσαμε, αλλά ήμουν μόνος και ο Θεοδωράκης έλεγε μερικά σοβαρά πράγματα.

Για τον ίδιο, βέβαια, ήταν μία, ας την πούμε, κομβική ομιλία. Όπως και αν έρθουν τα πράγματα την Κυριακή, είτε βρεθεί στο δεύτερο γύρο είτε δεν τα καταφέρει, κλείνει ένας κύκλος ή, καλύτερα, μία στροφή. Η περιπέτεια που ξεκίνησε με μία κυρία να απλώνει τη μπουγάδα της, τελείωσε με μία ομιλία στο γεμάτο από πολιτικούς φίλους περιστύλιο, στο Ζάππειο. Ευτυχώς δεν είχε ψύχρα.

Ρώτησα καμιά δεκαριά στελέχη του Ποταμιού τι θα κρατήσουν από αυτή τη συγκέντρωση. «Την εμφάνιση ανθρώπων που είχαμε να τους δούμε από το συνέδριο στο Λαύριο. Την επιστροφή προσώπων που είχαν φύγει και σήμερα ήρθαν στο Ζάππειο για να δηλώσουν ότι την Κυριακή θα πάνε στην κάλπη». Στο Ποτάμι πιστεύουν ότι έτσι και ψηφίσει ένα σχετικά μικρό ποσοστό (για παράδειγμα 20%) από αυτούς που τους προτίμησαν εκλογικά, τότε ο Θεοδωράκης θα είναι στο δεύτερο γύρο, συνομιλώντας με την προοπτική της νίκης. Θυμίζουν επίσης ότι η υποψηφιότητα του Θεοδωράκη είναι από εκείνες που, πολιτικά, λειτουργούν συνεκτικά και καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της παράταξης. Κοντός ψαλμός, θα το μάθουμε σε μερικές ώρες.

Ο Θεοδωράκης απευθύνεται προς το ακροατήριο που γέμισε το περιστύλιο
Ο Θεοδωράκης απευθύνεται προς το ακροατήριο που γέμισε το περιστύλιο

Να μερικές από τις επισημάνσεις του στο Ζάππειο:

  •  «Πρόσφατα παρουσίασα όλο το σχέδιο μου για το νέο κόμμα. Δεν θα είναι προθάλαμος για κρατικές θέσεις. Θα είναι ένα κόμμα αρχών. Δεν θα είναι μια ομοσπονδία με αρχηγούς και αρχηγίσκους. Θα είναι ένα σύγχρονο κόμμα με πολιτικές τάσεις».
  • «Ακουσα την κυρία Γεννηματά να λέει ότι η κυρίαρχη αντίθεση σήμερα είναι: Δεξιά ή Αριστερά! Και προφανώς η ίδια δεν είναι Δεξιά και επιλέγει την Αριστερά. Το ίδιο και ο κ.Καμίνης. Μιλάει για μεταρρυθμίσεις με αριστερό πρόσημο. Και ο κ.Ανδρουλάκης θέλει ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Σαν να έχει κολλήσει η βελόνα στην δεκαετία του ΄80. Για μας οι αντιθέσεις είναι άλλες: ανοιχτά συστήματα με επενδύσεις και νέο πλούτο ή κλειστά συστήματα με δανεικά και μνημόνια; Το κράτος των πελατών και των κολλητών ή τα συμφέροντα των πολλών; Οι νέοι ακούνε για Αριστερά και Δεξιά και γυρίζουν την πλάτη. Δεν τους ενδιαφέρει να προσδιορίζονται με βάση τις εμπειρίες των παππούδων τους».
  • «Τα χρόνια αποτυχίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν αλλάξει τα μυαλά πολλών ανθρώπων και θα πρέπει να το σκεφτούν, να σκεφτούν ξανά την Κυριακή ότι έχουν μια ευκαιρία. Όπως θα πρέπει βέβαια να το σκεφτούν και όλοι αυτοί που φλέρταραν με την ΝΔ, αλλά είδαν τα όρια της».
  • «Τους καλώ όλους να έρθουν την Κυριακή στις κάλπες. Οι εκλογές αυτές αφορούν όλη την κοινωνία, αφορούν όλο τον κόσμο της λογικής! Ψηφίζεις την Κυριακή και διαμορφώνεις τη λύση για τις εθνικές εκλογές. Είναι σημαντικό να ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες».
Ευτυχώς δεν είχε ψύχρα στο Ζάππειο ή δεν έβρεχε...
Ευτυχώς δεν είχε ψύχρα στο Ζάππειο ή δεν έβρεχε…

Τελείωσε η ομιλία και ακολούθησαν οι selfies, οι χειραψίες, τα χαμόγελα και οι αγκαλιές. Ο,τι και αν συμβεί την Κυριακή, τη Δευτέρα θα ξεκινήσει μία καινούργια εποχή για τον Θεοδωράκη, το Ποτάμι, τους συνεργάτες του. Ο ίδιος, άλλωστε, ήταν ο μόνος από τους υποψηφίους που, δικαίως, όφειλε να διατηρεί και δεύτερες σκέψεις για την υποψηφιότητά του. Οι άλλοι δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Αυτός δυσαρέστησε και μερικούς πολιτικούς φίλους. Πολλοί είπαν ότι, σε περίπτωση νίκης, θα είναι δύσκολο για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να συμπορευτεί μαζί του. Λίγοι όμως εκτίμησαν ότι θα είναι εξίσου δύσκολο και για τον κόσμο του Ποταμιού να συμβαδίσει με τον μηχανισμό και τα ήθη ΠΑΣΟΚ. Όμως η υπέρβαση απαιτεί σύνθεση. Και συχνά η ίδια η σύνθεση αποτελεί από μόνη της μία τεράστια υπέρβαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...