530
Ο Νίκος Αλιβιζάτος και τα μέλη της επιτροπής στη συνέντευξη που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη | Voria.gr

Αλιβιζάτος: Ο πήχης των 180.000 και ο Βενιζέλος που… δεν συμμετέχει

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2017, 14:53
Ο Νίκος Αλιβιζάτος και τα μέλη της επιτροπής στη συνέντευξη που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη
|Voria.gr

Αλιβιζάτος: Ο πήχης των 180.000 και ο Βενιζέλος που… δεν συμμετέχει

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2017, 14:53

Κι αν πέσει το σύστημα; Το φιάσκο του Νοεμβρίου του 2015 με τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ φοβούνται κάποιοι στην Κεντροαριστερά, αλλά από την επιτροπή Αλιβιζάτου είναι καθησυχαστικοί. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να «πέσει το σύστημα» στις εκλογές της Κυριακής και το μόνο που μπορεί να φοβηθεί κανείς είναι ένας «κατακλυσμός», είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας για τις εκλογές, μίλησε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Αν δεν υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ των εκλογικών τμημάτων δεν θα γίνουν εκλογές, επεσήμανε ο κ. Αλιβιζάτος, ενώ θα διεξαχθούν κανονικά ακόμα και με την παρουσία μόνον του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, σε περιπτώσεις καθυστέρησης στην προσέλευση των εκπροσώπων των υποψηφίων.

Οπως είπε, μέχρι τώρα έχουν γίνει 5.300 προεγγραφές για τις εκλογές και εξ αυτών τα δύο τρίτα είναι μέλη και το ένα τρίτο φίλοι. Η συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος, σημείωσε ο κ. Αλιβιζάτος: την προσδιόρισε σε 180.000, λέγοντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, μία μικρή προσέλευση κάτω των 100.000, «θα είναι μίζερη και δεν θα βοηθήσει το εγχείρημα».

Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια υποχώρηση των εκτιμήσεων και προσδοκιών του κ. Αλιβιζάτου, ο οποίος πριν από έναν μήνα θεωρούσε επιτυχία τη συμμετοχή άνω των 200.000 ψηφοφόρων και ήλπιζε σε έναν αριθμό κοντά στις 300.000.

Σε πιο πολιτικό επίπεδο ο κ. Αλιβιζάτος τόνισε πως η λέξη-κλειδί είναι η «μεταρρύθμιση» και μόνον ο χώρος που θα εκφράσει ο νέος πολιτικός φορέας μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις, επειδή η ΝΔ «δεν μπορεί να ξεφύγει από τους καταναγκασμούς της συντηρητικής παράταξης» και ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πιστεύει στη λογική των μεταρρυθμίσεων, αλλά στη λογική των ρήξεων».  

«Ολες οι μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις στη χώρα είναι ιστορικά συνδεδεμένες με την προοδευτική παράταξη, ενώ οι αποτυχίες με τη συντηρητική παράταξη πλην της περιόδου του Κωνσταντίνου Καραμανλή», σημείωσε ο κ. Αλιβιζάτος δίνοντας το ιδεολογικό στίγμα του εγχειρήματος.

Ο Βενιζέλος και η Διαμαντοπούλου

Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου όπως την κατέγραψε το voria.gr., ο κ. Αλιβιζάτος προχώρησε σε μια δημόσια παραδοχή που έχει την πολιτική σημασία της. Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικά συμμετέχουν σε αυτό όλα τα κόμματα και οι κινήσεις του δημοκρατικού χώρου ανέφερε ως εξαιρέσεις την Ωρα Αποφάσεων (Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης) και τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Αυτό το τελευταίο είναι αξιοσημείωτο καθώς ο κ. Βενιζέλος είναι ιστορικό στέλεχος και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άρα θα έπρεπε να θεωρείται ως συμμετέχων στο όλο εγχείρημα. Ο κ. Αλιβιζάτος όμως τον εξαίρεσε. Σημείωσε πάντως πως μολονότι αυτές οι δύο πλευρές (Ωρα Αποφάσεων και κ. Βενιζέλος) δεν συμμετέχουν, «βλέπουμε ότι τηρούν μία θετική στάση χωρίς να έχουν εναντιωθεί σε αυτό που πάμε να κάνουμε».

Την Κυριακή θα λειτουργήσουν 1.000 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα και 11 σε χώρες του εξωτερικού. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, εκτός από την Αθήνα όπου οι κάλπες θα κλείσουν στις 9 το βράδυ λόγω του Μαραθωνίου.

Για να ψηφίσει κάποιος θα πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και να καταβάλει κατ΄ελάχιστον το ποσό των τριών ευρώ. Οσοι δεν ψηφίσουν στον πρώτο γύρο δεν θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στον δεύτερο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...