571
Ο υπερσυντηρητικός δικαστής Ρόι Μουρ | REUTERS/James Lawler Duggan

ΗΠΑ: Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση υποψήφιου γερουσιαστή σε 14χρονη

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2017, 08:41
Ο υπερσυντηρητικός δικαστής Ρόι Μουρ
|REUTERS/James Lawler Duggan

ΗΠΑ: Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση υποψήφιου γερουσιαστή σε 14χρονη

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2017, 08:41

Στελέχη και μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, απαίτησαν από τον υποψήφιο γερουσιαστή στην Αλαμπάμα, τον υπερσυντηρητικό δικαστή και ήρωα της λεγόμενης χριστιανικής δεξιάς Ρόι Μουρ, να αποσυρθεί από την κούρσα για τη θέση στη Γερουσία, έπειτα από δημοσίευμα εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο παρενόχλησε τουλάχιστον μία έφηβη το 1979.

Η Λι Κόρφμαν, η οποία ήταν τότε 14 ετών, αφηγήθηκε με λεπτομέρειες στην εφημερίδα Washington Post το πώς ο Ρόι Μουρ, τότε βοηθός εισαγγελέα και 32 ετών, την είχε πάει στο σπίτι του επανειλημμένα.

Στο πρώτο ραντεβού τους απλά την είχε αγκαλιάσει, είπε η Κόρφμαν. Τη δεύτερη φορά την έβαλε να βγάλει το πουκάμισο και το παντελόνι που φορούσε, έμεινε κι ο ίδιος με τα εσώρουχα, πριν τη θωπεύσει πάνω από τα εσώρουχά της και προσπαθήσει μάταια να οδηγήσει το χέρι της να τον αγγίξει πάνω από το δικό του εσώρουχο. «Δεν ήμουν έτοιμη για αυτό, δεν είχα αγγίξει ποτέ το πέος ενός άνδρα, πόσο μάλλον σε στύση», είπε η Κόρφμαν στην εφημερίδα.

Η Post συγκέντρωσε στο πλαίσιο της έρευνάς της μαρτυρίες από άλλες τρεις γυναίκες, ηλικίας τότε μεταξύ 14 και 18 ετών. Αφηγήθηκαν στην εφημερίδα ότι ο Ρόι Μουρ τις φλέρταρε και οι δύο από αυτές είπαν πως είχαν απλά αγκαλιαστεί και φιληθεί με τον ρεπουμπλικάνο.

Η ενηλικιότητα στην πολιτεία τότε, όπως και σήμερα, ήταν στα 16 έτη, επομένως οι επαφές του Ρόι Μουρ με τη Λι Κόρφμαν ήταν ποινικό αδίκημα, που επέσυρε ποινή κάθειρξης ως και δέκα ετών. Η Κόρφμαν είπε στην Post ότι δεν κατήγγειλε ποτέ στις αρχές τις επαφές τους, ενώ τα ποινικά αδικήματα αυτού του είδους παραγράφονται έπειτα από τρία χρόνια.

Ο Ρόι Μουρ, σήμερα 70 ετών, παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, κατήγγειλε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι «εντελώς ψευδείς» και αποτελούν την κορύφωση μιας «απελπισμένης επίθεσης» εναντίον του από μέρους των δημοκρατικών και της εφημερίδας.

Εκλογικές περιπλοκές

Πάντως, όπως σημειώνει το AFP, έναν μήνα πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του γερουσιαστή που θα εκπροσωπεί την Αλαμπάμα στο Κογκρέσο στις 12 Δεκεμβρίου, τα κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικάνων δεν έχουν καμιά όρεξη για ρίσκα, πόσο μάλλον για έναν υποψήφιο στον οποίο η ηγεσία του GOP είχε εναντιωθεί κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, τόνισε ότι «αν οι κατηγορίες αληθεύουν, ο Μουρ πρέπει να αποσυρθεί», ενώ πολλοί άλλοι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές προέτρεψαν τον δικαστή να αποχωρήσει από την κούρσα χωρίς καθυστέρηση. «Θα όφειλε να αποσυρθεί αμέσως και να επιτρέψει στους κατοίκους της Αλαμπάμας να εκλέξουν έναν υποψήφιο για τον οποίο θα είναι υπερήφανοι», είπε από την πλευρά του ο Τζον Μακέιν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι το μεγάλο φαβορί στην -παραδοσιακά συντηρητική- Αλαμπάμα. Ο Ρόι Μουρ προηγείται εξάλλου με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις έναντι του δημοκρατικού Νταγκ Τζόουνς. Η απώλεια μιας έδρας στη Γερουσία θα μείωνε σε μόλις μία ψήφο την πλειοψηφία των ρεπουμπλικάνων (από τις 52 στις 51 έδρες από τις 100).

Σύμφωνα με την Washington Post, δεν είναι πλέον δυνατόν να αλλάξει νόμιμα το όνομα του υποψήφιου στα ψηφοδέλτια, όμως η οργάνωση του κόμματος στην πολιτεία έχει τη δυνατότητα να απορρίψει την υποψηφιότητα του Ρόι Μουρ και θα μπορούσε να καλέσει τους ψηφοφόρους να γράψουν με το χέρι το όνομα ενός άλλου υποψηφίου. Ο αντικαταστάτης του Μουρ θα ήταν ο Λούθερ Στρέιντζ, ο νυν γερουσιαστής ο οποίος ηττήθηκε στην εσωκομματική διαδικασία από τον υπερσυντηρητικό δικαστή, παρά το ότι τον στήριξε ο μηχανισμός του κόμματος ακόμη και ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο Μουρ δεν έχει δώσει ως τώρα καμιά ένδειξη ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από την κούρσα, αψηφώντας την κομματική ηγεσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...