755
Ενα κουκλάκι για τα θύματα του Σάδερλαντ Σπρινγκς. Μέχρι -δυστυχώς- τα επόμενα... | REUTERS/Rick Wilking

Μα, έδωσαν όπλα σε ένα τέτοιο τέρας;

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2017, 08:55
Ενα κουκλάκι για τα θύματα του Σάδερλαντ Σπρινγκς. Μέχρι -δυστυχώς- τα επόμενα...
|REUTERS/Rick Wilking

Μα, έδωσαν όπλα σε ένα τέτοιο τέρας;

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2017, 08:55

Για μια ακόμη φορά η αμερικανική κοινή γνώμη στέκεται βουβή και υπνωτισμένη απέναντι στη νέα φρίκη. Το σοκ του αιματοκυλίσματος στην εκκλησία του Σάδερλαντ Σπρινγκς είναι τεράστιο, αλλά δυστυχώς είναι πια επαναλαμβανόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά και τα όσα συνέβησαν στο Τέξας, η εμβληματική σφαγή στο λύκειο Κόλουμπαϊν το 1999 δεν συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των δέκα πιο πολύνεκρων επιθέσεων στις ΗΠΑ. Αντιθέτως οι τρεις από τις πέντε με τα περισσότερα θύματα συνέβησαν τους τελευταίους 18 μήνες! Και οι δύο από τις μεγαλύτερες (Λας Βέγκας με 58 νεκρούς και Τέξας με 26 νεκρούς) σημειώθηκαν τις τελευταίες 35 ημέρες!

Τι έχει πάθει η Αμερική; Και γιατί αρνείται να δει τη σύνδεση τέτοιων αιματηρών περιστατικών με την οπλοκατοχή; Οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερο ποσοστό οπλοκατοχής και από την Υεμένη. Και μολονότι η οπλοκατοχή είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, το πνεύμα της 2ης Τροπολογίας καταστρατηγείται επανειλημμένα με εφιαλτικά αποτελέσματα: ο δράστης της επίθεσης στο Τέξας, ο 26χρονος Ντέβιν Πάτρικ Κέλεϊ, δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να έχει δικαίωμα να φέρει όπλα, τουναντίον το ποινικό του μητρώο του το απαγόρευε. Είχε καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία, είχε κάνει σε στρατιωτική φυλακή και είχε αποταχθεί από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε. Στο Τέξας που ένα επιθετικό τυφέκιο AR-15 κοστίζει μόλις 549 δολάρια (περί τα 450 ευρώ), κανείς δεν ασχολήθηκε να ελέγξει το παρελθόν του μακελάρη. Ούτε όμως και η ίδια η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) μπήκε στον κόπο να ενημερώσει το FBI για την καταδίκη του Κέλεϊ για ενδοοικογενειακή βία, κάτι που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την αγορά του ημιαυτόματου όπλου το οποίο χρησιμοποίησε στην επίθεση.

Η εκπρόσωπος της USAF παραδέχτηκε ότι «τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το αδίκημα ενδοοικογενειακής βίας του Κέλεϊ δεν είχε καταχωριστεί στο αρχείο του Εθνικού Κέντρου Πληροφόρησης για τα Ποινικά Αδικήματα (NCIC)».

Η ίδια διευκρίνισε ότι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλα ποινικά αδικήματα που δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα…

Αυτό παρά το ότι οδηγία του Πενταγώνου προβλέπει ότι το υπουργείο Αμυνας είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει το FBI για όλες τις καταδίκες στα στρατοδικεία με την εγγραφή των αδικημάτων στο NCIC.

Μια αμέλεια ρουτίνας δηλαδή. Κανείς δεν ασχολείται με το ποιόν των ανθρώπων που σπεύδουν να αποκτήσουν ένα μικρό -ή και μεγαλύτερο- οπλοστάσιο. Και έπειτα στέκονται όλοι βουβοί και προσεύχονται για τα θύματά τους. Είκοσι έξι νεκροί μετρήθηκαν στην εκκλησία των Βαπτιστών στο Σάδερλαντ Σπρινγκς, μεταξύ αυτών και παιδάκια που είχαν πάει στην κυριακάτικη λειτουργία με τους γονείς τους…

Ο αιματοβαμμένος κατάλογος

Οκτώβριος 2107, Λας Βέγκας: 58 νεκροί σε συναυλία

Ιούνιος 2016, Ορλάντο: 49 νεκροί σε γκέι μπαρ

Απρίλιος 2007, Βιρτζίνια: 32 νεκροί σε επίθεση σε πανεπιστήμιο

Δεκέμβριος 2012, Κονέκτικατ: 27 νεκροί (εκ των οποίων 20 παιδιά) σε επίθεση στο δημοτικό σχολείο του Σάντι Χουκ

Νοέμβριος 2017, Τέξας: 26 νεκροί σε επίθεση σε εκκλησία στο Σάδερλαντ Σπρινγκς στο Τέξας

Καταδίκη για βία

Ο Κέλεϊ, που ήταν υποσμηνίας της USAF, είχε κριθεί ένοχος από στρατοδικείο το 2012 για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του και του παιδιού της.

Σύμφωνα με έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η USAF, καταδικάστηκε για την κατηγορία ότι είχε χτυπήσει πολλές φορές τη γυναίκα του μεταξύ του Ιουνίου του 2011 και του Απριλίου του 2012. Την είχε γρονθοκοπήσει, την κλώτσησε και είχε προσπαθήσει να την στραγγαλίσει, ανέφερε το έγγραφο.

Devin Patrick Kelley, 26, of Braunfels, Texas, U.S., involved in the First Baptist Church shooting in Sutherland Springs, Texas, is shown in this undated Texas Department of Safety driver license photo, provided November 6, 2017. Texas Department of Safety/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY
Ο Κέλεϊ σε φωτογραφία για δίπλωμα οδήγησης (Texas Department of Safety/Handout via REUTERS )

Κρίθηκε επίσης ένοχος για την κατηγορία ότι χτύπησε τον προγονό του μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου του 2012 με τόση δύναμη, που θα μπορούσε να «προκαλέσει τον θάνατό του ή τον σοβαρό τραυματισμό του». Είχε ομολογήσει την ενοχή του και για τις δυο κατηγορίες.

Αντίθετα, είχε δηλώσει αθώος για την κατηγορία ότι έστρεψε απειλητικά γεμάτα όπλα προς την κατεύθυνση της συζύγου του και του παιδιού δύο φορές, τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο του 2012.

Καταδικάστηκε να εκτίσει 12 μήνες φυλάκιση στη στρατιωτική φυλακή Μίραμαρ της Καλιφόρνιας. Αποφυλακίστηκε το 2014, αποτάχθηκε από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις λόγω της κακής διαγωγής του και υποβιβάστηκε σε απλό σμηνίτη.

Βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας δεν θα έπρεπε να έχει δικαίωμα να κατέχει όπλα μετά από αυτήν την καταδίκη.

Την Κυριακή εισέβαλε σε εκκλησία στο μικρό χωριό Σάδερλαντ Σπρινγκς στο Τέξας ανοίγοντας αδιακρίτως πυρ με αποτέλεσμα να σκοτώσει 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα βρέφος 18 μηνών, και να τραυματίσει άλλους 21, ανάμεσά τους ένα παιδί 5 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...