520
Το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto χρησιμοποιεί την ουσία γλυφοσάτη. Το ευρωκοινοβούλιο ζήτησε να απαγορευθεί η χρήση της από το 2022 | REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Ευρωβουλή: Απόφαση-σταθμός για τα ζιζανιοκτόνα

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2017, 06:00
Το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto χρησιμοποιεί την ουσία γλυφοσάτη. Το ευρωκοινοβούλιο ζήτησε να απαγορευθεί η χρήση της από το 2022
|REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Ευρωβουλή: Απόφαση-σταθμός για τα ζιζανιοκτόνα

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2017, 06:00

Η συζήτηση και η αντιπαράθεση για τη χρήση γλυφοσάτης, ουσία που περιέχεται σε ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη γεωργία, έχει ανάψει εδώ και λίγα χρόνια αλλά πρόσφατα ήρθαν να προστεθούν δύο στοιχεία. Το πρώτο από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας: από το 1993 ως 2016 την περίοδο δηλαδή που διαδόθηκε η χρήση του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου – όπως και εκείνη των γενετικά τροποποιημένων φυτών – τα επίπεδα γλυφοσάτης στο αίμα εκατό ατόμων που παρακολουθούνται ιατρικά, αυξήθηκαν 13 φορές, αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό Jama, σύμφωνα με τη Repubblica.

Το δεύτερο νέο έρχεται από το Ευρωκοινοβούλιο το οποίο την Τρίτη αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία (355 υπέρ, 204 κατά ενώ 111 ευρωβουλευτές απείχαν) να απορρίψει την παράταση της χρήσης του ζιζανιοκτόνου για δέκα ακόμα χρόνια, να απαγορεύσει την οικιακή χρήση του και να το εξορίσει πλήρως από τις χώρες της ΕΕ ως το 2022.

Πρόκειται για απόφαση μη δεσμευτική για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την Τετάρτη μάλιστα πρόκειται να συνεδριάσει η τεχνική επιτροπή, η οποία φέρεται να τείνει προς το να δοθεί παράταση χρήσης για 5 ως 7 έτη.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση των ευρωβουλευτών είναι ένα σημαντικό βήμα και ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Οτι δεν έχουν πια εμπιστοσύνη στο ζιζανιοκτόνο – το οποίο θεωρείται «πιθανόν καρκινογόνο» από ένα ερευνητικό κέντρο (το Iarc στη Λυών – International Agency for Research on Cancer) και «πιθανόν μη καρκινογόνο» από δύο άλλα (Efsa και Echa). Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος για το τέλος της χρήσης του παρότι πολλοί θεωρούν το πενταετές χρονικό διάστημα μεγάλο.

«Δεν εισακούστηκαν οι ανησυχίες των Ευρωπαίων», διαμαρτυρήθηκε η Μαρία Γκράτσια Μαμουτσίνι εκπρόσωπος της ομάδας #StopGlifosato, ενός «συνασπισμού» 45 οργανώσεων. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιβάλλοντος είχε επικυρώσει τις προηγούμενες ημέρες απόφαση για την καταστροφή των αποθεμάτων ως το 2020. Περαιτέρω παράταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», προσέθεσε μιλώντας στη Repubblica.

Agriculture_Poison_Protagon

Οι εταιρίες που χρησιμοποιούν την ουσία στα ζιζανιοκτόνα τους υποστηρίζουν ότι η γλυφοσάτη δεν είναι τοξική, είναι σχετικά ήπια και διασπάται γρήγορα στο περιβάλλον. Οι υποστηρικτές της μάλιστα υποστηρίζουν ότι είναι λάθος η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου γιατί δεν λαμβάνει υπόψη της το πόρισμα δύο ερευνητικών κέντρων, της Echa (European Chemicals Agency) και της Efsa (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων).

Στην πραγματικότητα, αναφέρει η Repubblica, η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου αφορά αυτό ακριβώς το σημείο. Στην απόφαση αναφέρεται ότι «τα εσωτερικά έγγραφα της Monsanto – της εταιρίας που παράγει το ζιζανιοκτόνο Roundup του οποίου η γλυφοσάτη είναι το βασικό συστατικό – τα οποία βγήκαν στο φως προκάλεσαν αμφιβολίες για την ορθότητα και την εγκυρότητα αναλύσεων που χρησιμοποιήθηκαν από την ΕΕ. Τα ερευνητικά κέντρα της Ενωσης θα έπρεπε να έχουν επαρκή στοιχεία ώστε τα πορίσματά τους να είναι αξιόπιστα».

Αυτό που με διπλωματική γλώσσα λέει η απόφαση είναι ότι, γίνεται επί της αρχής δεκτή η πρόταση νόμου που συγκέντρωσε τους προηγούμενους μήνες 1,3 εκατομμύρια υπογραφές πολιτών της ΕΕ και η οποία ζητούσε τα εξής: η επιστημονική εκτίμηση σχετικά με την ασφάλεια των ζιζανιοκτόνων δεν μπορεί να περιλαμβάνει έρευνες που προωθούνται από τις ίδιες τις εταιρίες που τα παράγουν. Αυτό δηλαδή που έκαναν η Efsa και η Echa, οι οποίες χρησιμοποίησαν έγγραφα και πορίσματα της Monsanto ενώ αντίθετα η Iarc ανέλυσε μόνο έρευνες που είχαν εκδοθεί σε επιστημονικά περιοδικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...