447
| REUTERS/Philippe Wojazer

Η ΕΛΣΤΑΤ «ψαλίδισε» και το πλεόνασμα του 2016

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2017, 18:33

Η ΕΛΣΤΑΤ «ψαλίδισε» και το πλεόνασμα του 2016

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2017, 18:33

Μια ακόμα δυσάρεστη είδηση για το Μαξίμου και το success story που φιλοτεχνεί ήρθε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης, -που τελικά ήταν ύφεση το 2016- αναθεώρησε και το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο ήταν τελικά μικρότερο. Αντιστοίχως ελαφρά αυξημένο ήταν το πλεόνασμα το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά δηλαδή…

Μετά τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και της Eurostat το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου ήταν τελικά το 2016 κατά 0,3% μικρότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το πλεόνασμα διαμορφώνεται για το 2016 στο 3,8% του ΑΕΠ, έναντι 4,18% της πρόβλεψης που αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το πρωτογενές πλεόνασμα –με βάση τον ορισμό της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που ακολουθεί το πρότυπο ESA- δεν ήταν 3,9% του ΑΕΠ, όπως είχε εκτιμηθεί τον περασμένο Απρίλιο, αλλά 3,7%.

Και πάλι η υπέρβαση του μνημονιακού στόχου (0,5% του ΑΕΠ) παραμένει πολύ μεγάλη. Η εκτίμηση αυτή μεταφέρθηκε από στελέχη του ΥΠΟΙΚ μετά τις επίσημες ανακοινώσεις από ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat των δημοσιονομικών επιδόσεων του 2016.

Ειδικότερα, το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται σε 3,7% του ΑΕΠ ή 6,441 δισ. ευρώ, ποσοστό πολλαπλάσιο του στόχου που είχε τεθεί με βάση το πρόγραμμα.

Στην πρώτη μέτρηση που είχε δημοσιοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο γινόταν λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα 6,937 δισ. ευρώ με βάση τον κανονισμό ESA 2010. Ετσι το ποσοστό διαμορφωνόταν σε 3,9% του ΑΕΠ, πολλαπλάσιο δηλαδή του μνημονιακού στόχου (0,5% του ΑΕΠ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μέτρηση έχει διαφοροποιήσεις από αυτή που γίνεται με βάση το πρόγραμμα προσαρμογής.

Επίσης, το χρέος της γενικής κυβέρνησης, το οποίο τον περασμένο Απρίλιο είχε εκτιμηθεί στο 179% του ΑΕΠ, υπολογίστηκε εκ νέου στο 180,8% του ΑΕΠ.

Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε και την επίπτωση στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης από την κρατική υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ενώ για το 2016 είχε εκτιμηθεί τον περασμένο Απρίλιο στα +70 εκατ. ευρώ (σ.σ όπου το θετικό πρόσημο επηρεάζει αρνητικά το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τον ορισμό του μνημονίου) με τη δεύτερη εκτίμηση των δημοσιονομικών δεδομένων, το ποσό επανεκτιμήθηκε στα 351 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν ανακοινώνει το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τον μνημονιακό ορισμό κάτι που θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών. Με βάση τα στοιχεία του περασμένου Απριλίου, το μνημονιακό πρωτογενές πλεόνασμα είχε εκτιμηθεί στο 4,2% του ΑΕΠ.

Η ΕΛΣΤΑΤ εκτός από τα στοιχεία του 2016, προχώρησε σε εκ νέου εκτίμηση και των πρωτογενών πλεονασμάτων (ή έλλειμμάτων) των προηγούμενων ετών.

Έτσι, για το 2015, το πρωτογενές έλλειμμα (με βάση τον ορισμό της ΕΛΣΤΑΤ ήταν τελικώς -2,1% και όχι -2,3% όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά ενώ για το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμήθηκε στο 0,4% αντί για 0,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...