1060
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (αριστερά) δέχεται τις ερωτήσεις των βουλευτών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Στη Βουλή φέρνει ο Τσακαλώτος το νομοσχέδιο για τα VLTs

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2017, 10:29
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (αριστερά) δέχεται τις ερωτήσεις των βουλευτών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Στη Βουλή φέρνει ο Τσακαλώτος το νομοσχέδιο για τα VLTs

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2017, 10:29

Τον δρόμο προς την Ολομέλεια της Βουλής παίρνει το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια που αφορά στη ρύθμιση της αγοράς των παιγνιομηχανημάτων VLT’s και ξεκίνησε να συζητείται στις επιτροπές. Με τον νέο νόμο μειώνεται ο αριθμός των παιγνιομηχανημάτων VLT’s, αυξάνονται τα σημεία εγκατάστασης και επεκτείνεται κατά οκτώ χρόνια η σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με τον ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του νέου πλαισίου, τα έσοδα του Δημοσίου αναμένεται ότι θα αυξηθούν στα 300 εκατ. ευρώ!

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε δύο ακόμη νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων, μια για τα καζίνο και μια για τον διαδικτυακό τζόγο που θα κατατεθούν στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για τα VLT’s με το οποίο αφενός μειώνεται ο συνολικός αριθμός τους, ενώ αυξάνονται τα σημεία όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν, υπογραμμίζοντας ότι αν επιχειρηθεί κάποιου είδους καταστολή του τζόγου τότε θα υπάρξουν τα αντίθετα αποτελέσματα («θα δημιουργήσει παρανομία δίχως έλεγχο»). Επισήμανε επίσης ότι βάσει μελετών, η καλύτερη λύση για να αντιμετωπιστεί ο παράνομος τζόγος είναι «περισσότερα μηχανήματα σε λιγότερα (νόμιμα) καταστήματα».

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι στον κρατικό κορβανά από την νόμιμη φορολόγηση του τζόγου θα μπαίνουν από το 2018 και έπειτα, από 100 έως 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Για το 2017, ωστόσο, τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ καθώς δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης των μηχανημάτων Vlt’s. «Αξίζει τον κόπο αν είναι να κόψουμε συντάξεις είναι πολύ καλύτερο να μαζέψουμε κάποια χρήματα από αυτά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αλλά και την απόφαση να παρατείνει η κυβέρνηση για οκτώ έτη την εν λόγω σύμβαση, επέμεινε στην άποψη ότι ο ΟΠΑΠ θα έπρεπε να είναι κρατικός αλλά τόνισε ότι «κληρονομήσαμε μία σύμβαση με την οποία έπρεπε να προχωρήσουμε».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν είναι απαραίτητο νομικά να υπάρξει σχετική έγκριση του νομοσχεδίου από την Κομισιόν.

Το νομοσχέδιο έρχεται να καθορίσει τους όρους λειτουργίας των παιγνιομηχανημάτων, θέτοντας τις βάσεις για να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου του ΟΠΑΠ αλλά και να επιτευχθούν σημαντικά έσοδα προς όφελος του Δημοσίου.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μείωση του συνολικού αριθμού των VLTs που θα μπορούν να εγκατασταθούν στην ελληνική επικράτεια, ενώ μειώνονται περαιτέρω τα σημεία που θα είναι διαθέσιμα τα παιγνιομηχανήματα, καθώς αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός τερματικών που μπορεί να φιλοξενεί ένα σημείο. Επιπλέον, οι παρεμβάσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την πιο εύρυθμη λειτουργία της αγοράς των τυχερών παιγνίων και εποπτεία της.

Όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχετικό νομοσχέδιο, οι προωθούμενες τροποποιήσεις επιμέρους διατάξεων του Ν. 4002/2011 έχουν τρεις βασικούς στόχους:

– Την προστασία των παικτών από πιθανά φαινόμενα εθισμού στα παίγνια και κατασπατάλησης χρήματος.

– Τη διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των παιγνίων.

– Τη διοχέτευση της παικτικής δραστηριότητας σε νόμιμους και εποπτευόμενους παρόχους, προκειμένου να εξαλειφθεί ο παράνομος τζόγος και να αντιμετωπιστεί η εγκληματική δραστηριότητα που σχετίζεται με παράνομα παίγνια (απάτη, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος κ.ά.)

Η καταπολέμηση του παράνομου τζόγου

Ενα βασικό στοιχείο των παρεμβάσεων που φέρνει η ελληνική κυβέρνηση είναι ο τρίτος στόχος, ήτοι η καταπολέμηση του παράνομου τζόγου, ένα φαινόμενο με πολλές και σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Μία από τις πλέον βασικές παρεμβάσεις αφορά τη μείωση του συνολικού αριθμού των VLTs από 35.000 σε 25.000, παράλληλα με την αύξηση του μέγιστου αριθμού VLTs που μπορεί να εγκατασταθεί σε αποκλειστικά καταστήματα και πρακτορεία ΟΠΑΠ. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των παιγνιομηχανών που μπορούν να εγκατασταθούν στα καταστήματα Play και πρακτορεία ΟΠΑΠ (50 και 15 κατά μέγιστο, αντιστοίχως). Έτσι, επιδιώκεται η λειτουργία μας μικρότερης και καλύτερα ελεγχόμενης αγοράς, με λιγότερα καταστήματα που θα «φιλοξενούν» παιγνιομηχανήματα, κάτι που επιτρέπει και στην ΕΕΕΠ να εκτελέσει τα εποπτικά καθήκοντα της πιο αποτελεσματικά.

Αυτή η εξέλιξη συμβάλλει τόσο στη συνολική μείωση κατά πολύ του αριθμού των καταστημάτων που πρόκειται να ανοίξουν, όσο και στον περιορισμό του βαθμού συγκέντρωσης τους στις αστικές περιοχές. Κινήσεις με πολλαπλά οφέλη για όλους τους ενδιαφερόμενους και κυρίως για τους πολίτες.

Ο μικρότερος αριθμός VLTs σε συνδυασμό με τη μείωση της χωρικής διασποράς τους έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των ευκαιριών πρόσβασης του κοινού σε τυχερά παίγνια και την αποτελεσματικότερη ρύθμιση της διοργάνωσης και διεξαγωγής τους, καθώς και τη δημιουργία βέλτιστων συνθηκών εποπτείας και ελέγχου για την ΕΕΕΠ. Επιπλέον, θα είναι δυνατή η ταχύτερη απόκριση των ελεγκτικών μηχανισμών σε φαινόμενα παραβατικότητας και κινδύνους που πιθανώς να εντοπιστούν.

Την ίδια στιγμή, ο μικρότερος αριθμός σημείων έχει ως αποτέλεσμα να απλοποιείται ο χωροταξικός σχεδιασμός των καταστημάτων, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι υποχρεωτικές ελάχιστες προδιαγραφές που προβλέπει ο κανονισμός για ταVLTs που είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη. Όλα τα παραπάνω μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της συχνότητας και αρτιότητας των ελέγχων της ΕΕΕΠ.

Μαύρη αγορά 1,3 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς τυχερών παιγνίων, τα παράνομα «φρουτάκια» έχουν έσοδα της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ, από τα οποία δεν μπαίνει ούτε ένα ευρώ στα κρατικά ταμεία. Όπως προκύπτει από τις εκθέσεις της αρμόδιας αρχής εποπτείας ΕΕΕΠ – Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων – αλλά και εκτιμήσεις της αγοράς, στη χώρα μας λειτουργούν σε περισσότερα πάνω από 2.000 παράνομα στέκια, 65.000 με 100.000 παράνομες παιγνιομηχανές, που πραγματοποιούν ασύλληπτους τζίρους, χωρίς προστασία των παίκτες και κανένα έλεγχο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΕΠ, από το 2005 έως το 2015, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 18.000 παραβάσεις και κατασχέθηκαν περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι συνέπειες του νόμου είναι βαρύτατες τόσο για τους παρόχους (ιδιοκτήτες καταστημάτων, υπαλλήλους κλπ.), όσο και για τους παίκτες, καθώς πραγματοποιούνται συλλήψεις και σχηματίζεται δικογραφία γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι πως οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τα δημόσια έσοδα και σύμφωνα με πηγές της αγοράς, να διασφαλίζουν μακροπρόθεσμα οφέλη για το ελληνικό κράτος, παρά το γεγονός ότι μειώνεται ο αριθμός του συνολικού αριθμού μηχανημάτων.

Τόσο στην αιτιολογική έκθεση, όσο και στην έκθεση αξιολόγησης συνεπειών του νομοσχεδίου τονίζεται ότι η μείωση του συνολικού αριθμού των VLTs, από 35.000 σε 25.000, επιφέρει μείωση της αξίας της άδειας που έχει χορηγήσει το Ελληνικό Δημόσιο στον ΟΠΑΠ. Με αυτό το σκεπτικό, αποφασίστηκε η αύξηση της διάρκειας της παραχώρησης κατά 8 έτη, κάτι που αποτελεί ένα «εύλογο αντιστάθμισμα προς τον κάτοχο της άδειας», όπως αναφέρεται στις δύο εκθέσεις. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι πως η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών του νομοσχεδίου τονίζει ότι η προτεινόμενη ρύθμιση δεν επιφέρει κάποια επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Επισημαίνει δε ότι η ρύθμιση αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη, όπως η διασφάλιση των δημοσίων εσόδων και η εδραίωση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, πολιτών και παρόχων υπηρεσιών παιγνίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...