725
Εικόνα από τον γάμο του Μπαράκ και της Μισέλ. Πριν από αυτήν υπήρχε η Αλεξάνδρα | Facebook/BarackObama/CreativeProtagon

Ο ερωτικός -προ Μισέλ- Ομπάμα αποκαλύπτεται

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2017, 13:14
Εικόνα από τον γάμο του Μπαράκ και της Μισέλ. Πριν από αυτήν υπήρχε η Αλεξάνδρα
|Facebook/BarackObama/CreativeProtagon

Ο ερωτικός -προ Μισέλ- Ομπάμα αποκαλύπτεται

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2017, 13:14

Τελικά, η Μισέλ δεν ήταν η πρώτη γυναίκα που έκλεψε την καρδιά τού πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όπως ίσως νόμιζαν οι περισσότεροι.

Η Αλεξάνδρα ΜακΝίρ ήταν η γυναίκα που είχε ερωτευτεί ο Ομπάμα όταν σπούδαζε στο κολέγιο,  σε ηλικία 20 ετών.

Οπως έγραψε το BBC ο Μπαράκ δεν δίσταζε τότε να αποτυπώνει τα συναισθήματά του σε χαρτί, δείχνοντας τον έρωτά του για εκείνη αρχικά, αλλά και την αμηχανία του στο τέλος της σχέσης τους.

Οι 30 σελίδες από τα γράμματα που της έγραψε βρίσκονται, πλέον, στο Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα και μπορεί κάποιος να τις δει, να τις μελετήσει. Τα εννέα ερωτικά γράμματα που έστειλε ο Ομπάμα στη ΜακΝίρ αποφασίστηκε να δοθούν πλέον σε ερευνητές, ενώ το Πανεπιστήμιο  τα είχε στην κατοχή του από το 2014. Οι ερευνητές περιγράφουν τα γράμματα του ως «λυρικά και ποιητικά» και θα τα χρησιμοποιήσουν με σκοπό να σκιαγραφήσουν μία εικόνα του νεαρού φοιτητή Ομπάμα.

_98384552_0083102-17ab-f392
Οι ερωτικές επιστολές του Μπαράκ φυλάσσονται, πια, στο Πανεπιστήμιο της Ατλάντα (Emory University)

Τα γράμματα συντάχθηκαν μεταξύ 1982 και 1984 και σε ένα από αυτά ο Μπαράκ γράφει: «Πιστεύω ότι ξέρεις πως μου λείπεις, ότι η έγνοια  μου για σένα είναι τόσο πλατιά όσο ο αέρας, η εμπιστοσύνη μου σε σένα τόσο βαθιά όσο η θάλασσα,  η αγάπη μου πλούσια και άφθονη». Και στο τέλος, η υπογραφή: «Με αγάπη, Μπαράκ».

Πέραν του ρομαντισμού και του διάχυτου ερωτισμού του μέσα σε αυτές τις σειρές, ο Ομπάμα αποφάσισε να εντρυφήσει και στο θέμα «σεξ». Βασικά, ως ερωτευμένος, δεν ήταν απλώς μια σαρκική πράξη, αλλά «έρωτας». Σε ένα επόμενο γράμμα του, λοιπόν, και ενώ είχε προλάβει να παρομοιάσει τα συναισθήματά του προς εκείνη με τα στοιχεία της Φύσης, μίλησε για τις θυσίες που πρέπει να κάνει κάποιος σε έναν ερωτικό δεσμό: «Πρέπει να ιδρώσεις για μια σχέση. Σαν ένα καλό παιχνίδι τού μπάσκετ. Σαν έναν καλό χορό. Ή σαν το να κάνεις έρωτα», είχε γράψει, αφήνοντας ξεκάθαρα το υπονοούμενο να πλανάται στον αέρα.

Ωστόσο, η εξ αποστάσεως  σχέση τους φαίνεται πως ήταν και ο λόγος που τον έκανε να γράφει πιο μελαγχολικά στη συνέχεια.

«Σε σκέφτομαι συχνά, αν και παραμένω μπερδεμένος για τα συναισθήματά μου», έγραψε ο Ομπάμα στη ΜακΝίρ, το 1983. «Φαίνεται ότι πάντα θα θέλουμε αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε, αυτό μας δένει, αυτό μας κρατάει μακριά».

Την εποχή εκείνη, ο Ομπάμα ήταν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, έπειτα πήγε στην Ινδονησία και, τελικά, εργάστηκε στην Business International Corporation, πάλι στη Νέα Υόρκη, «με τον καθένα να μου χτυπά την πλάτη, λέγοντας ότι είμαι πολλά υποσχόμενος νεαρός», έγραφε ο ίδιος. Ηταν, όμως, μια δουλειά για την οποία δεν είχε πάθος.

GettyImages_525607390.0
O Ομπάμα όταν ήταν φοιτητής (Joe Wrinn/Harvard University/Getty Images)

Επειδή δεν ήταν ικανοποιημένος από τα χρήματα που έπαιρνε, είχε γράψει στη Μακνίρ ότι «μία εβδομάδα τώρα δεν μπορώ να πληρώσω ταχυδρομικά τέλη για να στείλω ένα βιογραφικό σημείωμα, το επόμενο που πρέπει να κάνω είναι να νοικιάσω μια γραφομηχανή», σημείωσε, προς την ίδια παραλήπτρια, το 1983. «Ελπίζω να εργαστώ σε κάποια πιο συμβατική δουλειά, κάτι που θα μου επιτρέψει να έχω αποταμιεύσεις», υπογράμμισε στην ίδια επιστολή.

Ομως, ο Ομπάμα δεν έγραφε γράμματα μόνο στην τότε σύντροφό του, αλλά και στους φίλους του, περιγράφοντάς τους πώς ήταν η ζωή του όταν επέστρεψε  μετά τις σπουδές του στην Ινδονησία, όπου είχε μεγαλώσει.

«Δεν μπορώ να μιλήσω καλά τη γλώσσα πια. Δεν ανήκω πια εδώ. Εχω ένα αίσθημα αμηχανίας και περιφρόνησης επειδή είμαι Αμερικανός. Βλέπω παλιούς ξεθωριασμένους δρόμους, παλιές διαδρομές μου, δρομολόγια στα οποία δεν έχω πλέον πρόσβαση», είχε γράψει.

Καλός ο λογοτεχνικός Ομπάμα, αλλά όπως όλοι ξέρουμε οι σχέσεις που τις χωρίζουν οι χιλιομετρικές αποστάσεις δεν κρατάνε πολύ.

Μετά το ειδύλλιό τους, ο Ομπάμα έκανε μερικές ακόμη προσπάθειες επανασύνδεσης, αλλά δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Η ΜακΝίρ, η οποία του είχε ζητήσει να χωρίσουν, δεν μεταπείστηκε, παρά τις επιστολές που έλαβε από τον μετέπειτα αμερικανό πρόεδρο – οι οποίες ήταν γραμμένες με τον ίδιο ποιητικό τρόπο, όπως και οι πρώτες.

Το κορίτσι της ιστορίας μεγάλωσε, έπειτα από χρόνια γνώρισε έναν σέρβο μποξέρ, τον παντρεύτηκε, απέκτησαν ένα παιδί, αλλά επτά χρόνια αργότερα χώρισαν. Καθόλου ποιητικά, εννοείται…

Περίπου πέντε χρόνια μετά τον χωρισμό του με τη Μακνίρ, ο Μπαράκ γνώρισε τη Μισέλ και ένα άλλο love story θα ξεκινούσε. Λογικά, βάσει της ποιητικότητάς του, σε εκείνη δεν θα είπε-έγραψε «θα σε κάνω βασίλισσα», αλλά «Πρώτη Κυρία».

Και την έκανε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...