387
Ο,τι απέμεινε από το δάσος κοντά στην πόλη Βουζέλα στη βόρεια Πορτογαλία | REUTERS/Pedro Nunes

Πορτογαλία: Παραίτηση υπουργού και πολιτική θύελλα μετά τις φονικές πυρκαγιές

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2017, 13:52
Ο,τι απέμεινε από το δάσος κοντά στην πόλη Βουζέλα στη βόρεια Πορτογαλία
|REUTERS/Pedro Nunes

Πορτογαλία: Παραίτηση υπουργού και πολιτική θύελλα μετά τις φονικές πυρκαγιές

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2017, 13:52

Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας την ώρα που η χώρα, όπως και η κυβέρνηση, αναζητούν απαντήσεις και λύσεις για την αποφυγή μιας νέας τραγωδίας που άφησε πάνω από 100 νεκρούς και εκατομμύρια στρέμματα καμένα.

Η Κονστάντσα Ουρμπάνου ντε Σόουζα, στην επιστολή παραίτησής της, τονίζει ότι μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών «έκρινα ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές και προσωπικές συνθήκες που θα μου επέτρεπαν να παραμείνω στη θέση μου».

Από την Κυριακή έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 41 άνθρωποι εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας.

Δύο τραυματίες υπέκυψαν στα εγκαύματά τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 41, ενώ άλλοι 14 τραυματίες παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση. Ακόμη, επτά άνθρωποι που αγνοούνταν βρέθηκαν τελικά ζωντανοί, όπως και ένα βρέφος που είχε αρχικά συμπεριληφθεί στον απολογισμό των νεκρών τη Δευτέρα.

Από το πρωί της Τρίτης δεν έχουν αναφερθεί καμιά νέα σοβαρή πυρκαγιά, καθώς οι πυροσβέστες βοηθήθηκαν στο έργο τους από τη βροχή που έπεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο πάνω από 3.000 άνδρες της πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή για να επέμβουν αν υπάρξει αναζωπύρωση.

Η υπουργός Εσωτερικών είχε καταγγείλει την εγκληματική αμέλεια κατοίκων που έκαιγαν ξερόχορτα παρά την ξηρασία.

Στα μέσα του καλοκαιριού είχαν χάσει τη ζωή τους 64 άνθρωποι σε μόλις δύο ημέρες και πάλι εξαιτίας των πυρκαγιών. Μεταξύ των θυμάτων ήταν κυρίως οικογένειες που παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους στην προσπάθεια να διαφύγουν από τις φλόγες.

Εν τω μεταξύ, άλλα τέσσερα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη γειτονική ισπανική επαρχία της Γαλικίας.

Οι όψιμες πυρκαγιές του Οκτωβρίου, «προϊόν» της παρατεταμένης ξηρασίας στη χώρα, έχουν προκαλέσει και πολιτική κρίση.

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου ντε Σόουζα έκρινε ότι στη σοσιαλιστική κυβέρνηση αναλογούν όλες οι ευθύνες για τις «συνέπειες της τραγωδίας» και πρόσθεσε πως «αυτοί οι εκατό και πλέον νεκροί δεν θα φύγουν ποτέ από το μυαλό μου, αποτελούν τεράστιο βάρος στη συνείδησή μου και στη θητεία μου».

Αντιμέτωπος με τις επικρίσεις των πολιτικών αντιπάλων του για την αδυναμία της κυβέρνησής του να αποτρέψει τη νέα καταστροφή, ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιου Κόστα υποσχέθηκε ότι θα περάσει «από τα λόγια στις πράξεις» και να προωθήσει «μεταρρυθμίσεις εκ θεμελίων» όσον αφορά τη διαχείριση του δασικού πλούτου και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Το συντηρητικό κόμμα CDS-PP υπέβαλε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης στη Βουλή, που πάντως η πλειοψηφία της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς αναμένεται ότι θα ξεπεράσει χωρίς δυσκολία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...