1208
O Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στην Καστοριά | Facebook

Ανδρουλάκης: «Να αγκαλιάσουμε τους ευάλωτους στον εθνολαϊκισμό»

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2017, 12:39
O Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στην Καστοριά
|Facebook

Ανδρουλάκης: «Να αγκαλιάσουμε τους ευάλωτους στον εθνολαϊκισμό»

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2017, 12:39

Με βολές κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέχισε την περιοδεία στην περιφέρεια -στην Καστοριά και στη Φλώρινα τη Δευτέρα, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί ομιλία στον Βόλο- ο ευρωβουλευτής της Ελιάς και υποψήφιος για την ηγεσία Κεντροαριστεράς, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι το νέο κυβερνητικό αφήγημα του με τίτλο «Greek comeback» καταρρέει. «Μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, 3,8 εκατ. Ελληνες ή το 35,6% του πληθυσμού αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Χειρότερες επιδόσεις από τη χώρα μας στην Ευρώπη έχουν μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Με απλά λόγια η πολιτική με… αριστερό πρόσημο και η εικόνα της Ελλάδας που βγαίνει από την κρίση είναι τελικώς εικονική πραγματικότητα» σημείωσε ο ευρωβουλευτής για να συνεχίσει:

«Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού καταγράφεται υστέρηση στα έσοδα της τάξης των 2,3 δις ευρώ και προκειμένου να κλείσει ο προϋπολογισμός θα πρέπει να εισπραχθούν, μέχρι το τέλος του έτους, 15,8 δις ευρώ. Από φτωχοποιημένους πολίτες και διαλυμένες επιχειρήσεις περιμένει η κυβέρνηση να γεμίσει τα κρατικά ταμεία αδιαφορώντας για τα έσοδα που θα μπορούσαν να έρθουν από επενδύσεις, από παραγωγή πλούτου.

» Το νέο επικοινωνιακό αφήγημα με τίτλο “Greek comeback” που χτίζει ο Πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ καταρρέει. Ο εφιάλτης που βιώνουν καθημερινά εκατομμύρια Ελληνες δεν έχει καμιά σχέση με το… «αμερικανικό όνειρο» που ζει η συμμαχία Τσίπρα-Καμμένου».

Στην ομιλία του στη Φλώρινα ο κ. Ανδρουλάκης στηλίτευσε τις «δύο γάγγραινες που χρεοκόπησαν την Ελλάδα, τη δημαγωγία και το πελατειακό κράτος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε το πλαίσιο της ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια νέου τύπου ενότητα που θα έχει να κάνει με την πολιτική, με το πρόγραμμα και με τις ιδέες κι όχι με την εξουσία. Την ενότητα της εξουσίας τη ζήσαμε. Να δημιουργήσουμε μια αντίληψη προσφοράς στην κοινωνία» τόνισε.

Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, ούτε όλοι μπαταχτσήδες και δημαγωγοί. «Υπάρχουν πολύ σοβαροί άνθρωποι, που ρισκάρουν καριέρες και την προσωπική τους ζωή για να μπουν στο πεδίο της προσφοράς και δεν έχουν σχέση μ’ αυτή τη δημιουργία πολιτικής προίκας πουν πάρα πολλοί αξιοποίησαν τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να βρεθούν ικανοί άνθρωπο με επάρκεια, με γνώση που μπορούν να συγχρονίσουν την παράταξη με τις διεθνείς εξελίξεις».

Μιλώντας για την οικονομία και την ανάταξη της κοινωνίας ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας ενός κράτους των πολλών κι όχι για τους λίγους. «Πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτούς που δεν άντεξαν, τις πιο ευπαθείς ομάδες που είναι ευάλωτοι στον εθνολαϊκισμό και να τους πούμε: Σας δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας. Να μπορείς να ρυθμίσεις τα δάνειά σου, να έχεις μια προοπτική».

«Εάν δεν δημιουργήσουμε την αίσθηση μιας πολιτικής έκπληξης, αμφισβητώντας όλα αυτά τα κατεστημένα και πάμε στη λογική των μικροδιευθετήσεων, έχουμε ηττηθεί κατά κράτος»

Αναφέρθηκε, επίσης στην αλλαγή οικονομικού μοντέλου, με ανατροπές στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα.

«Κάποτε τον πολιτικό σύστημα έκανε διαχείριση κερδών και με λάθος τρόπο. Τώρα πρέπει να κάνουμε διαχείριση χρεών με δίκαιο τρόπο. Κανένας δεν πρέπει να οδηγηθεί σε έναν κοινωνικό Καιάδα. Κι αν δεν το κάνουμε εμείς με ένα πρόγραμμα σοβαρό, ποιος θα το κάνει, η Αριστερά ή η ΝΔ; Η μεγάλη προσφορά της δημοκρατικής παράταξης είναι να εξορθολογίσει το δημόσιο διάλογο για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά θέματα».

Τέλος, αναφερόμενος στο στοίχημα της προοδευτικής παράταξης τόνισε ότι πρέπει να πείσει τον ελληνικό λαό για το νέο ηθικό κεφάλαιο. «Πρέπει κι εμείς να οραματιστούμε ξανά. Να πάμε πέρα από το εφικτό.

» Εάν δεν αγωνιστούμε για κάτι πιο οραματικό, δεν μπορούμε να πετύχουμε. Πρέπει η παράταξη να αποκτήσει μια άλλη διάθεση επιθετική σύγκρουσης. Ξέρουμε ποιοι χρεοκόπησαν την Ελλάδα. Είναι πολιτικές οικογένειες, πολιτικές αντιλήψεις στο συνδικαλισμό και μια εγχώρια ολιγαρχία η οποία, τον πλούτο που έχει η Ελλάδα, τον κρατάει με ένα συγκεκριμένο τρόπο για δεκαετίες.

» Αν δεν υπάρξει μια άλλη κατανομή πλούτου, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνικό σχέδιο. Εάν δεν δημιουργήσουμε την αίσθηση μιας πολιτικής έκπληξης, αμφισβητώντας όλα αυτά τα κατεστημένα και πάμε στη λογική των μικροδιευθετήσεων, έχουμε ηττηθεί κατά κράτος.

» Και η πρόσκλησή μου προς εσάς είναι αυτή: να μπούμε μπροστά εμείς που αγαπάμε την παράταξη για να κάνουμε μια πραγματικά νέα πορεία που θα συγκινήσει το λαό κι όχι απλά θα είναι ένα αποκούμπι είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ».

15-10-2017_ratopoulia_2017_florina00013-1200x800
Χρυσόγονος, Κύρτσος, Ανδρουλάξκης στην «Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας»

Σε άλλο σημείο της περιοδείας του ο κ. Ανδρουλάκης παραβρέθηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την «Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας», παρουσία μάλιστα των συναδέλφων του στην Ευρωβουλή, Κώστα Χρυσόγονου (ανεξάρτητος) και Γιώργου Χρυσόγονου (ΝΔ). Θέμα της συζήτησης ήταν «Ευρώπη – Τουρκία. Εξελίξεις – Προοπτικές. Η διασφάλιση των συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου».

«Ολοι στην Ευρώπη καταλαβαίνουν ότι ο Ερντογάν είναι παράγων αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, είτε αφορά τη Συρία, είτε αφορά άλλες γείτονες περιοχές με την Τουρκία. Και είδαμε τι έγινε με το Κυπριακό. Kι εκεί πρέπει να υπογραμμίσουμε τη σοβαρή στρατηγική της Ελλάδας την προηγούμενη δεκαπενταετία, εντάσσοντας την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Ανδρουλάκης. Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και χωρίς εθνολαϊκιστικές κραυγές.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της Ελιάς , η Τουρκία μπορεί να είναι μια ισχυρή χώρα, αλλά αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο η πολιτική της Ευρώπης συνδέεται και με το γεγονός ότι το 35% των επενδύσεων στη γειτονική χώρα είναι Γερμανικές και Ολλανδικές.

«Η Τουρκία έχει τεράστια εξάρτηση από την Ευρώπη κι εμείς οφείλουμε να κινηθούμε ως μια ευρωπαϊκή χώρα».

Σε ερώτηση για το αν η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα βοηθούσε στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Εάν η Τουρκία γίνει μια κανονική χώρα, μια κανονική δημοκρατία, μια κανονική οικονομία, προφανέστατα εμείς παραμένουμε σταθεροί στην παλαιότερη πολιτική που έλεγε ότι δεν κλείνουμε την πόρτα στην Τουρκία αρκεί να πληροί ορισμένα κριτήρια».

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε εκτενώς στον Ερντογάν που κατά την άποψή του «προσπαθεί να ισλαμοποιήσει την Τουρκία. Αλλά το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει πλέον, είναι καθολικά αρνητικό για την Τουρκία. Όλο και περισσότεροι, ακόμη κι αυτοί που σε ένα βαθμό την προστάτευαν, έκλειναν τα μάτια για δικούς τους λόγους, για εθνικά, οικονομικά συμφέροντα, πλέον δεν το κάνουν», παρατήρησε για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα με σοβαρότητα πρέπει να προσεγγίσει αυτά τα θέματα και να έχουμε μια στρατηγική πίεσης για ευημερία του τουρκικού λαού. Πρέπει να γνωρίζουμε το εξής. Λαός που ευημερεί, δεν θέλει να μπει σε περιπέτεια. Και πρέπει να πιέσουμε η Τουρκία να πάει σε μια καλύτερη κατεύθυνση, θα είναι πιθανότατα η ειδική σχέση με την ΕΕ, καλύτερη κατάσταση για τον τουρκικό λαό, ώριμης δημοκρατίας. Να μπορούν τα κανάλια να λειτουργούν κανονικά, να μην φυλακίζονται δημοσιογράφοι και δικαστές και οι πολιτικοί αντίπαλοι να μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους. Να φτιάξουμε ένα τέτοιο περιβάλλον ώστε να σταθεροποιηθεί η Τουρκία με μια ειδική σχέση με την ΕΕ ώστε κι εμείς να μην έχουμε προβλήματα».

Οι γενοκτονίες και η «πρακτική γενοκτονιών»

Αναφερόμενος στο θέμα των γενοκτονιών ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε:

«Όταν κατέρρεε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπήρχαν συγκεκριμένα γεγονότα απέναντι σε όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς. Οταν πήγα στο Ερεβάν και μπήκα στο μουσείο της Γενοκτονίας, είδα τις φωτογραφίες που έπαιρναν τα κορίτσια και τα πήγαιναν στα σκλαβοπάζαρα της Συρίας και τα πουλούσαν σε όλο τον αραβικό κόσμο. Εμείς ως Έλληνες, θα λέμε αυτό που θεωρούμε σωστό. Και σωστό είναι ότι κατά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπήρξε απέναντι σε όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς πρακτική γενοκτονιών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...