598
Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, εδώ το 2011, ήταν γνωστή στη χώρα της για τις αποκαλυπτικές της έρευνες | REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Νεκρή από βόμβα στο αυτοκίνητό της μαλτέζα δημοσιογράφος των Panama Papers

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2017, 08:37
Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, εδώ το 2011, ήταν γνωστή στη χώρα της για τις αποκαλυπτικές της έρευνες
|REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Νεκρή από βόμβα στο αυτοκίνητό της μαλτέζα δημοσιογράφος των Panama Papers

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2017, 08:37

Μια μπλόγκερ από τη Μάλτα, η οποία είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για διαφθορά και συμβάλει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της.

Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία είχε εργαστεί σε πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας της, ήταν όμως πιο γνωστή για το μπλογκ της, στο οποίο αποκάλυπτε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς. Είχε εργαστεί ιδιαίτερα πάνω στα Panama Papers, μέσα από τα οποία αποκάλυψε ύποπτες δοσοληψίες μαλτέζων πολιτικών.

Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 15:00 της Δευτέρας στο αυτοκίνητο που οδηγούσε η Καρουάνα Γκαλιζία. Το όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες και εκτινάχθηκε σε χωράφι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η 53χρονη γυναίκα.

Τοπικά μέσα ανέφεραν ότι η έκρηξη έγινε κοντά στην κατοικία της, από την οποία μόλις είχε φύγει.

2017-10-16T165632Z_289641918_UP1EDAG1B270C_RTRMADP_3_MALTA-CARBOMB
Το αυτοκίνητο της δημοσιογράφου μετά την έκρηξη βρέθηκε σε ένα χωράφι (REUTERS/Darrin Zammit Lupi )

Η τηλεόραση της Μάλτας μετέδωσε ακόμη την πληροφορία ότι πριν από δύο εβδομάδες η δημοσιογράφος είχε καταγγείλει στην αστυνομία ότι την απειλούν.

Στις αρχές Ιουνίου το Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ κέρδισε με άνεση τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκηρύχθηκαν μετά την αποκάλυψη μιας σειράς σκανδάλων στα οποία εμπλέκονταν στενοί συνεργάτες και συγγενείς του πρωθυπουργού.

Στις αποκαλύψεις αυτές έπαιξε κεντρικό ρόλο η Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία είχε καταγγείλει ότι ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ και η σύζυγός του είχαν χρησιμοποιήσει μια offshore για να αποκρύψουν χρήματα που έλαβαν από τον ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν.

2017-10-16T211609Z_1593812554_RC127483C590_RTRMADP_3_MALTA-CARBOMB
Μετά τη δολοφονία, δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στη μνήμη της δημοσιογράφου (REUTERS/Darrin Zammit Lupi)

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μουσκάτ κατήγγειλε τη «βάρβαρη δολοφονία» της δημοσιογράφου και έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Αυτό που συνέβη σήμερα είναι απαράδεκτο σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα είναι μια μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης» είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους Μαλτέζους να παραμείνουν ενωμένοι.

Την περασμένη άνοιξη το Politico είχε συμπεριλάβει την Μαλτέζα μπλόγκερ στις «28 προσωπικότητες που δονούν την Ευρώπη», γράφοντας για αυτήν ότι είναι «ένα WikiLeaks από μόνη της, μια σταυροφόρος κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στη Μάλτα».

Σε δήλωσή του ο Τζέραρντ Ράιλ, διευθυντής του  International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), το οποίο έφερε στο φως τα Panama Papers, επισημαίνει ότι η Καρουάνα Γκαλίζια «ήταν στην πρωτοπορία σημαντικών ερευνών δημοσίου ενδιαφέροντος και εξέθεσε εξωχώριες συναλλαγές σημαντικών πολιτικών προσώπων στη Μάλτα.

» Η Καρουάνα Γκαλίζια ήταν μητέρα του προγραμματιστή και data journalist του ICIJ Μάθιου Καρουάν Γκαλίζια.

» Το ICIJ καταδικάζει την βία κατά των δημοσιογράφων και είναι βαθιά ανήσυχο για την ελευθερία του Τύπου στη Μάλτα. Καλεί της Αρχές της Μάλτας να ερευνήσουν τη δολοφονία και να προσαχθούν οι υπαίτιοι στη Δικαιοσύνη.

» Οι σκέψεις του ICIJ είναι με την οικογένεια της Καραούνα Γκαλίζια».

Τον αποτροπιασμό της για την «εξωφρενική», όπως τη χαρακτήρισε, δολοφονία της μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά.

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για το γεγονός ότι μια γνωστή και αξιοσέβαστη δημοσιογράφος, η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, έχασε χθες τη ζωή της σε μια στοχευμένη, όπως όλα δείχνουν, επίθεση» δήλωσε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καταδίκασαν την επίθεση στους υψηλότερους τόνους.

«Το δικαίωμα ενός δημοσιογράφου να ερευνά, να κάνει άβολες ερωτήσεις και αποτελεσματικά ρεπορτάζ βρίσκεται στον πυρήνα των αξιών μας και πρέπει να είναι εγγυημένο σε όλους τους καιρούς. Ευελπιστούμε τώρα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη αν και αυτό δεν θα είναι αρκετό για να διορθωθεί αυτό το κακό», είπε επίσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...