279
Ο,τι έχει απομείνει από μια συνοικία της Σαντα Ρόσα, μια πόλη που σχεδόν κάηκε από τις πυρκαγιές | REUTERS/Jim Urquhart

Οκτώ ημέρες πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια: 41 οι νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2017, 07:51
Ο,τι έχει απομείνει από μια συνοικία της Σαντα Ρόσα, μια πόλη που σχεδόν κάηκε από τις πυρκαγιές
|REUTERS/Jim Urquhart

Οκτώ ημέρες πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια: 41 οι νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2017, 07:51

Καλύτερη παρουσιάζεται η εικόνα σε κάποια από τα μέτωπα των πυρκαγιών στη Καλιφόρνια, ωστόσο οι Αρχές εξηγούν ότι χρειάζεται ακόμη προσπάθεια για να τεθούν πλήρως υπό έλεγχο ενώ προειδοποιούν ότι ο τελικός απολογισμός ενδέχεται να ανέβει και άλλο, πάνω από 41 μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα θύματα.

Ο Ρόμπερτ Τζορντάνο, σερίφης στην κομητεία Σονόμα που έχει πληγεί βαριά από τις πυρκαγιές, εξέφρασε τον φόβο ότι οι νεκροί εξαιτίας των πυρκαγιών μπορεί να αυξηθεί και άλλο. Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των θανάτων στην κομητεία του είναι 22, ενώ σε 88 ανέρχονται όσα εξακολουθούν να είναι αγνοούμενα.

Οι λίστες των αγνοούμενων είχαν φτάσει να έχουν σχεδόν 2.000 ανθρώπους, επισημαίνει το Reuters, ωστόσο οι περισσότεροι εντοπίστηκαν σώοι.

Τα περισσότερα θύματα στη Σονόμα ήταν ηλικιωμένοι άνθρωποι που δεν κατάφεραν να διαφύγουν έγκαιρα.

Στην Σονόμα η πυρκαγιά, η οποία ήταν εκτός ελέγχου την Παρασκευή, είχε κατασβεστεί κατά το 70% το πρωί της Δευτέρας. Μετέτρεψε σε αποκαΐδια μια έκταση σχεδόν 150.000 στρεμμάτων.

Σε άλλα μέτωπα, χάρη στην εξασθένιση των ανέμων, η πυρκαγιά είχε περιοριστεί κατά 50% ή και περισσότερο, ωστόσο και εκεί ο απολογισμός ήταν βαρύς με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών να έχουν γίνει στάχτη και πολλούς θανάτους.

Στην Καλιφόρνια εξακολουθούν να επιχειρούν πάνω από 11.000 πυροσβέστες.

Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει πάνω από 5.700 κτίρια, σπίτια και καταστήματα ή επιχειρήσεις. Σε κάποιες πόλεις ολόκληρες συνοικίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες, αφήνοντας άστεγους πολλούς χιλιάδες ανθρώπους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη Δευτέρα τη θλίψη του για τις «φοβερές ανθρώπινες απώλειες» από τις «καταστροφικές πυρκαγιές χωρίς προηγούμενο» και υπενθύμισε ότι έχει κηρύξει την Καλιφόρνια σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.

Χαρακτήρισε «τραγική» την κατάσταση στην Πολιτεία και διαβεβαίωσε ότι αναλαμβάνει δράση προσωπικά και θα συνεργαστεί «στενά» με τις πολιτειακές αρχές, υποσχόμενος «θα κάνουμε καλή δουλειά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...