843
Ο Γούντι και ο αμερικανός παραγωγός, την εποχή της παντοδυναμίας του Γουάινσταϊν | wikimedia/Luis García

Η «θλιβερή υπόθεση Γουάινσταϊν» κατά τον Γούντι Αλεν και όλες οι νέες αποκαλύψεις

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2017, 20:09
Ο Γούντι και ο αμερικανός παραγωγός, την εποχή της παντοδυναμίας του Γουάινσταϊν
|wikimedia/Luis García

Η «θλιβερή υπόθεση Γουάινσταϊν» κατά τον Γούντι Αλεν και όλες οι νέες αποκαλύψεις

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2017, 20:09

Θέση για τις κατηγορίες ενάντια στον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν πήρε ο Γούντι Αλεν, δηλώνοντας ότι θεωρεί ιδιαίτερα θλιβερή την κατάσταση και τραγική για τις γυναίκες που βίωσαν τη σεξουαλική παρενόχληση.

«Ολη η υπόθεση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν είναι θλιβερή για όλον τον κόσμο. Είναι τραγική για τις καημένες τις γυναίκες που εμπλέκονται, θλιβερή για τον Χάρβεϊ, η ζωή του οποίου συγκλονίστηκε τόσο», είπε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Ωστόσο, από τις δηλώσεις του διακρίνουμε ξεκάθαρα μια αμφισβήτηση της αλήθειας των λεγομένων και των κατηγοριών των ηθοποιών, αφήνοντας μια σοβαρή πιθανότητα -κατά τον ίδιο- όλα αυτά για τα οποία κατηγορείται ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν να είναι αναληθή ή απλά, υπερβολές…

«Ακούμε συνεχώς χιλιάδες φανταστικές φήμες. Ορισμένες αποδεικνύονται αληθινές και ορισμένες –πολλές– είναι απλώς ιστορίες για την τάδε ή τον δείνα ηθοποιό. Αν ο κάθε άνδρας που κλείνει το μάτι σε μια γυναίκα στο γραφείο του πρέπει ξαφνικά να καλεί τον δικηγόρο του για να τον υπερασπιστεί, ούτε αυτό είναι καλό επίσης. Είναι όμως αλήθεια ότι ελπίζουμε να βγει κάτι θετικό από όλο αυτό, αντί να είναι απλώς μια θλιβερή ή τραγική κατάσταση» είπε ο Αλεν για τον επί χρόνια συνεργάτη του.

Αργότερα μέσα στη μέρα και ενώ οι δηλώσεις του συζητήθηκαν και στηλιτεύθηκαν πολύ, (δεν ήταν και λίγοι όσοι του συνέστησαν να μη μιλούσε καθόλου για το συγκεκριμένο θέμα) ο Γούντι Αλεν διευκρίνισε: «Οταν είπα πως νιώθω θλίψη για τον Χάρβεϊ Γουάινσταΐν, θεωρώ πως αυτό που εννοούσα ήταν καθαρό, ότι είναι ένας θλιβερός, άρρωστος άνθρωπος. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι θεωρήθηκε ότι είπα κάτι άλλο. Για να μην υπάρχει αμφιβολία, αυτή η δήλωση διευκρινίζει την πρόθεση και τα αισθήματά μου», σημείωσε ο ίδιος.

59d6920e2000000e3408553e
Ποιος ξέρει για ποιον λόγο να γελά τόσο εγκάρδια ο Χάρβεϊ… (wikimedia/Luis García)

Υπενθυμίζουμε ότι και ο Γούντι κατηγορήθηκε τη δεκαετία του ‘90 για σεξουαλική κακοποίηση της Ντίλαν Φάροου, της υιοθετημένης κόρης του, όταν ήταν παιδί. Ενας δικαστής των κοινωνικών υπηρεσιών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατηγορία, που διατυπώθηκε ενώ ήταν σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη του με τη Μία Φάροου για την επιμέλεια των παιδιών τους, δεν αποδείχτηκε. Ομως, το 2015 η Ντίλαν Φάροου, σε ανοιχτή επιστολή της στην εφημερίδα New York Times, επανέλαβε τις κατηγορίες τις οποίες ο Γούντι Αλεν χαρακτήρισε «ψευδείς και επαίσχυντες».

Πέρσι, ήταν η σειρά του δημοσιογράφου Ρόναν Φάροου, γιου του Γούντι Αλεν, να καταγγείλει με άρθρο του στο Hollywood Reporter τη σιωπή των μέσων ενημέρωσης για το παρελθόν του πατέρα του. Ο Ρόναν Φάροου είναι επίσης ο συντάκτης ενός εκ των άρθρων που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό New Yorker και αποκάλυψαν την υπόθεση Γουάινσταϊν.

Πάντως, η λίστα με τους άνδρες σταρ του Χόλυγουντ που παίρνουν αποστάσεις από τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν μεγαλώνει συνεχώς. Ακόμη και ηχηρά ονόματα, όπως ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, ο Ματ Ντέιμον και ο Μπεν Αφλεκ εξέφρασαν «λύπη και θυμό» για το γεγονός ότι ο ισχυρός παραγωγός και μεγιστάνας του Χόλιγουντ κατηγορείται ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά ή και βίαζε γυναίκες εδώ και πολλά χρόνια.

Οι νέες αποκαλύψεις

Μια πέμπτη ηθοποιός, η Βρετανίδα Λιζέτ Αντονι, κατηγόρησε τον αμερικανό παραγωγό ταινιών ότι τη βίασε τη δεκαετία του ‘80, σύμφωνα με τους βρετανικούς Times.

dfgdfg
Η Λιζέτ Αντονι (flickr)

Η 54χρονη αυτή ηθοποιός διηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι συνάντησε τον Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη προτού δεχθεί να τον ξαναδεί αργότερα στο σπίτι που νοίκιαζε στο Λονδίνο.

«Τον βρήκα ημίγυμνο και με άρπαξε. Πραγματικά δεν το περίμενα και έφυγα τρέχοντας», αναφέρει στη συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα η Αντονι.

Η Αντονι, που έχει πρωταγωνιστήσει μεταξύ άλλων και στην ταινία «Παντρεμένα ζευγάρια» του Γούντι Αλεν, εκμυστηρεύθηκε ότι στη συνέχεια παρενοχλήθηκε από τον παραγωγό, ο οποίος τελικά πήγε αιφνιδιαστικά στο σπίτι της.

«Με έσπρωξε μέσα και με στρίμωξε», αναφέρει. Μετά «προσπάθησε να με φιλήσει και με έριξε κάτω. Τελικά έπαψα να αντιστέκομαι», καταλήγει η Άντονι.

Το σκάνδαλο γίνεται όλο και πιο εκκωφαντικό και φθάνει βαθιά και μέσα στην πολιτική, καθώς ο Γουάινσταϊν χρηματοδοτούσε επί χρόνια τους Δημοκρατικούς, στους οποίους προσωπικά έχει δώσει 1,4 εκατομμύρια δολάρια από το 1990, σύμφωνα με το Center for Responsive Politics. Η Χίλαρι Κλίντον, έπειτα από αυτό το δημοσίευμα, δήλωσε «σοκαρισμένη και απογοητευμένη», ενώ ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα «αηδιασμένοι».

o-HARVEY-WEINSTEIN-GEORGINA-CHAPMAN-facebook
Ο Γουάινσταϊν και η σύζυγός του. Τέως, πια… (Facebook)

Η σύζυγος του Γουάινσταϊν, Τζορτζίνα Τσάπμαν, ανακοίνωσε ότι τον εγκαταλείπει. «Η καρδιά μου ραγίζει για όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί τεράστιο πόνο εξαιτίας αυτών των ασυγχώρητων ενεργειών», δήλωσε η 41χρονη στο περιοδικό People. Η Τσάπμαν -γεννημένη στο Λονδίνο, συνιδρύτρια του brand Marchesa- και ο 65χρονος παραγωγός του Χόλιγουντ έχουν μαζί δύο παιδιά.

Μπορεί οι σινεφίλ να σταματήσουν να βλέπουν τις ταινίες παραγωγής της εταιρίας The Weinstein Company – αν και ο παραγωγός απολύθηκε από εκεί; Οι σταρ θα θέλουν ρόλους στις ταινίες του; Ο Γουάινσταϊν θα δυσκολευτεί να χρηματοδοτεί ταινίες στο μέλλον;

Ποιες είναι οι απαντήσεις, όπως και το πού θα φτάσει αυτή η υπόθεση, ουδείς γνωρίζει. Το μόνο βέβαιο; Ο Γουάινσταϊν είναι, πλέον, persona non grata στο Χόλιγουντ και έχει μετατραπεί σε πραγματικό παρία.

O 65χρονος κινηματογραφικός παραγωγός κατηγορείται, μέχρι στιγμής, από 30 γυναίκες για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...