254
Αντιπρόσωποι στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, μπροστά στο διαφημιστικό πόστερ έξω από τα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον | REUTERSYuri Gripas

Τρίτη αξιολόγηση μέχρι τέλος του 2017 συμφώνησαν Λαγκάρντ – Τσακαλώτος

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2017, 12:58
Αντιπρόσωποι στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, μπροστά στο διαφημιστικό πόστερ έξω από τα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον
|REUTERSYuri Gripas

Τρίτη αξιολόγηση μέχρι τέλος του 2017 συμφώνησαν Λαγκάρντ – Τσακαλώτος

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2017, 12:58

Η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το θέμα του χρέους να επανέλθει στην ατζέντα, συμφώνησαν το Σάββατο, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συνάντηση τους στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χωρίς ωστόσο να ακολουθήσουν δηλώσεις.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ακόμα και αν το Ταμείο δεν συμμετάσχει τελικώς στο ελληνικό πρόγραμμα. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ληφθεί σύντομα κάποια απόφαση για το θέμα του χρέους αλλά οι ευρωπαίοι δανειστές έχουν μεταθέσει τη συζήτηση για το τέλος του Μνημονίου, τον επόμενο Αύγουστο.

Το Ταμείο εκτιμά πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ, που το ίδιο έχει θέσει για το 2018, θα επιτευχθεί, και υπό αυτό το πρίσμα η ηγεσία του δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα. Ο Πόουλ Τόμσεν, που αναφέρθηκε λεπτομερώς στην πορεία του ελληνικού προγράμματος, κάλεσε για άλλη μια φορά τους Ευρωπαίους εταίρους να εξειδικεύσουν το συντομότερο δυνατό τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Δεν αναφέρθηκε πάντως στην τρίτη αξιολόγηση, για την οποία όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.

Τέλος, για τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι στα χαρτοφυλάκιά τους καταγράφεται μια πολύ υψηλή αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων και σημείωσε πως το ΔΝΤ θέλει να διασφαλίσει ότι πριν από το τέλος του προγράμματος θα έχουν υιοθετήσει μία αξιόπιστη στρατηγική που θα οδηγεί στη μείωση των δανείων αυτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...