502
Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ συζητούν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup | REUTERS/Eric Vidal

Το δυσάρεστο «δώρο» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2017, 09:24
Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ συζητούν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup
|REUTERS/Eric Vidal

Το δυσάρεστο «δώρο» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2017, 09:24

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την τελευταία, αποχαιρετιστήρια παρουσία του στο Eurogroup δεν πήρε μόνο δώρα, όπως το χαρτονόμισμα των 100 ευρω με την μορφή του. Φρόντισε να αφήσει, σαν παρακαταθήκη, ένα σχέδιο για τους προϋπολογισμούς στην Ευρωζώνη και τον ρόλο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM).

Αν και το σχέδιο για αναβάθμιση του ESM  δεν είναι κάτι εντελώς νέο και γενικά συζητείται καιρό και αργά αλλά σταθερά έχει αρχίσει να σχηματοποιείται, δεν ενθουσίασε όλους τους εταίρους.

Το έγγραφο που παρουσίασε στους συναδέλφους του ο Σόιμπλε προτείνει την εξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αλλά και την σταδιακή αφαίρεση εξουσιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Με λίγα λόγια και με τα σημερινά δεδομένα προτιμά να έχει έναν αναβαθμισμένο και συντονιστικό ρόλο ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ και στον αντίποδα να περιοριστούν οι αρμοδιότητες του Γάλλου Πιερ Μοσκοβισί.

Κατά τον ίδιο τον Σόιμπλε, «τώρα υπάρχει μια καλή ευκαιρία να προχωρήσουμε» και «ο ESM να αναλάβει πιο ισχυρό και ουδέτερο ρόλο στον έλεγχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θέλει να δώσει στον ESM ισχυρό ρόλο στον έλεγχο των κινδύνων των χωρών, αρμοδιότητα που ως τώρα είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για τον αυστηρό Σόιμπλε, όπως σχολίαζε τη Δευτέρα ο γερμανικός Τύπος, «η Κομισιόν είναι πολύ χαλαρή και πολύ επιεικής με κράτη που είναι υπερχρεωμένα».

Αποφάσεις -φυσικά- δεν ελήφθησαν, αλλά όπως έσπευσε διευκρινίσει ο επίσης απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι ο ESM πρέπει να βοηθήσει στο ταμείο στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οσο για τα σχέδια σύνδεσης του μελλοντικού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων των τραπεζών μέχρι το ύψος των 100.000 ευρώ και αυτή η πρόταση δεν ενθουσιάζει το Βερολίνο: «Θα θέσει πολύ μεγάλο βάρος στον ESM και είναι αντίθετη με τον σκοπό ύπαρξης, τη διάσωση χωρών», εξηγεί ο Σόιμπλε.

«Ο ESM είναι το σωστό εργαλείο, διότι για αυτό δεν χρειάζεται αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και επισημαίνεται ότι μια αλλαγή των Συνθηκών θα είχε ως αποτέλεσμα σε κάποια κράτη να γίνουν δημοψηφίσματα – με άγνωστη έκβαση. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε η αναφορά του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ για την ενσωμάτωση του ESM στις ευρωπαϊκές συνθήκες, «γιατί αυτό θα είχε νόημα».

Η ιδέα του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου βρίσκει σύμφωνους και άλλους αξιωματούχους, όπως τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θεωρεί πάντως ότι η μετατροπή του ESM «πρέπει να πατά γερά στις ευρωπαϊκές συνθήκες». Ενώ, δηλαδή ο Σόιμπλε θέλει να δώσει στον φορέα μία περισσότερο τεχνοκρατική διάσταση, η Κομισιόν θέλει να διατηρήσει ένα έμμεσο πολιτικό έλεγχο από τους ψηφοφόρους.

Αντιρρήσεις

Το σχέδιο του Σόιμπλε, το οποίο σε αυτόν τον βαθμό είναι απλά μια πρόταση, δεν ενθουσίασε όλους τους εταίρους.

Μεταξύ άλλων, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica σημειώνει ότι «για την Ιταλία θα ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο, το οποίο όμως, είναι πολύ πιθανό να μην βρει ποτέ εφαρμογή». Διότι, όπως υπενθυμίζει, όλοι συμφωνούν στο να μετατραπεί ο ΕSM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά σήμερα στο Λουξεμβούργο, μόνον μια μειοψηφία στήριξε την γερμανική πρόταση για μετατροπή του σε «ελεγκτή των εθνικών προϋπολογισμών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...