892
Το Art Space Pythagorion της Σάμου |

«Summer of Love», μια έκθεση για το 1967 και μαθήματα Αγάπης στη Σάμο

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2017, 16:51
Το Art Space Pythagorion της Σάμου
|

«Summer of Love», μια έκθεση για το 1967 και μαθήματα Αγάπης στη Σάμο

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2017, 16:51

Συνεχίζεται έως τις 15 Οκτωβρίου, η φετινή έκθεση «Summer of Love» του Art Space Pythagorion στο Πυθαγόρειο της Σάμου, που είναι αφιερωμένη στη σημαδιακή χρονιά του 1967. Με αφορμή την έκθεση, έχει οργανωθεί σειρά επισκέψεων σχολείων ώστε οι μαθητές γυμνασίου – λυκείου να γνωρίσουν από κοντά τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο αφιέρωμα του Artspace Pythagorion, χώρο εκδηλώσεων και εκθέσεων τον οποίο χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Schwarz,.

Η έκθεση προτείνει μια σύγχρονη θεώρηση εκείνης της χρονιάς, φωτίζοντας εκ νέου μια εποχή που η έννοια της πολιτικής αλλά και της αγάπης είχαν μια πραγματική αίσθηση του επείγοντος, μια περίοδο πολιτικής ανυπακοής, αντιαυταρχισμού, πολιτικής διαμαρτυρίας, των «παιδιών των λουλουδιών» και του «flower power».

ART-SPACE-PYTHAGORION-Facebook-Art Space Pythagorion
Ο χώρος εκδηλώσεων Art Space Pythagorion στο Πυθαγόρειο της Σάμου [Facebook / Art Space Pythagorion]

Η έκθεση υφαίνει έναν ιστό από πολιτιστικά και ιστορικά σημεία αναφοράς, προκειμένου να συνδέσει ιδέες που αναπτύχθηκαν πριν από πενήντα χρόνια με το σημερινό σημείο καμπής στην Ευρώπη και να μας εμπνεύσει, ίσως, να οραματιστούμε μια διέξοδο από το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο.

Τι είχε συμβεί το 1967 και γιατί είναι τόσο σημαντική εκείνη η χρονιά;

Αν και ο μύθος της επόμενης χρονιάς ήταν ακόμη μεγαλύτερος, λόγω των φοιτητικών εξεγέρσεων στο Παρίσι και της Άνοιξης της Πράγας, το 1967 υπήρξε σημαντικότερο τόσο γεωπολιτικά και πολιτιστικά όσο και πνευματικά. Ήταν η χρονιά του Πολέμου των Έξι Ημερών, που άλλαξε οριστικά το τοπίο στη Μέση Ανατολή. Και στην Ελλάδα έφερε τη δικτατορία.

Ήταν επίσης η χρονιά που το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΟΚ ενώ στις Η.Π.Α., και σε ολόκληρο τον κόσμο, έγιναν οι πρώτες μαζικές πολιτικές διαμαρτυρίες των νέων κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Η εκρηκτική άνθηση της μουσικής ποπ και των διαφόρων μορφών υποκουλτούρας ήταν άλλο ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του «Καλοκαιριού της Αγάπης».

Το 1967 υπήρξε, εξάλλου, έτος σημαντικής πνευματικής παραγωγής. Ο θεωρητικός Γκυ Ντεμπόρ δημοσίευε την «Κοινωνία του Θεάματος», ενώ ο βέλγος φιλόσοφος και βασικό μέλος της Καταστασιακής Διεθνούς Ραούλ Βανεγκέμ δημοσίευε την «Επανάσταση της καθημερινής ζωής».

Lucy in the sky (The More I Make Love, the More I Want to Make Revolution) 2017, by Marge Monko
Lucy in the sky (The More I Make Love, the More I Want to Make Revolution) 2017, by Marge Monko [Facebook / Art Space Pythagorion]
 Η έκθεση «Summer of Love» ενθαρρύνει τον προβληματισμό σχετικά με τη δυνατότητα για συνέργεια της αγάπης και της πολιτικής, συνδέοντας το καλοκαίρι του 1967 με τον κόσμο το 2017, όπου η έννοια της αγάπης –τουλάχιστον στους πνευματικούς αλλά και τους πολιτικούς κύκλους– απορρίπτεται ως αφελής και υπερβολικά συναισθηματική. Η αγάπη, όμως, είναι πράγματι μία από τις ισχυρότερες –και πιο πολυσύνθετες– δυνάμεις στην ανθρώπινη ζωή.

Αναζητώντας να ανακαλύψουν εκ νέου τη χαμένη αισιοδοξία και να βρουν τρόπο επιβίωσης μέσα στις δυσκολίες του παρόντος, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται ξανά προς τις ιδέες και τα ήθη που γεννήθηκαν το «Καλοκαίρι του 1967» και τη δεκαετία του 1960 γενικότερα.

Στις δημιουργικές συναντήσεις του Artspace Pythagorion, μαθητές γυμνασίου – λυκείου γνωρίζουν από κοντά τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση «Summer of Love» και συζητούν με τους διοργανωτές για την Αγάπη με όλες της τις σημασίες: την Αγάπη για τον άλλον, για την κοινότητα που ζούμε, για τον τόπο μας και τους διαφορετικούς ανθρώπους του, για τη μουσική και τα βιβλία, για τα συνθήματα της αγάπης, για τις σημαντικές στιγμές της ζωής μας όταν κάτι αλλάζει γύρω μας, για την συνύπαρξη και το δικαίωμα να κάνουμε την επανάστασή μας μέσα από την αγάπη.

paidia
Η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου με ομάδα μαθητών σε μια από τις δημιουργικές συναντήσεις του Artspace Pythagorion

Τα παιδιά του σήμερα μαθαίνουν , με την καθοδήγηση της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαροπούλου, για «τα παιδιά των λουλουδιών» του 1967, που έγιναν γνωστά ως χίπις και γνωρίζουν γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο έτσι όπως τα περιγράφουν οι καλλιτέχνες της έκθεσης. Επί πλέον, φωτογραφίες, βίντεο, αφίσες της εποχής, κόμικς, βιβλία και δίσκοι γίνονται αφορμή για συζήτηση και δημιουργία ενός προσωπικού πόστερ φτιαγμένου από τα παιδιά με το δικό τους χρονολόγιο, πραγματικό ή φανταστικό, και τη δική τους ζωγραφιά με στοιχεία της έκθεσης. Το πόστερ θα είναι το αποτύπωμά τους για την εποχή μέσα στην οποία μεγαλώνουν, μαθαίνουν, αναρωτιούνται.

Παράλληλα η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου έχει δημιουργήσει δύο κύκλους διαλέξεων για τους εκπαιδευτικούς με θέμα «Το καλοκαίρι της Αγάπης» σαν παράδειγμα διαλόγου για κοινωνική εγρήγορση και ευαισθητοποίηση των νέων σε ζητήματα της εποχής μας. Η πολιτική, ο τόπος, ο έρωτας, οι απρόσμενες συμβιώσεις, η έννοια των συνθημάτων, η διαφύλαξη των αρχείων κάθε εποχής και οι τρόποι με τους οποίους οι σύγχρονοι καλλιτέχνες μιλούν για όλα αυτά θα αποτελέσουν τον κορμό των σεμιναρίων.

Στην έκθεση «Summer of Love» παρουσιάζονται τα έργα εννέα καλλιτεχνών και μίας κολλεκτίβας από έξι χώρες, ενώ πολλά καινούργια έργα έχουν δημιουργηθεί  ειδικά για την περίσταση. Και η Σάμος προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για να μιλήσουμε για τα θέματα αυτά.

Info

  • Art Space Pythagorion, Πυθαγόρειο Σάμου, Τηλ: 22730-62169
  • Έκθεση «Summer of Love», Eπιμελήτρια: Κατερίνα Γρέγου
  • Διάρκεια: 04/08-15/10/2017
  • Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 13:00 και 18:00-22:00
  • Εισιτήρια: 2€ /  Δωρεάν είσοδος σε: Παιδιά, Φοιτητές, Ανέργους
  • Όλα τα έσοδα της έκθεσης θα διατεθούν στον πολιτιστικό οργανισμό «Ειρήνη» με έδρα τη Χώρα της Σάμου
  • Σημείωμα προς ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς: Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ απευθυνθείτε στις υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου: Πέλλα Παππά, τηλ. 22730-21338 & Σοφία Λασκαρίδου, τηλ. 22730-21353 αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...