378
Ο Σινκγ δεν απομακρύνεται από τον τυπικό των Σιχ με τα γένεια και το τουρμπάνι, αλλά δεν αποχωρίζεται και τα σακάκια | Facebook

Ενας Σιχ απέναντι στον Τζάστιν Τριντό

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2017, 16:46
Ο Σινκγ δεν απομακρύνεται από τον τυπικό των Σιχ με τα γένεια και το τουρμπάνι, αλλά δεν αποχωρίζεται και τα σακάκια
|Facebook

Ενας Σιχ απέναντι στον Τζάστιν Τριντό

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2017, 16:46

Ο Τζάγκμιτ Σινγκ, που εκλέχτηκε από τον πρώτο κιόλας γύρο στην ηγεσία των κεντροαριστερών Νέων Δημοκρατών του Καναδά, είναι ο πρώτος μη λευκός πρόεδρος που καλείται να ηγηθεί ενός μεγάλου κόμματος στη χώρα.

Ο 38χρονος δικηγόρος από το Οντάριο συνδυάζει το τυπικό των Σιχ με την κλασική εμφάνιση ενός δυτικού πολιτικού. Γενειάδα και πολύχρωμα τουρμπάνια όπως απαιτεί η παράδοση των Σιχ, αλλά και χειροποίητα κοστούμια.

Είναι ήδη ένας αστέρας των κοινωνικών δικτύων στον Καναδά, γράφει το Reuters, και θα κληθεί να ανταγωνιστεί τον επίσης αστέρα των κοινωνικών δικτύων πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2019.

Εξασφαλίζοντας το 54% των ψήφων (ηλεκτρονικών και μέσω ταχυδρομείου), ο Σινγκ κατάφερε να ξεπεράσει τρεις αντιπάλους και να διαδεχτεί τον Τόμας Μάλκερ που ήταν πρόεδρος του κόμματος την τελευταία πενταετία.

«Σας ευχαριστώ Νέοι Δημοκράτες. Ο αγώνας για την πρωθυπουργία μόλις άρχισε» έγραψε στο Twitter.

Ο Σινγκ, όπως σημειώνει το Reuters, θεωρείται άτομο που θα δώσει νέα πνοή στο κόμμα, το οποίο περνά μια δύσκολη φάση μετά τον θάνατο του χαρισματικού του ηγέτη Τζακ Λέιτον το 2011.

Δεν ήταν πάντως ιδιαίτερα εύκολο για τον Σινγκ να φτάσει ως την ηγεσία του κόμματος. Κέρδισε ωστόσο πόντους χάρη σε ένα βίντεο που τον δείχνει να αντιμετωπίζει ψύχραιμα έναν άνδρα που διέκοψε μια ομιλία για να του πει ότι θέλει να επιβάλει τον νόμο της σαρία στον Καναδά. Οι Σιχ, πάντως, δεν είναι μουσουλμάνοι.

Αυτή η ικανότητα του Σινγκ από τη μία πλευρά να είναι αγαπητός στους νέους και από την άλλη να συνδέεται με τις πολυάριθμες εθνικές και εθνοτικές μειονότητες στη χώρα τον κάνουν υπολογίσιμη δύναμη για τις εκλογές του 2019.

Εκεί όμως θα έχει να ανταγωνιστεί ένα αντίπαλο πολύ δυνατό σε αυτό το πεδίο, τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Προς το παρόν δεν περισσεύουν οι αβρότητες: ο Τριντό συνεχάρη τον νέο πολιτικό ηγέτη και ευχήθηκε –φυσικά με ένα tweet – να μιλήσουν και να εργαστούν για όλους τους Καναδούς.

Ο δρόμος είναι δύσκολος για τον Σινγκ. Οι Νέοι Δημοκράτες με 44 από τις 338 έδρες στην ομοσπονδιακή Βουλή είναι το τρίτο σε δύναμη κόμμα, πίσω από τους Φιλελεύθερους του Τριντό και τους Συντηρητικούς – με τους πρώτους έχουν πάντως κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων.

Ερωτηματικό είναι και η απόδοση του κόμματος στο γαλλόφωνο Κεμπέκ, όπου οι ψηφοφόροι δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τις εκδηλώσεις θρησκευτικότητας.

Και ίσως πριν από όλα: να κερδίσει και ο ίδιος ο Σινγκ μια έδρα στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...