294
Οπαδοί των Σοσιαλιστικού Κόμματος πανηγυρίζουν τη νίκη στις δημοτικές εκλογές | REUTERS/Pedro Nunes

Πορτογαλία: Νίκη που κλειδώνει την τετραετία για τους Σοσιαλιστές στις δημοτικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2017, 14:15
Οπαδοί των Σοσιαλιστικού Κόμματος πανηγυρίζουν τη νίκη στις δημοτικές εκλογές
|REUTERS/Pedro Nunes

Πορτογαλία: Νίκη που κλειδώνει την τετραετία για τους Σοσιαλιστές στις δημοτικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2017, 14:15

Διαστάσεις ιστορικής νίκης και μάλιστα σε μια κρίσιμη καμπή της τετραετίας για τους πορτογάλους Σοσιαλιστές στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Η νίκη, σημειώνουν οι Financial Times, ήταν η πρώτη εκλογική δοκιμασία για την κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, αλλά και ένδειξη ότι θα ολοκληρώσει την τετραετία. Και επιπλέον, είναι αποτέλεσμα της καλής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Οι Σοσιαλιστές (PS) έχουν να πανηγυρίζουν από την Κυριακή την μεγαλύτερη νίκη τους σε τοπικό επίπεδο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Πορτογαλία το 1975. Ελέγχουν πλέον τους μισούς δήμους της χώρας (157 από τους 308 για την ακρίβεια), κυρίως στον Νότο, ενώ συνολικά έχουν αποσπάσει το 38% των ψήφων.

Από την άλλη πλευρά, οι εκλογές αποδείχτηκαν η μεγαλύτερη ήττα για το κεντροδεξιό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (PSD), οι οποίοι έχουν τον έλεγχο σε 79 δήμους, με περίπου 16% των ψήφων.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η αποχή έφτασε το 45%.

Η ήττα του PSD μπορεί να οδηγήσει σε ανακατατάξεις στο κόμμα, καθώς ο πρόεδρός του και τέως πρωθυπουργός Πέντρο Πάσος Κοέλιο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιδιώξει την επανεκλογή του στο κομματικό συνέδριο στις αρχές του 2018.

Μεταξύ των δήμων όπου διατηρεί τον έλεγχο το PS είναι αυτός της Λισαβόνας, της πρωτεύουσας της χώρας, από την οποία ο Κόστα τόνισε ότι η επιτυχία δίνει νέα πνοή στην κυβέρνησή του. Ενδεικτικό της αποτυχίας του PSD είναι ότι ο υποψήφιός του στην πόλη ήλθε μόλις τρίτος.

Αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι η επιτυχία θα δώσει στο PS ένα προβάδισμα και στις εθνικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του 2019.

Αμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να υπάρχει εθνική συναίνεση στην λήψη μέτρων για την οικονομία, η οποία υπό την κυβέρνηση Κόστα πάει πολύ καλά. Ενα αποδυναμωμένο PSD, ενδεχομένως χωρίς τον Κοέλιο στην ηγεσία του, μπορεί να δυσχεράνει αυτόν τον στόχο, σημειώνουν οι FT.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...