399
O Κρίστιαν Λίντνερ στη συνέντευξη Τύπου την επομένη των εκλογών | REUTERS/Wolfgang Rattay

H Ελλάδα και το Προσφυγικό ήδη στο τραπέζι της Μέρκελ από Λίντνερ και Ζεεχόφερ

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 15:00
O Κρίστιαν Λίντνερ στη συνέντευξη Τύπου την επομένη των εκλογών
|REUTERS/Wolfgang Rattay

H Ελλάδα και το Προσφυγικό ήδη στο τραπέζι της Μέρκελ από Λίντνερ και Ζεεχόφερ

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 15:00

Δύο όροι τέθηκαν ήδη στο τραπέζι της Ανγκελα Μέρκελ για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο πρώτος ήρθε από το FDP και έχει σχέσει και με το ελληνικό ζήτημα. Ο δεύτερος από τους παραδοσιακούς συμμάχους των Χριστιανοδημοκρατών: οι Χριστιανοκοινωνιστές απαιτούν στροφή προς τα δεξιά και έχουν αρκετές έδρες για να κάνουν την καγκελάριο να αισθάνεται νευρική.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Το FDP διαβεβαίωσε ότι μπορεί να δώσει συγκατάθεση σε πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα μόνο υπό τον όρο να συμμετάσχει το ΔΝΤ και με αυτό να καθίσταται σαφές ότι υπάρχει βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό τόνισε τη Δευτέρα ο αρχηγός του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ, και με δεδομένο πως είναι γνωστό ότι το Ταμείο είναι εξαιρετικά απίθανο να επανέλθει στο κάδρο, τίθεται και εκτός συζήτησης ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα…

«Η θέση για την Ελλάδα ήταν ότι το FDP θα πει “ναι” σε πακέτα διάσωσης, εφόσον συμμετέχει το ΔΝΤ και με αυτό να καθίσταται σαφές ότι υπάρχει βιωσιμότητα χρέους» ανέφερε συγκεκριμένα ο Λίντνερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και επεσήμανε ότι αυτή ήταν και η γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης μέχρι το καλοκαίρι του 2015 – όταν τελικά ψηφίστηκε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης με τη διαβεβαίωση ότι θα συμμετάσχει το ΔΝΤ.

«Η δική μας σύσταση είναι να επιστρέψουμε, στη Γερμανία, στην παλαιά πολιτική, η οποία ήταν προσανατολισμένη στη σταθερότητα» πρόσθεσε ο Λίντνερ και κατέληξε λέγοντας ότι αυτό συνιστά «αναπροσανατολισμό» της πολιτικής.

2017-09-22T194149Z_65161048_RC15D169AC50_RTRMADP_3_GERMANY-ELECTION-MERKEL
Ο Χορστ Ζεεχόφερ έσπευσε ήδη να κάνει σαφή τα αιτήματά του για να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Μέρκελ (Reuters)

Σε ένα δεύτερο πρόβλημα για την Ανγκελα Μέρκελ, ο βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να θέσει σε ψηφοφορία τη συνεργασία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).

Ο ίδιος ο Ζεεχόφερ πάντως δήλωσε ότι συνεχίζεται η συνεργασία με τη Μέρκελ, αλλά προειδοποίησε για σκληρές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς χωρίς τις έδρες του CSU δεν συμπληρώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία. Ηδη το βράδυ της Κυριακής προέταξε την πάγια θέση του για περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που μπορεί να δεχτεί ετησίως η χώρα, στις 200.000 άτομα.

Παρά το ιστορικά χαμηλό εκλογικό ποσοστό που κατέγραψε το CSU με 38%, ο Ζεεχόφερ δήλωσε ακόμη ότι σκοπεύει να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και ενόψει των εκλογών στο κρατίδιο το 2018. Κάλεσε όποιον διαφωνεί, να τον αμφισβητήσει.

Η πρώτη συνάντηση της ηγεσίας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών έχει προγραμματιστεί για αύριο το βράδυ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...