375
Από το πρωί οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν | REUTERS/Alaa Al-Marjani

Στις κάλπες οι Κούρδοι του Ιράκ εν μέσω τουρκικών απειλών

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 09:07
Από το πρωί οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν
|REUTERS/Alaa Al-Marjani

Στις κάλπες οι Κούρδοι του Ιράκ εν μέσω τουρκικών απειλών

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 09:07

Aνοιξαν οι κάλπες στο ιρακινό Κουρδιστάν για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που οργανώνει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) στα βόρεια του Ιράκ.  Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες.

Το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, η συντριπτική όμως -όπως αναμένεται- επικράτηση του «ναι» στην ανεξαρτησία, θα  ενισχύσει διαπραγματευτικά την KRG έναντι της Βαγδάτης, όσον αφορά τη διαχείριση των περιοχών που παράγουν πετρέλαιο.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, με τον Ταγίπ Ερντογάν να προειδοποιεί για τις επιπτώσεις μίας τέτοιας πρωτοβουλίας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής. Πρόκειται για «ένα φρικτό λάθος», το οποίο θα πυροδοτήσει νέες κρίσεις στην περιοχή αν δεν ματαιωθεί, παρατήρησε ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου. «… Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες. Η Αρμπίλ θα πρέπει άμεσα να αποφύγει αυτό το φρικτό λάθος, το οποίο θα πυροδοτήσει νέες κρίσεις στην περιοχή», έγραψε στο twitter ο εκπρόσωπος Ιμπραχήμ Καλίν.

Η Αγκυρα επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι το κουρδικό δημοψήφισμα απειλεί την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και τη υποχρεώνει να εξετάζει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος ενός γείτονα και εμπορικού εταίρου της, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινίσει ποιά θα είναι αυτά τα αντίμετρα. Στις τουρκικές προειδοποιήσεις γίνεται λόγος για απειλή διάσπασης των γειτονικών Ιράκ και Συρίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι το θεωρεί κενό και άκυρο. Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η διεξαγωγή του θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια.

Την Παρασκευή ο  τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι τα αντίμετρα που θα ληφθούν από την τουρκική πλευρά θα έχουν διπλωματικές, πολιτικές, οικονομικές διαστάσεις και διαστάσεις ασφαλείας. Ερωτηθείς πριν από συνεδρίαση της Βουλής με αντικείμενο την επέκταση της εντολής για ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Συρία, για το κατά πόσο μεταξύ των επιλογών της τουρκικής κυβέρνησης είναι μια διασυνοριακή επιχείρηση, ο Γιλντιρίμ απάντησε: «Φυσικά είναι ζήτημα χρονικής συγκυρίας το πότε θα εφαρμοστούν (τα αντίμετρα). Οι συνθήκες θα το καθορίσουν».

Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει πως θα λάβει όλα τα μέτρα εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας, ενώ ζητήθηκε από τους τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...