513
Οι αρχηγοί του ξενοφοβικού AfD πανηγυρίζουν. Για πρώτη φορά μεταπολεμικά ένα ακροδεξιό κόμμα μπαίνει στη γερμανική Βουλή... | REUTERS/Wolfgang Rattay

Μια διχασμένη χώρα – οι Ανατολικογερμανοί «μαύρισαν» τη Μέρκελ, ψήφισαν AfD

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 07:30
Οι αρχηγοί του ξενοφοβικού AfD πανηγυρίζουν. Για πρώτη φορά μεταπολεμικά ένα ακροδεξιό κόμμα μπαίνει στη γερμανική Βουλή...
|REUTERS/Wolfgang Rattay

Μια διχασμένη χώρα – οι Ανατολικογερμανοί «μαύρισαν» τη Μέρκελ, ψήφισαν AfD

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2017, 07:30

Επί εβδομάδες, η Ανγκελα Μέρκελ υπέμενε αποδοκιμασίες και σφυρίγματα όποτε έκανε προεκλογικές εμφανίσεις στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, από όπου κατάγεται.

Και την Κυριακή ήταν οι ψηφοφόροι στην ανατολική Γερμανία, οι οποίοι -όπως εκτιμούν αναλυτές, λόγω της λιτότητας και των προσφυγικών ροών- συνέβαλαν προκειμένου οι Χριστιανοδημοκράτες να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοσή τους μετά το 1949 και να μπει ένα ακροδεξιό κόμμα στην Μπούντεσταγκ για πρώτη φορά μετά το 1945.

Εχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από την επανένωση των δύο Γερμανιών το καλοκαίρι του 1990, αλλά οι διαφορές ανάμεσα στην πλούσια Δύση και την φτωχή Ανατολή παραμένουν. Το ίδιο και οι ανησυχίες των πολιτών. Στα δυτικά ο κόσμος έχει πιο «ευγενικές» ανησυχίες: περιβάλλον, ανθρώπινα δικαιώματα κλπ. Στα ανατολικά άγχος τους είναι ακόμα η ανεργία που παραμένει υψηλή παρά το «οικονομικό θαύμα» των Μέρκελ & Σόιμπλε. Και έτσι ψηφίζουν για να διαμαρτυρηθούν για το πολιτικό κατεστημένο και να εκφράσουν τον μύχιο φόβο τους: θα κλέψουν οι πρόσφυγες τις δουλειές μας;

Το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκέντρωσε το 22,9% των ψήφων στις περιοχές που αποτελούσαν άλλοτε τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, ποσοστό πολύ υψηλότερο από εκείνο που καταγράφει σε εθνικό επίπεδο (περίπου 13%). Το AfD τα πήγε εξαιρετικά καλά μεταξύ των νεαρών ανατολικογερμανών ψηφοφόρων: το 26% από αυτούς το ψήφισαν.

Στα πέντε ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια η Ενωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ συγκέντρωσε μόλις 27,6% -ποσοστό πολύ κατώτερο του εθνικού (≈33%)- ενώ στις προηγούμενες εκλογές, το 2013, είχε καταλάβει το 38,5%.

Χαρακτηριστική της ανόδου του AfD έναντι του CDU είναι η περίπτωση της Σαξωνίας, όπου σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα το ακροδεξιό κόμμα βγήκε πρώτο με 27%, έναντι 26,9% για το κόμμα της Μέρκελ.

21993009_10155711378759725_6069052072728037535_o
O πίνακας των Financial Times δείχνει τον γεωγραφικό και πολιτικό διχασμό της Γερμανίας. Το AfD έχει διπλάσιο ποσοστό στα ανατολικά, όπου η δύναμη των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών με τα βίας ξεπερνά το 40%

 

Στη Σαξωνία, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έλαβαν μόλις το 10,5% των ψήφων, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από το Die Linke (16,1%).

Οι ηλικιωμένες έδωσαν τη νίκη

Στα δημογραφικά χαρακτηριστικά, οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι και κυρίως οι γυναίκες φρόντισαν ώστε η Μέρκελ να κερδίσει μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας. Αυτές οι δύο κατηγορίες ψήφισαν κατά κύριο λόγο τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), αν και το κόμμα κατέγραψε απώλειες και εκεί.

Οι ψηφοφόροι άνω των 60 ετών ψήφισαν σε ποσοστό 41% το CDU/CSU, μείωση περίπου 8% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ το ποσοστό έφτασε το 47% μεταξύ των γυναικών (μείωση 6% σε σχέση με το 2013).

Μεταξύ των νέων κάτω των 30 ετών μόνο το 25% ψήφισε τους Χριστιανοδημοκράτες.

Το SPD παραμένει πιο δημοφιλές μεταξύ των ατόμων κάτω των 30 και στους μεταξύ 30 και 44 ετών, με ποσοστά 19% και 17% αντίστοιχα.

Την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προτιμούν δύο φορές περισσότερο οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (16% έναντι 9%), ενώ στην πρώην ανατολική Γερμανία έχει σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το CDU στους άνδρες κάτω των 60 ετών.

Σε ολόκληρη τη Γερμανία το 16% των ψηφοφόρων μεταξύ 30 και 44 ετών ψήφισε το ακροδεξιό κόμμα, όπως και το 15% της κατηγορίας 45 με 59 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...