738
Ο Τραμπ μαζί με την Miss Universe του 2013, Γκαμπριέλα Ισλερ | John Parra/Getty Images/Ideal Images

Εγινε ο Τραμπ πρόεδρος χάρη σε… καλλιστεία;

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 13:38
Ο Τραμπ μαζί με την Miss Universe του 2013, Γκαμπριέλα Ισλερ
|John Parra/Getty Images/Ideal Images

Εγινε ο Τραμπ πρόεδρος χάρη σε… καλλιστεία;

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 13:38

Θα περίμενε κανένας το καθοριστικό γεγονός από το οποίο θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι μιας περίπλοκης ιστορίας να είναι μια συνάντηση ή ένα τηλεφώνημα. Για τον Ντόναλντ Τραμπ, όπου όλα είναι διαφορετικά, ήταν ένας διαγωνισμός ομορφιάς, αυτός για την Μις Υφήλιος, που έγινε στη Μόσχα το 2013.

Εκεί, μπροστά σε μια κάμερα, ο επιχειρηματίας και τηλεπερσόνα Τραμπ μόνο καλά λόγια είχε να πει για τον πρόεδρο της Ρωσίας: «Eκανε θαυμάσια δουλειά, αλήθεια, τοποθέτησε τον εαυτό του στην πρωτοπορία του κόσμου σαν ηγέτης μέσα σε σύντομο διάστημα».

Ο Guardian σε εκτεταμένο ρεπορτάζ γράφει ότι σε αυτόν τον διαγωνισμό και σε όσα έγιναν πίσω από τις κάμερες και τα φώτα έχει εστιάσει η έρευνα και του ανεξάρτητου ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ και των επιτροπών του Κογκρέσου. Την προσοχή τους έχουν στρέψει σε συνεργάτες του Τραμπ εκείνη την περίοδο, αλλά και σε όσα έγιναν μακριά από τα φώτα τη δημοσιότητας.

pu_1_2013_touroftheredsquare
Οι διαγωνιζόμενες των καλλιστείων σε μία αναμνηστική φωτογραφία στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας

Φαίνεται ότι, όπως γράφει ο Guardian, κάποιοι από τους συνεργάτες του Τραμπ είχαν διασυνδέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση.

Αν και οι δικηγόροι του προέδρου έσπευσαν να διαψεύσουν ότι ο διαγωνισμός ομορφιάς έχει σημασία για την έρευνα (όλα αυτά είναι «fake news», λένε), τουλάχιστον η επιτροπή του Κογκρέσου δηλώνει αποφασισμένη να ξετυλίξει το κουβάρι -τουλάχιστον αυτό από τα πολλά κουβάρια της υπόθεσης με τη Ρωσία- ως το τέλος.

Ο «πιο πλούσιος Ρώσος» που δεν ήταν και τόσο πλούσιος

Ενα από τα πρόσωπα κλειδιά σε αυτήν την υπόθεση είναι ο Αράς Αγκαλάροφ, πρόεδρος του Crocus Group, ο οποίος έχει καλλιεργήσει καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο, χωρίς να είναι στον στενό πυρήνα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είχαν γνωριστεί με τον Τραμπ το καλοκαίρι του 2013, μερικούς μήνες πριν από τον διαγωνισμό. Εγιναν αμέσως φίλοι και ο Τραμπ υπερηφανευόταν ότι ο νέος του φίλος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία – πράγμα όχι ακριβώς σωστό.

GettyImages-187500644
Ο Τραμπ στον διαγωνισμό ομορφιάς με τον Εμίν Αγκαλάροφ (δεξιά) και τον ποπ σταρ γιο του Αράς (Victor Boyko/Getty Images/Ideal Images)

Σε κάθε περίπτωση, κάπου εκεί φαίνεται να έκλεισε η συμφωνία για να παρουσιάσει ο Τραμπ τον επόμενο διαγωνισμό ομορφιάς Miss Universe που θα γινόταν στη Μόσχα. Το κέρδος για τον Τραμπ θα ήταν 20 εκατ. δολάρια, ένα ποσό που το περίμεναν στην πλευρά Τραμπ για να καλύψουν «τρύπες» στα οικονομικά των επιχειρήσεων.

Από ό,τι φαίνεται αυτού του είδους οι αμοιβές και οι διευκολύνσεις δεν μένουν μόνο στο χρηματικό -διόλου αμελητέο και αυτό- αλλά προχωρούν και σε άλλες σχέσεις επιρροής και εξάρτησης.

Το ταξίδι στη Μόσχα

Ο Τραμπ έφτασε στη Μόσχα έχοντας στο νου κάτι περισσότερο από το να παρουσιάσει έναν διαγωνισμό.

Στο Twitter, ήδη από τον Ιούνιο του 2013, τέσσερις μήνες πριν από τον διαγωνισμό, αναρωτιόταν αν ο ρώσος πρόεδρος θα γίνει «ο νέος καλός μου φίλος». Ο Guardian γράφει ότι είχε οριστεί και συνάντηση με τον ισχυρό άνδρα του προέδρου, η οποία ακυρώθηκε. Ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη με ένα χειρόγραφο σημείωμα και ένα δώρο. Είναι άγνωστο αν ο Τραμπ είδε συνεργάτες του προέδρου.

pu_1_2013
Η Miss Universe 2013, Γκαμπριέλα Ισλερ

Τελικά ο Τραμπ κατέλυσε στο Ritz όπου, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από πέρυσι, είχε οργανώσει πάρτι με μοντέλα. Τον παρακολουθούσε εκεί η μυστική υπηρεσία FSB; Αυτό είναι αναπόδεικτο αλλά πιθανό.

Στο πάρτι μετά τον διαγωνισμό ομορφιάς, ο οποίος έγινε στις 9 Νοεμβρίου και, για την ιστορία, τον κέρδισε η Γκαμπριέλα Ισλερ από τη Βενεζουέλα, ο Τραμπ βρήκε την ευκαιρία για νέες δουλειές. Αλλά το όνειρό του για έναν πύργο Τραμπ στη Μόσχα δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Όχι πως δεν το προσπάθησε. Το 2015, τότε υποψήφιος πρόεδρος, είχε υπογράψει επιστολή όπου επιβεβαίωνε την πρόθεσή του να κατασκευαστεί ο πύργος στη Μόσχα. Ενας άλλος ρώσος συνεργάτης του Τραμπ που κίνησε τα νήματα για να χτιστεί ο πύργος, ο Φέλιξ Σάτερ, έγραφε το 2015 ότι «θα τον εκλέξουμε τον Τραμπ».

Είναι όμως πιθανό εκεί που επιχειρηματικά απέτυχε το ταξίδι να έβγαλε κάτι άλλο, πιο σημαντικό για τον Τραμπ; Και κατ’ επέκταση για τις ΗΠΑ και τις εκλογές του 2016; Οι επιτροπές και η έρευνα αναζητά απαντήσεις.

Μεταξύ τυρού και αχλαδιού, στο πάρτι μετά τη στέψη της Ισλερ, μπορεί να ειπώθηκαν σημαντικά πράγματα. Και ο Τραμπ είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι  ο Πούτιν ενδιαφέρεται για αυτά που λέγονται και «κατά κάποιο τρόπο τα βλέπει».

Το σχόλιο έγινε μάλλον κατά τύχη – αλλά ίσως και να ήταν λιγότερο αθώο από όσο φαινόταν αρχικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...