438
«Καλωσήρθατε στην Καταλανική Δημοκρατία» ανέφερε το πανό που ανήρτησαν οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα στον αγώνα με τη Γιουβέντους για το Champions League το βράδυ της Τρίτης. | REUTERS/Susana Vera

Οι ισπανοί Σοσιαλιστές κατά του δημοψηφίσματος στην Καταλονία

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 10:22
«Καλωσήρθατε στην Καταλανική Δημοκρατία» ανέφερε το πανό που ανήρτησαν οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα στον αγώνα με τη Γιουβέντους για το Champions League το βράδυ της Τρίτης.
|REUTERS/Susana Vera

Οι ισπανοί Σοσιαλιστές κατά του δημοψηφίσματος στην Καταλονία

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 10:22

Η 1η Οκτωβρίου, ημέρα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, πλησιάζει. Και όσο ο λαός της Βαρκελώνης κατεβαίνει στους δρόμους και γεμίζει τα γήπεδα με σημαίες υπέρ της ανεξάρτητης Καταλανικής Δημοκρατίας, τόσο το πολιτικό σύστημα της Ισπανίας θωρακίζεται απέναντι σε ένα ενδεχόμενο που απειλεί τη συνοχή της χώρας.

Τελευταία εξέλιξη η δημόσια τοποθέτηση του Πέδρο Σάντσεθ, επικεφαλής του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Τάχθηκε στο πλευρό των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων του αδελφού καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος PSC, οι οποίοι έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα. Ο Σάντσεθ πρότεινε ως εναλλακτική λύση τη θεσμοθέτηση μεγαλύτερης αυτονομίας της βορειοανατολικής αυτής περιφέρειας.

Ο ηγέτης του PSOE έδωσε στήριξη στους σοσιαλιστές δημάρχους και στελέχη στην απόφασή τους να μην προσφέρουν δημοτικούς χώρους για να στηθούν οι κάλπες για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα.

Τα πνεύματα έχουν οξυνθεί τα τελευταία 24ωρα. Τη Δευτέρα έγινε η μεγαλειώδης συγκέντρωση υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ενώ την Τρίτη η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έλαβε μέτρα ενάντια στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος: με την ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο του νόμου για τη μετάβαση προς την ανεξαρτησία και την υπακοή της τοπικής αστυνομίας (Mossos d’ Esquadra) στη διαταγή της Εισαγγελίας να ερευνήσει τα του «παράνομου», όπως το χαρακτηρίζει η Μαδρίτη, δημοψηφίσματος.

Την Τετάρτη, οι σοσιαλιστές δήμαρχοι και σύμβουλοι από περισσότερους από 350 δήμους στην Καταλονία κυκλοφόρησαν μανιφέστο κατά του «παράνομου» όπως το χαρακτηρίζουν, δημοψηφίσματος, διαμηνύοντας πως δεν προτίθενται «ούτε να σιωπήσουν, ούτε να κρυφθούν» απέναντι «στις πιέσεις, απειλές και προσβολές», που όπως καταγγέλλουν εκτοξεύει εναντίον τους η «Γκοβέρν» (καταλανική κυβέρνηση).

DJi5tGeXoAImI45
O Πέδρο Σάντσεθ μιλώντας κατά του δημοψηφίσματος στην Καταλονία

Περιστοιχισμένος από τον γραμματέα του PSC Μικέλ Ισέτα, πολλούς σημαντικούς δημάρχους και προσωπικότητες, στην εκδήλωση στο θέατρο Σεγάρα στη Σάντα Κολόμα ντε Γκραμενέτ, ο Σάντσεθ εξέφρασε την «υπερηφάνεια» που νοιώθουν όλοι στο PSOE για έναν σκοπό «δίκαιο, που υπερασπίζεται τους θεσμούς και την καταλανική νομιμότητα και υπεραμύνεται της συμβίωσης στην Καταλονία».

Ο ίδιος επεσήμανε πως «δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ούτε μπορεί να προταχθεί μία άλλη ιδέα πάνω από αυτήν της δημοκρατίας» τόνισε ο Σάντσεθ στους δημάρχους του PSC.

Για τον σοσιαλιστή ηγέτη «ούτε η Καταλονία, ούτε η Ισπανία μπορούν να οικοδομηθούν από τα άκρα, αλλά μέσα από τον διάλογο. Ούτε τείχη, ούτε χάσματα, αλλά μία πλατιά λεωφόρος διαλόγου, σύμπνοιας, διαπραγματεύσεων και συμφώνων» είπε. Και διαβεβαίωσε τους δημάρχους και συμβούλους των σοσιαλιστών της Καταλονίας πως το PSOE θα τους στηρίξει.

Οξύτερος υπήρξε στην τοποθέτησή του ο Ισέτα, ο οποίος κατήγγειλε «προσβολές, τρομοκρατία και απειλές», ακόμη και για την ίδια τη ζωή τους, που υφίστανται πολλοί δήμαρχοι και σύμβουλοι του κόμματός του εξαιτίας της αντίδρασής τους στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου. Ο ίδιος ζήτησε να «αφήσουν τους δημάρχους ήσυχους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...