325
Το πυραυλικό σύστημα είναι ιδιαίτερα σύνθετο και προηγμένο | sputniknews.com

Υπογράφηκε η συμφωνία πώλησης S-400 από τη Ρωσία στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2017, 11:34
Το πυραυλικό σύστημα είναι ιδιαίτερα σύνθετο και προηγμένο
|sputniknews.com

Υπογράφηκε η συμφωνία πώλησης S-400 από τη Ρωσία στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2017, 11:34

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν το συμβόλαιο για την πώληση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο είναι έτοιμο προς υλοποίηση, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Κόζιν, σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, αρμόδιος για ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας.

Την ίδια στιγμή και από την τουρκική πλευρά έρχονται πληροφορίες για την ομαλή –και όπως φαίνεται αρκετά γρήγορη- υλοποίηση του προγράμματος πώλησης.

Οπως προσέθεσε ο ρώσος αξιωματούχος, «το S-400 είναι ένα από τα πλέον πολύπλοκα συστήματα, που αποτελείται από ένα σύνολο τεχνολογικών μέσων και συνεπώς στην περίπτωση αυτή υπάρχουν πολλά ευαίσθητα σημεία».

Διαβεβαίωσε πάντως ότι «όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται ως προς το εν λόγω συμβόλαιο ανταποκρίνονται στα στρατηγικά μας συμφέροντα. Σε σχέση με αυτό κατανοούμε πλήρως την αντίδραση μερικών δυτικών χωρών , οι οποίες επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία».

Ο Κόζιν επεσήμανε επίσης ότι τα συστήματα S-400 θέλουν να τα αποκτήσουν και άλλες χώρες οι οποίες περιμένουν στη σειρά. Είναι χώρες – όπως είπε – της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και μερικά κράτη μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας.

Ωστόσο, επεσήμανε ο ίδιος ότι πρόκειται για ένα πολύ ακριβό σύστημα, το οποίο δεν έχουν την δυνατότητα να το αποκτήσουν όλοι, προσθέτοντας ότι «τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί αυτή τη στιγμή για τα συστήματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι βιομηχανίες που τα παράγουν να έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας».

Εν τω μεταξύ, τουρκικές εφημερίδες φιλοξενούν την Τρίτη δηλώσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισήμανε ότι η χώρα του έχει ήδη καταβάλλει μέρος του ποσού. «Ο ρώσος πρόεδρος και εγώ είμαστε αποφασισμένοι με αυτό το ζήτημα», είπε ακόμη ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.

Η αγορά από μια χώρα του ΝΑΤΟ ενός τόσο σημαντικού συστήματος το οποίο προέρχεται από μια μη ΝΑΤΟΪκή χώρα έχει προκαλέσει κάποιες ανησυχίες στη Δύση. Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας έχει εκφράσει έμμεσα την αντίρρησή του για την αγορά λέγοντας ότι «γενικά είναι μια καλή ιδέα» οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να αγοράζουν στρατιωτικό υλικό με δυνατότητα διασύνδεσης.

Η Αγκυρα, δια του Ερντογάν, έχει απαντήσει ότι οι αγορές της βασίζονται στις αμυντικές της δαπάνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...