752
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Δημητριάδης απάντησε τόσο στον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, όσο και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο | Ελληνικός Χρυσός

Ελληνικός Χρυσός: «Κανένα τελεσίγραφο, ντροπή να λέγεται ότι κινούμαστε εκτός ΕΕ»

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2017, 10:52
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Δημητριάδης απάντησε τόσο στον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, όσο και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο
|Ελληνικός Χρυσός

Ελληνικός Χρυσός: «Κανένα τελεσίγραφο, ντροπή να λέγεται ότι κινούμαστε εκτός ΕΕ»

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2017, 10:52

«Δεν απειλούμε κανέναν, δεν στείλαμε κανένα τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός», Δημήτρης Δημητριάδης, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και άλλων κυβερνητικών στελεχών σε βάρος της διοίκησης της Εldorado Gold (μητρικής εταιρείας της «Ελληνικός Χρυσός»).

«Είναι ντροπή να λέγεται πως δεν κινούμαστε νόμιμα εντός της ΕΕ», παρατήρησε χαρακτηριστικά με αφορμή την επίθεση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη στην καναδική εταιρεία, με το επιχείρημα ότι η Εldorado δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες.

Οπως είπε ο κ. Δημητριάδης σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, τo έργο  είναι πλήρως αδειοδοτημένο, ενώ «δεν μας έχει κοινοποιηθεί ποιους περιβαλλοντικούς όρους παραβιάζουμε». «Μας έχει επιβληθεί ένα πρόστιμο το οποίο πληρώσαμε και έχουμε κάνει ένσταση στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και για το οποίο είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως θα δικαιωθούμε. Είναι ντροπή να λέγεται πως δεν κινούμαστε νόμιμα εντός της ΕΕ. Είμαστε υπερήφανοι καθώς έχουμε εγκαταστήσει ένα από τα πλέον σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης περιβαλλοντικής προστασίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός», επισημαίνοντας πως «τα θέματα είναι καθαρά τεχνικά και όχι περιβαλλοντικά».

Όσο για τις κατηγορίες των κυβερνητικών στελεχών περί εκβιασμών της εταιρείας, ο κ. Δημητριάδης ξεκαθάρισε ότι «δεν απειλούμε κανέναν δεν στείλαμε κανένα τελεσίγραφο. Υπάρχει εκκρεμότητα για τη διαιτησία εδώ και οκτώ μήνες. Έχουμε απολέσει 2,5 δισ δολάρια κεφαλαιοποίησης τα τελευταία χρόνια και πρέπει να κατανοήσουν όλοι πως οι ιδιώτες δεν κινούνται με όρους πολιτικούς. Περιμένουμε μέχρι τις 22 του μηνός τις 3 άδειες που νόμιμα πρέπει να μας δοθούν».

Ο κ. Δημητριάδης επανέλαβε τέλος πως η εταιρεία είναι ανοικτή στον διάλογο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια προσέγγιση από πλευράς κυβέρνησης, ενώ για μία ακόμη φορά υπογράμμισε πως αν τελικά υλοποιηθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας για το «πάγωμα» της επένδυσης, περισσότεροι από 2.000 από τους συνεργάτες της «μένουν χωρίς αντικείμενο».

Κυβέρνηση: «Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, ο εκβιασμός είναι προς τους εργαζόμενους»

Τη σκυτάλη των επιθετικών δηλώσεων σε βάρος της Εldorado πήρε το πρωί της Τρίτης η υπουργός Διοικητής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σε δηλώσεις της στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, έκανε και πάλι λόγο για απαράδεκτο τελεσίγραφο από τη διοίκηση της εταιρείας.

«Εστειλαν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση και αυτό δεν είναι θεμιτός τρόπος απέναντι σε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα κράτος της Ευρώπης. Η κυβέρνηση δεν απειλείται και ούτε εκβιάζεται από τέτοιους μηχανισμούς», σχολίασε η κ. Γεροβασίλη μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, για να επισημάνει πως ο εκβιασμός είναι προς τους ίδιους τους εργαζομένους που απειλούνται με απόλυση για τρίτη φορά από την εργοδότρια που -όπως υποστήριξε η υπουργός- τους χρησιμοποιεί ως ασπίδα.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα, το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, προς την εταιρεία, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. «Η Eldorado έθεσε τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση το οποίο δεν μπορούμε να δεχτούμε (…) δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε με τελεσίγραφα, θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στη βάση της νομοθεσίας (…) Θα ακολουθήσουμε τη θεσμική διαδικασία της διαιτησίας», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας και εξέφρασε την έκπληξή του για το τον χρόνο που επέλεξε η εταιρεία να προχωρήσει στην ανακοίνωση του παγώματος των εργασιών της.

Στο σημείο αυτό άφησε σαφή αιχμή κατά της Νέας Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι προηγήθηκε συνάντηση της διοίκησης της εταιρείας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ υπήρξε και δημοσίευμα που σχεδόν προανήγγειλε την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Κατά την τηλεοπτική του εμφάνιση  ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ πως επιλέγει να ταυτίζεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και ότι μεταμορφώνεται σε ένα κόμμα το οποίο περισσότερο προσομοιάζει στη «λατινοαμερικάνικη αντιδραστική Δεξιά», ενώ απάντησε και σε ερώτηση για την εμπρηστική ανάρτηση του συμβούλου του Πρωθυπουργού, Νίκου Καρανίκα: «Μου κάνει εντύπωση», παρατήρησε, «που με καλείτε να σχολιάσω την τοποθέτηση Καρανίκα και όχι την αποικιακή αυθάδεια της εταιρείας».

Αδωνις: «Ο εκατομμυριούχος Σταθάκης κάνει πλάκα με τους εργαζόμενους»

Με αφορμή την υπόθεση της Eldorado Gold, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προσωπικά στον υπουργό Ενέργειας. «Ο εκατομμυριούχος Σταθάκης κάνει πλάκα με τους εργαζόμενους», σχολίασε χαρακτηριστικά με αφορμή την απάντηση του υπουργού στη διοίκηση της καναδικής εταιρείας. (Μάλιστα ο αντιπρόεδρος επικαλέστηκε το σχετικό άρθρο της Χριστίνας Ταχιάου στο Protagon, στο οποίο ο κ. Σταθάκης κάλεσε τους εργαζόμενους «να πάν’ στον Αδωνι να βρουν δουλειά»).

Ο κ. Γεωργιάδης απέδωσε τη στάση της κυβέρνησης έναντι της επένδυσης σε καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

«Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευαισθησία για τις ψήφους της. Η λογική είναι ότι από την στιγμή που οι μεταλλωρύχοι δεν μας ψηφίζουν, δεν μας ενδιαφέρει», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γεωργιάδης και καταλόγισε ευθύνη στον ίδιο τον Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε καν σημείο επαφής με τους καναδούς επενδυτές: «Ο Τσίπρας έχει χρόνο για τον Καρανίκα, αλλά όχι για την Eldorado».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...