2194
Η Φώφη Γεννηματά στο Βελλίδειο χαιρετά το πλήθος | INTIMEnews

Γεννηματά: «Oύτε με τον Τσίπρα, ούτε με τον Μητσοτάκη»

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2017, 22:14
Η Φώφη Γεννηματά στο Βελλίδειο χαιρετά το πλήθος
|INTIMEnews

Γεννηματά: «Oύτε με τον Τσίπρα, ούτε με τον Μητσοτάκη»

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2017, 22:14

Μέσα σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα από την ανακοίνωση της Eldorado Gold ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει την επένδυση στις Σκουριές της Χαλκιδικής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά βρέθηκε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη επίσκεψη, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ. Στην ομιλία της προς τους παραγωγικούς φορείς της πόλης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, η κυρία Γεννηματά υπογράμμισε την κρισιμότητα της ιστορικής συγκυρίας και περιέγραψε το πλαίσιο για να επανακτηθεί το χαμένο έδαφος. Κατ’ ουσίαν περιέγραψε τον υπό σύσταση φορέα της Κεντροαριστεράς -την ηγεσία του οποίου διεκδικεί- ως τη μοναδική αξιόπιστη λύση για τη χώρα.

«Η Ελλάδα μπορεί να κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά» τόνισε. Για να συνεχίσει:

239459 (1)
Η Φώφη Γεννηματά γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε τη Δευτέρα στο  Βελλίδειο (INTIMENEWS)

«Με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και ανατροπές που έχουν την στήριξη του λαού μας. Με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Με μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη. Που κατακτά τη θέση της στο κέντρο της πολιτικής σκηνής.

»Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση μπορούμε να αφήσουμε οριστικά πίσω ότι μας καθηλώνει, να απελευθερωθούμε από τις παθογένειες του παρελθόντος, να ξανακάνουμε την Ελλάδα εθνικά υπερήφανη» σημείωσε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας τον όρο «Νέα Αλλαγή» ως «ένα όχι στους λαϊκιστές που υπονομεύουν τα μεγάλα επιτεύγματα της Μεταπολίτευσης, για να βάλουμε τέλος στην επιτροπεία και να πετύχουμε την προοδευτική διακυβέρνηση.

»Τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έρχονται φέτος σε μια εποχή που δημιουργούμε τη νέα μεγάλη Κεντροαριστερά, τον νέο πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή της χώρας, το νέο, ισχυρό, πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις και που μπορεί να εμπνεύσει και να εγγυηθεί ένα νέο όραμα για το μέλλον του τόπου».

»Γιατί δεν μπορεί η αποτυχία και το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει την Ελλάδα στο έλεος της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει λύση προοδευτική και κεντροαριστερή» σημείωσε εμφατικά η κυρία Γεννηματά.

Θερμός χαιρετισμός με τον Ανδρέα Λοβέρδο... / INTIMEnews
Θερμός χαιρετισμός με τον Ανδρέα Λοβέρδο… (INTIMEnews)

Απευθυνόμενη προσωπικά στον Πρωθυπουργό και σχολιάζοντας την ομιλία του το Σάββατο από το ίδιο βήμα τόνισε:

«Εμείς κ. Τσίπρα ζούμε στον πραγματικό κόσμο. Όπου οι πολίτες βιώνουν τα προβλήματα της πολιτικής σας. Προχθές στην ομιλία σας, τα εξαφανίσατε. Μετά τα ψέματα οι φαντασιώσεις.

»Μας μεταφέρατε σε ένα φανταστικό παράδεισο και νομίζετε ότι καθαρίσατε. Οι πολίτες όμως σας περιμένουν στην κάλπη για τη σκληρή απάντηση. Όχι δεν “πάμε καλά” κύριε Τσίπρα.

»Δεν θα πανηγυρίσουμε γιατί χάσαμε 2,5 χρόνια για να ξαναγυρίσουμε στο 2014.

»Γιατί πληρώσαμε τους τυχοδιωκτισμούς των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με νέα μέτρα λιτότητας 15 δισ. ευρώ, έχασε 86 δισ. η ελληνική οικονομία και παραδόθηκε ο εθνικός πλούτος στους ξένους για 99 χρόνια. Κάθε ελληνική οικογένεια έχει με το συνεταιρισμό σας, πολλούς λογαριασμούς να πληρώνει. Είναι ασήκωτα τα βάρη που προσθέσατε. Σήμερα θα έπρεπε κ. Τσίπρα, η Ανάπτυξη να τρέχει με ρυθμούς άνω του 5% και η ανεργία να έχει μειωθεί πραγματικά και δραστικά.

»Για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Μήπως για την «ανάπτυξη της ανεργίας», την ανάπτυξη της απλήρωτης , της αδήλωτης εργασίας;

»Ή μήπως μιλάμε για την “ανάπτυξη” επιχειρήσεων που επέζησαν και δεν έκλεισαν μέχρι σήμερα; Πώς όμως να πετύχουμε την Ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα όταν:

-Κανένα υπουργείο δεν τρέχει, δεν λύνει προβλήματα και δεν νοιάζεται. Η κυβέρνηση βλέπει τα τραίνα να περνούν και τα προβλήματα να την ξεπερνούν.

-Οι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη υπονομεύουν τις επενδύσεις στο Ελληνικό, στην Κέρκυρα, στην Χαλκιδική. 2500 εργαζόμενοι στο δρόμο οδηγούνται στην ανεργία.  Το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ κατέρρευσε. Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

-Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι παγωμένα.

-Οι Τράπεζες μετά το φιάσκο του 2015, δεν μπορούν ακόμη να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Τσίπρας βλέπει “μόνο ευτυχισμένους ανθρώπους” στην Ελλάδα.

Αν βγάλει τα παραμορφωτικά γυαλιά του, αν κυκλοφορήσει στον κόσμο, θα διαπιστώσει ότι:

  • Τα Ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν σε φόρους 27,5 δις ως το τέλος του 2017. Και ήδη η αδυναμία πληρωμής αποτυπώνεται στην υστέρηση των εσόδων.
  • Κάθε ημέρα έχουμε 900 κατασχέσεις σε λογαριασμούς
  • 140.000 συνταξιούχοι περιμένουν για πολλούς μήνες να πάρουν και αυτοί τις μειωμένες συντάξεις τους από τον νόμο Κατρούγκαλου.
  • Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα φθάνει στο απειλητικό ύψος των 300 δισ. ευρώ.
  • 5.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κατοικίας προωθούνται ως το τέλος του 2017.

Η κυβέρνηση εγκατέλειψε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει.

Και με την Εύα Καϊλή / INTIMEnews
Και με την Εύα Καϊλή (INTIMEnews)

» Μιλούν για “έξοδο από τα Μνημόνια”, αυτοί που υπέγραψαν Μνημόνιο διαρκείας.

» Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από αυτούς. Ο λαός που αρχικά τους εμπιστεύτηκε, τους γνώρισε, τους κρίνει, τους καταδικάζει.

Πρέπει να φύγουν. Και να καταδικασθούν με εκκωφαντικό τρόπο στις εκλογές όποτε και αν γίνουν.

Αλλά αυτό δεν αρκεί. Η ηγεσία και οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθούν στρατηγικά. Για να συντριβεί μαζί τους ο λαϊκισμός, η δημαγωγία, η μισαλλοδοξία».

Με σκληρή γλώσσα κατά Μητσοτάκη και ΝΔ

Οξύτατη ήταν και η επίθεση που εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, επιχειρώντας έτσι να οριοθετήσει και το πολιτικό χάσμα μεταξύ των δύο χώρων, φυσικά και με αφορμή την σεναριολογία για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

«Η ήττα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν πρέπει να αποτελέσει ήττα των προοδευτικών ιδεών ούτε και να αφήσει χώρο για συντηρητική παλινόρθωση. Γιατί εναλλακτική λύση δεν αποτελούν οι συντηρητικές πολιτικές που εκφράζουν η ΝΔ και οι ευρωπαίοι εταίροι της, οι θεματοφύλακες της διαρκούς λιτότητας» τόνισε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει με νόημα:

«Ποιες είναι πράγματι οι δήθεν μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης;

» Βλέπουμε κυρίως την δογματική εμμονή στην οικονομική δοξασία ότι οι μη προνομιούχοι, οι επαγγελματίες, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι δεν μπορούν παρά να ζουν από τα ψίχουλα που περισσεύουν από τις οικονομικές δραστηριότητες των ισχυρών. Κατά συνέπεια ότι η μοναδική πολιτική για την ανάπτυξη -κατά τη ΝΔ- είναι η ενίσχυση όσων ήδη διαθέτουν τα περισσότερα.

fofi deth
Η Φώφη Γεννηματά στο βήμα της 82ης ΔΕΘ (INTIMENEWS)

» Σε αυτές τις πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και ΝΔ εμείς σταθήκαμε πάντα απέναντι. Φέραμε την εθνική συμφιλίωση απέναντι στον διχασμό.

»Προωθήσαμε την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη, μαζί με ισχυρές πολιτικές αναδιανομής» τόνισε η κυρία Γεννηματά, η οποία αναφερόμενη στο στοίχημα της υπέρβασης της κρίσης υπογράμμισε:

«Δεν υπάρχουν σωτήρες που θα έρθουν και μαγικές λύσεις που θα φέρουν. Η χώρα χρειάζεται ενότητα δυνάμεων και ρεαλιστικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης. Σε αυτή την αναγκαιότητα σήμερα ανταποκρινόμαστε, με την πορεία αναγέννησης της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Χειραψία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα / INTIMEnews
Χειραψία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα (INTIMEnews)

«Εμείς η Κεντροαριστερά» συνέχισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «είμαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός χώρος στην κοινωνία και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί πια στις επόμενες εκλογές.

» Οσοι υπολογίζουν χωρίς εμάς ή όσοι σχεδιάζουν για μας θα βρεθούν μπροστά σε πολύ μεγάλες εκπλήξεις, μετά την έκφραση του λαού. Που έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει υπερβάσεις και να διαψεύδει τις προβλέψεις.

» Πολλοί αγωνιούν για το τι θα κάνουμε μετά τις εκλογές. Γνωρίζουν όμως ότι εμείς έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία, με αυτόνομο λόγο και αυτοδύναμη στρατηγική.

» Είναι απόλυτα σαφές ότι θα την ακολουθήσουμε μέχρι τέλους. Τα δεκανίκια για την συντηρητική παράταξη ή τον ΣΥΡΙΖΑ να τα αναζητήσουν αλλού.

» Σε κάθε περίπτωση πρώτα θα μιλήσει ο λαός και θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους, διαμορφώνοντας τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς. Οι επόμενες εκλογές θα είναι “αναμέτρηση για τρεις”», υπογράμμισε με νόημα για να συμπληρώσει όμως:

«Από ‘κει και πέρα έχουμε τονίσει ότι η σημερινή συγκυρία επιβάλλει την Εθνική Συνεννόηση και την συμφωνία σε μια Εθνική Γραμμή για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

» Και θα ζητήσουμε από όλα τα κόμματα που διακηρύσσουν την πίστη τους στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

» Για μας η Εθνική Γραμμή για την οριστική έξοδο από την κρίση και την Ανάπτυξη της χώρας, πρέπει να στηριχθεί στο δίπτυχο “παραγωγή νέου πλούτου” και “δίκαιη διανομή του”.

» Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια μεγάλη Εθνική Κοινωνική Συμμαχία. Και βέβαια την μετάβαση από τη σταθεροποίηση στην πραγματική ανάπτυξη.

» Με το Σχέδιο Ελλάδα που τις βασικές κατευθύνσεις του αποφασίσαμε στο πρόσφατο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

Η έξοδος από τα Μνημόνια

Στη συνέχεια η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης περιέγραψε ένα σχέδιο εξόδου από τα Μνημόνια:

«Η απεμπλοκή από τα Μνημόνια μπορεί να ξεκινήσει το 2018, μόνο αν υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο ανάπτυξης και σταθερότητας της οικονομίας τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

» Το σχέδιο αυτό δεν μπορεί ούτε να το εκπονήσει, ούτε να το εφαρμόσει μια κυβέρνηση που πριν 2 χρόνια φέρθηκε τραγικά ανεύθυνα και μας φόρτωσε νέες πολυετείς και αχρείαστες δεσμεύσεις.

» Εμείς πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση του χρέους πρέπει να γίνει μέσα σε ευρωπαϊκά πλαίσια και βλέπουμε θετικά την μετεξέλιξη του Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, πράγμα που θα κάνει περιττή την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μετά τις γερμανικές εκλογές, η χώρα πρέπει να κινητοποιηθεί με κάθε τρόπο για να επιτύχει τρία πράγματα:

  • Πρώτον: Μείωση του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ.
  • Δεύτερον: Επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του χρέους, με μακροχρόνια μετάθεση αποπληρωμών, χαμηλότερα επιτόκια, επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα δάνεια προς την Ελλάδα και αξιοποίηση των εφεδρικών κεφαλαίων του ESM για μια ομαλή και σταδιακή μετάβαση στις αγορές μετά το 2019.
  • Τρίτον: Βαθμιαία ανάληψη όλων των δανείων του επίσημου τομέα προς την Ελλάδα από τον ESM, ώστε να μπει ένα τέλος στην διαρκή ανάμειξη θεσμών, κυβερνήσεων, κοινοβουλίων και κομμάτων στην οικονομική πολιτική της χώρας με βάση τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες του καθενός. Η ενιαία διαχείριση των δανείων θα διευκολύνει και πιο ουσιαστικές συζητήσεις για την μείωση του χρέους με βάση τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας και τις μακροχρόνιες επενδυτικές ανάγκες που έχει».
Το ραντεβού με τον Γιάννη Μπουτάρη

Νωρίτερα το μεσημέρι η κυρία Γεννηματά είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. «Είμαστε αποφασισμένοι να πρωταγωνιστήσουμε το επόμενο διάστημα στο πολιτικό σκηνικό, να φέρουμε στο κέντρο της πολιτικής τις δικές μας προτάσεις και απόψεις για μία προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο και με το σχέδιο “Ελλάδα” θα διεκδικήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Με τον δήμαρχο συζήτησαν για θέματα της αυτοδιοίκησης, η οποία, σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας, την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία.

239346
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Γιάννη Μπουτάρη ( INTIME NEWS)

«Η αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν να περιμένουν τίποτε ούτε από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ούτε από τη Νέα Δημοκρατία», επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη που τόλμησε όλες τις μεγάλες αλλαγές, όλα τα προηγούμενα χρόνια σε αυτόν τον τομέα, θα πρωταγωνιστήσει και πάλι, έτσι ώστε να γίνει η μεγάλη ανατροπή στο κράτος που χρειαζόμαστε πια για να πάρουμε μπροστά. Θα πρέπει να αποκτήσουμε ένα μικρό ευέλικτο κράτος και αυτό σημαίνει ότι όλες οι τοπικές υποθέσεις θα πρέπει να περάσουν στη διαχείριση της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού με ολοκληρωμένη μορφή, με συγκεκριμένους πόρους, για να μπορέσει να ασκήσει όλες αυτές τις δραστηριότητες. Είναι χαρακτηριστικό το θέμα της κοινωνικής πολιτικής. Φάνηκε μέσα στην κρίση ότι οι δήμοι αντέχουν, στήριξαν τις ελληνικές οικογένειες. Είναι ολοφάνερο ότι πρέπει πια η κοινωνική πολιτική -και στον σχεδιασμό της και στην υλοποίηση- να περάσει στους δήμους. Και, από την άλλη πλευρά, οι περιφέρειες θα πρέπει να έχουν τη συμμετοχή στην ευθύνη για τον σχεδιασμό και της υλοποίησης της αναπτυξιακής πολιτικής».

Μπουτάρης: «Είμαι πιο ΠΑΣΟΚος από τους ΠΑΣΟΚους»

«Μία συνάντηση με την κυρία Γεννηματά και με παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ -εγώ έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι είμαι πιο ΠΑΣΟΚος από τους ΠΑΣΟΚους-είναι πάντοτε πολύ ευχάριστη» τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Μπουτάρης.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στις διαδικασίες για την ανάδειξη αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και σημείωσε: «Εύχομαι η προσπάθεια που γίνεται τώρα να ευοδωθεί, να δημιουργηθεί μία νέα κατάσταση που έχει απόλυτη ανάγκη η Ελλάδα, να ξεφύγουμε από όλες τις ιδεοληψίες που υπάρχουν, είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά, και να δημιουργηθεί με βάση όλα αυτά τα στελέχη που πάλεψαν πολλά χρόνια και έχτισαν ουσιαστικά τη νέα Ελλάδα. Μετά τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον Ανδρέα Παπανδρέου αυτή η μαγιά που έμεινε να μπορέσει να δημιουργήσει μία νέα κατάσταση».

Ακολούθησε διάλογος με δημοσιογράφους:

Δημοσιογράφος: Θα τη στηρίξετε εσείς αυτήν την προσπάθεια;

Γ. Μπουτάρης: Προφανώς στηρίζω τη δημιουργία μίας νέας κατάστασης.

Δημοσιογράφος: Με ποιο τρόπο;

Γ. Μπουτάρης: Ξέρω εγώ… Εγώ έχω δηλώσει ότι είμαι ταγμένος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα είναι λόγια…

Δημοσιογράφος: Για το γεγονός ότι είναι υποψήφιοι δέκα για μία θέση;

Γ. Μπουτάρης: Και 15 να υπάρχουν είναι ευχάριστο. Θα πει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν.

Η κυρία Γεννηματά επισήμανε πως «είναι προφανές ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία μας».

H Φώφη γεννηματά στη συνάντηση με τους εργαζόμενους στα Μεταλλεία Χαλκιδικής / INTIMEnews
H Φώφη Γεννηματά στη συνάντηση με τους εργαζόμενους στα Μεταλλεία Χαλκιδικής / INTIMEnews
Οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση της Eldorado Gold να παγώσει την επένδυση στις Σκουριές, είχε το πρωί συνάντηση στο ξενοδοχείο The Met με τα σωματεία εργαζομένων των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...