269
Σχεδίο του τάφου όπως βρέθηκε το 1889 από τον Χιάλμαρ Στόλπε | Hjalmar Stolpe

Σε γυναίκα ανήκε τελικά ο «απόλυτος τάφος Βίκινγκ πολεμιστή»

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2017, 14:49
Σχεδίο του τάφου όπως βρέθηκε το 1889 από τον Χιάλμαρ Στόλπε
|Hjalmar Stolpe

Σε γυναίκα ανήκε τελικά ο «απόλυτος τάφος Βίκινγκ πολεμιστή»

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2017, 14:49

Ο τάφος του Βίκινγκ πολεμιστή είχε εντοπιστεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα στην Μπίρκα, μια επαρχιακή πόλη στη Σουηδία. και οι αρχαιολόγοι τον θεωρούσαν ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα στη χώρα. Μαζί του ο άνδρας είχε όπλα και άλογα, όπως συνήθιζαν την εποχή  για τις ταφές σημαντικών προσώπων.

Ωστόσο ο τάφος δεν είχε αποκαλύψει όλα τα μυστικά του και φαίνεται ότι κρατούσε καλά το μεγαλύτερο από όλα: ότι σε αυτόν αναπαυόταν μια πολεμίστρια και όχι ένας πολεμιστής.

Οι εξετάσεις στα λείψανα που βρέθηκαν στον τάφο και στο DNA σε αυτά απέδειξαν ότι στον τάφο βρισκόταν μία γυναίκα και όχι ένας άνδρας όπως πίστευαν εδώ και δεκαετίες αρχαιολόγοι και ιστορικοί.

Η πολεμίστρια ήταν πάνω από 30 ετών και είχε ύψος γύρω στο 1,70, αναφέρει στο thelocal.se η αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουψάλα Σαρλότ Χεντενστιέρνα-Γιόνσον.

Στο τάφο είχαν βρεθεί ξίφος, τσεκούρι, δόρυ και βέλη που θα μπορούσαν να τρυπήσουν των μεταλλικό θώρακα άλλων πολεμιστών, ασπίδες, πολεμικά μαχαίρια και δύο άλογα. Ακόμη η πολεμίστρια είχε μαζί της ένα είδος πίνακα με το οποίο  σχεδίαζε τις τακτικές που ακολουθούσε στις μάχες, στις οποίες έπαιρνε μέρος.

Ηταν «ο απόλυτος τάφος πολεμιστή Βίκινγκ» λέει η Χεντενστιέρνα-Γιόνσον, ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν εντοπίστηκε, θεωρήθηκε αυτονόητο ότι ήταν ανδρικός χωρίς οι αρχαιολόγοι της εποχής να το αποδείξουν.

Μόλις πριν από μερικά χρόνια, η επανεξέταση του σκελετού έδειξε ότι τα οστά ήταν πιο λεπτά, ενώ και η λεκάνη ήταν πιο φαρδιά, όπως συμβαίνει στις γυναίκες. Η εξέταση DNA απλώς απέδειξε την υποψία ότι ο νεκρός ήταν γυναίκα.

Και μαζί κατέρριψε τα στερεότυπα δεκαετιών που δεν έβλεπαν πού θα μπορούσε να «χωρέσει» σε μια πατριαρχική και ανδροκρατούμενη κοινωνία μία γυναίκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...