556
Τσίπρας και Μπορίσοφ το πρωί στην Καβάλα. Στις 3 Οκτωβρίου θα υπάρξει και τετραμερής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Τσίπρας – Μπορίσοφ: Σύνδεση της Βουλγαρίας με το Αιγαίο και της Καβάλας με τον Δούναβη

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2017, 13:23
Τσίπρας και Μπορίσοφ το πρωί στην Καβάλα. Στις 3 Οκτωβρίου θα υπάρξει και τετραμερής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Τσίπρας – Μπορίσοφ: Σύνδεση της Βουλγαρίας με το Αιγαίο και της Καβάλας με τον Δούναβη

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2017, 13:23

Από τους δρόμους στους σιδηροδρόμους. Μία ημέρα μετά τα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού στα Ιωάννινα, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην Καβάλα για να υπογράψει τη σιδηροδρομική διασύνδεση τριών λιμανιών της Βουλγαρίας με τρία αντίστοιχα ελληνικά, σε μια εξέλιξη που θεωρητικά μπορεί να αλλάξει τις μεταφορές στα Βαλκάνια συνδέοντας το Αιγαίο με τον Δούναβη. Ο κ. Τσίπρας δέχτηκε στην Καβάλα πόλη το πρωί της Τετάρτης τον Μπόικο Μπορίσοφ και έκανε λόγο για «έργο στρατηγικής σημασίας» σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

«Στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα προβλέπεται και η δημιουργία κοινού φορέα υλοποίησης» είπε ο Πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στη στήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η σιδηροδρομική διασύνδεση «έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες» για να μπορέσει να υποστηριχτεί και το λιμάνι της Καβάλας. Προφανώς ο κ. Τσίπρας επέλεξε να ξεχάσει ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Βουλγαρία υπήρξαν διαχρονικά δύσκολες και προβληματικές: από την εποχή των βαλκανικών πολέμων και στην Κατοχή οι Βούλγαροι επεδίωκαν με κάθε τρόπο (και με τα όπλα) έξοδο στο Αιγαίο και έπειτα υπήρξε η περιχαράκωσή τους πίσω από το παραπέτασμα του ανατολικού μπλοκ. Μόλις τα τελευταία χρόνια κατέστη δυνατή η βελτίωση των σχέσεων με τη Σόφια.

Κατά τα άλλα ο κ. Τσίπρας είπε ότι το έργο θα αναβαθμίσει εμπορικά και τουριστικά την περιοχή.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας και της περιοχής, και να προχωρήσουμε με εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό» είπε επίσης ο κ. Τσίπρας.

«Με τον βούλγαρο πρωθυπουργό είμαστε σε κοινή γραμμή για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των δυο χωρών (…) και θα αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία για τη σταθερότητα της περιοχής και την ευμάρεια των λαών μας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. «Θα συνεργαστούμε στενά για την επιτυχία της βουλγαρικής προεδρίας καθώς τη νιώθουμε δίκη μας, είναι μια βαλκανική προεδρία» κατέληξε ο Πρωθυπουργός ευχαριστώντας τον βούλγαρο ομόλογό του για την παρουσία του στην Καβάλα μια ημέρα που είναι ημέρα εθνικής επετείου στη Βουλγαρία

DJBkHivXgAAUO3C
Τσίπρας και Μπορίσφο στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης στην Καβάλα

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από τη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε ότι «είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τον ομόλογο μου και χθες στο δείπνο για το πρόβλημα των Βαλκανίων. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι εάν κινηθούμε στο επίπεδο, ποια χώρα είναι η μεγαλύτερη (…) τότε το αποτέλεσμα είναι πολύ επικίνδυνο (…) Για αυτό με τη σεμνότητα που μας διακρίνει ξεκινάμε με πιο μικρά πράγματα», είπε ο Μπόικο Μπορισοφ κάνοντας αναφορά στα έργα υποδομής σε επίπεδο αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικής σύνδεσης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εαν υπάρξουν τα έργα υποδομής ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τότε το Αιγαίο θα μπορεί να συνδεθεί με το λιμάνι του Ρούσε, στον Δούναβη. «Εάν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, η Καβάλα θα μπορέσει να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με το Ρούσε και με μια μεγάλη οικονομία της ενδοχώρας», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας στην απάντησή του τόνισε ότι στην τριμερή της Θεσσαλονίκης (Ελλάδα-Βουλγαρία-Σερβία), «συζητήσαμε τη δυνατότητα να ενταχθεί και η Σερβία και να επεκταθεί το έργο της σιδηροδρομικής διασύνδεσης», ανακοίνωσε ο Μπορισοφ και πρόσθεσε πως όταν ολοκληρωθεί το έργο θα μπορούσε να ενταχθεί και η Ρουμανία.

«Για αυτό το λόγο πήραμε την απόφαση στις 3 Οκτωβρίου να συναντηθούμε στη Βάρνα και να πραγματοποιηθεί τετραμερής, με τη συμμετοχή Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας και να ολοκληρωθεί το εγχείρημα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...