380
Εκείνη η χειραψία -στο Αμβούργο, στη σύνοδο G20, στις 7 Ιουλίου 2017- ανήκει, πια, στο μακρινό παρελθόν | REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Οι ΗΠΑ κλείνουν το προξενείο της Ρωσίας στο Σαν Φρανσίσκο

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2017, 20:16
Εκείνη η χειραψία -στο Αμβούργο, στη σύνοδο G20, στις 7 Ιουλίου 2017- ανήκει, πια, στο μακρινό παρελθόν
|REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Οι ΗΠΑ κλείνουν το προξενείο της Ρωσίας στο Σαν Φρανσίσκο

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2017, 20:16

Σε νέα περιδίνηση εισέρχονται οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Ρωσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τη Ρωσία να κλείσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου το γενικό προξενείο της στο Σαν Φρανσίσκο.

Ταυτόχρονα, ζήτησαν να σταματήσει να χρησιμοποιεί και δύο ακόμη κτίρια στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μετέδωσε το BBC.

Στη δήλωση της εκπροσώπου Tύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή συνιστά απάντηση στην απόφαση της Μόσχας να περιορίσει το προσωπικό της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Ρωσική Ομοσπονδία στους 455 υπαλλήλους.

Τόσο το προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, όσο και τα παραρτήματα στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη, θα πρέπει να έχουν κλείσει έως το Σάββατο.

Η κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ εκτιμάται ως αντίποινα για τη μείωση της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Μόσχα, έπειτα από σχετική εντολή του Κρεμλίνου.

Για την ακρίβεια, ήταν 28 Ιουλίου του 2017, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντιδρούσε στις κυρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Τότε, ο ρώσος πρόεδρος ζήτησε από την Ουάσιγκτον να μειώσει σε 455 τον αριθμό των μελών του προσωπικού της πρεσβείας και των προξενείων της στη Ρωσία. Η προθεσμία που είχε δοθεί ήταν μέχρι την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου.

Μια ημέρα, λοιπόν, πριν από την εκπνοή της προθεσμίας ο Τραμπ απάντησε με τον δικό του τρόπο.

Και κάπως έτσι, οι πολύπαθες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διαταράσσονται, για μία ακόμη φορά. Και, μάλιστα, ενώ το… μενού της εξωτερικής πολιτικής τού Τραμπ είναι γεμάτο. Γεμάτο με ζητήματα που επιζητούν λύση, με αποκορύφωμα την ένταση με τη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τη λύπη του για την απόφαση της Ουάσιγκτον να προβεί στο κλείσιμο του ρωσικού Γενικού Προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο και δύο ακόμη κτιρίων που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την κλιμάκωση των διμερών σχέσεων, η οποία δεν ξεκίνησε από μας, και σημείωσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει διεξοδικά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Αμερικάνοι και θα διαβιβάσει στην αμερικανική πλευρά την αντίδρασή μας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο Γενικός Πρόξενος Σεργκέι Πετρόφ με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik τόνισε ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης θα επηρεάσει από κοινού ρώσους και αμερικανούς πολίτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...