885
Ένας άνδρας που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του στο Χιούστον μαζί με τα σκυλιά του | U.S. Army National Guard/Capt. Martha Nigrelle/Handout via REUTERS

Ανθρωπιστική κρίση – και ήρθε και ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2017, 10:19
Ένας άνδρας που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του στο Χιούστον μαζί με τα σκυλιά του
|U.S. Army National Guard/Capt. Martha Nigrelle/Handout via REUTERS

Ανθρωπιστική κρίση – και ήρθε και ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2017, 10:19

Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης έχει λάβει το χτύπημα της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ στο Τέξας, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Χιούστον, της μεγαλούπολης που εξακολουθεί να κατακλύζεται από νερά που απειλούν εκατομμύρια πολίτες. Την ίδια στιγμή κάποιοι ανασύρονται νεκροί…

Εξι μέλη μιας οικογένειας που αγνοούνταν από την Κυριακή βρέθηκαν την Τετάρτη νεκρά στο φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν, εξαιτίας των πλημμυρών που προκλήθηκαν από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ, δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Χάρις. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έξι άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από αυτό το βαν», τόνισε ο σερίφης Εντ Γκονζάλες σε μια συνέντευξη Τύπου. Ενα αντρόγυνο και τα τέσσερα δισεγγόνα τους, ηλικιών από 6 έως 16 ετών, είχαν εξαφανιστεί από την Κυριακή.

Τώρα, οι τοπικές αρχές έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού -στην περιοχή ζουν σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι- ενώ παράλληλα παίρνουν μέτρα κατά των λεηλασιών – ο δήμαρχος του Χιούστον ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

Ο καιρός δεν είναι σύμμαχος. Ούτε και η πολιτική. Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφτηκε με τη Μελάνια περιοχές του Τέξας -όχι όμως το Χιούστον. Και μεταξύ αυτών που δήλωσε βρήκε να δηλώσει εντυπωσιασμένος από το πλήθος των συγκεντρωμένων: «What a crowd, what a turnout!» είπε ο Τραμπ, μαρτυρώντας την εμμονή του με τα μεγέθη και το πόσο δημοφιλής (πρέπει να) είναι. Οχι ακριβώς μια ψύχραιμη αντιμετώπιση μιας τεράστιας κρίσης…

Ο ίδιος είπε ότι  «κανείς δεν είχε δει ποτέ τίποτα παρόμοιο», αν και μάλλον η Νέα Ορλεάνη το είχε δει με την Κατρίνα το 2005. Και τότε ένας άλλος ρεπουμπλικανός -και όχι και τόσο ικανός- πρόεδρος ήταν στον Λευκό Οίκο…

Αργά την Τρίτη, η πόλη του Χιούστον επέβαλε απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας μέχρι νεοτέρας, για να μειώσει τα επεισόδια λεηλασίας, ένοπλης ληστείας και αντιποίησης αρχής με άτομα που προσποιούνται τους αστυνομικούς. Η απαγόρευση θα ισχύσει κάθε βράδυ από τις 22:00 έως τις 05:00 τοπική ώρα.

Ακόμη, η πόλη -με πληθυσμό 2,02 εκατ. κατοίκους και άλλα πέντε εκατομμύρια στην ευρύτερη περιοχή- ζήτησε τη συνδρομή αστυνομικών από άλλες περιοχές, καθώς, σύμφωνα με την αστυνομία του Χιούστον, «είχαμε προβλήματα με ένοπλες ληστείες, με άτομα που έφεραν πιστόλια και όπλα».

Κινητοποίηση και καταστροφές χωρίς τέλος

Το Χιούστον ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει πολλά καταφύγια για να μειώσει τον συνωστισμό στο συνεδριακό κέντρο της πόλης το οποίο ήδη στεγάζει 10.000 άτομα που έμειναν άστεγα εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας.

Ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι φιλοξενεί σε προσωρινά κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών 17.000 και πλέον πληγέντες, η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής προστασίας FEMA προσφέρει κατάλυμα σε 30.000 ανθρώπους, ενώ οι αστυνομικοί του Χιούστον διέσωσαν πάνω από 3.500 ανθρώπους. Ωστόσο έως και 450.000 πολίτες ακόμη ενδέχεται να χρειάζονται επείγουσα βοήθεια, σύμφωνα με τη FEMA.

Πολλές οικογένειες παραμένουν αποκλεισμένες ή παγιδευμένες στα σπίτια τους. Δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι βρίσκονται κάτω από το νερό, όπως και πολλά σπίτια, ενώ η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε πολλές περιοχές καθώς οι γραμμές έχουν κοπεί.

Η βροχόπτωση ξεπέρασε κάθε ιστορικό προηγούμενο σε μια τοποθεσία στο νοτιοανατολικό τμήμα του Χιούστον όπου από το μεσημέρι της Παρασκευής ως την Τρίτη, έφθασε τα 125 εκατοστά.

Παρά ταύτα, στο Χιούστον είναι ανήσυχοι για το ότι αποκορύφωμα των πλημμυρών αναμένεται σήμερα Τετάρτη ή αύριο Πέμπτη.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες ημέρες, ο Χάρβεϊ θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες προς την Λουιζιάνα (η οποία επίσης έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης) και μέχρι το Σαββατοκύριακο και στις κεντρικές πολιτείες, όπου αναμένεται να φτάσει ακόμη περισσότερο εξασθενημένος γιατί κινείται πάνω από τη στεριά.

2017-08-30T024717Z_1644500224_RC1C9BED4480_RTRMADP_3_STORM-HARVEY
Εκατοντάδες πολίτες φιλοξενούνται προσωρινά σε αυτό το συνεδριακό κέντρο (Texas Military Department/Handout via REUTERS)
Κίνδυνος σε χημικό εργοστάσιο

Επιπλέον, οι κάτοικοι της κομητείας Χάρις στο Τέξας που ζουν σε ακτίνα 2,4 χιλιομέτρων από χημικό εργοστάσιο του γαλλικού ομίλου Arkema απομακρύνθηκαν προληπτικά από τις εστίες τους λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς ή έκρηξης. «Πρόκειται μόνο για προληπτικό μέτρο», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των πυροσβεστών της κομητείας, η οποία περιλαμβάνει επίσης την πόλη του Χιούστον. Το εργοστάσιο παρασκευάζει ενώσεις που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών.

Τα χημικά προϊόντα που είναι αποθηκευμένα στο εργοστάσιο πρέπει να ψύχονται, αλλά η ηλεκτροδότηση διακόπηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές και οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης επλήγησαν από τις πλημμύρες. Τα επικίνδυνα προϊόντα μεταφέρθηκαν στη συνέχεια από τις ψυχόμενες αποθήκες τους σε κοντέινερ που ψύχονται από κινητήρες ντίζελ, αλλά και εκεί ακόμη η άνοδος του νερού διέκοψε τη λειτουργία των κινητήρων, εξηγεί η Arkema.

Ο ως τώρα απολογισμός μιλά για 15, ωστόσο πληροφορίες μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για έως και 20 νεκρούς. Οι αρχές αναμένουν και τα αποτελέσματα νεκροψιών για να αποφανθούν αν όλοι οι θάνατοι αυτοί συνδέονται με τον Χάρβεϊ.

2017-08-29T125855Z_225129342_RC199D2AB970_RTRMADP_3_STORM-HARVEY-TRUMP
Το ζεύγος Τραμπ πριν φύγει για το Τέξας (REUTERS/Kevin Lamarque)
Επίσκεψη Τραμπ

Ενώ συμβαίνουν αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται το Τέξας για να βρεθεί στο πλευρό των κατοίκων, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια Τραμπ.

Φορώντας ένα καπέλο που έγραφε «ΗΠΑ», ο πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον συντονισμό των επιχειρήσεων που διεξήγαγαν η κυβέρνηση μέσω των ομοσπονδιακών φορέων και οι αρχές της πολιτείας.

Χαρακτήρισε «επικών διαστάσεων» την άνοδο των υδάτων, λέγοντας ότι «κανείς δεν είχε δει ποτέ τίποτα παρόμοιο». Πάντως, διαβεβαίωσε ότι «θέλουμε να το κάνουμε καλύτερα απ’ ό,τι οποτεδήποτε στο παρελθόν», ενώ χαιρέτισε το «ομαδικό» πνεύμα που κυριαρχεί στις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Θα ανταλλάξουμε συγχαρητήρια όταν τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ.

2017-08-29T204427Z_1407027669_HP1ED8T1LM20V_RTRMADP_3_STORM-HARVEY-TRUMP
Ο Τραμπ με τον κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Αμποτ (REUTERS/Carlos Barria)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...