649
Ο Κιμ Γιονγκ-ουν και οι επιτελείς του παρακολοθούν εκτόξευση πυραύλου σε φωτογραφία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Πιονγιάνγκ | KCNA/via REUTERS

Ο Κιμ είπε ότι ο πύραυλος προς την Ιαπωνία ήταν «πρελούδιο για το Γκουάμ»

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2017, 08:03
Ο Κιμ Γιονγκ-ουν και οι επιτελείς του παρακολοθούν εκτόξευση πυραύλου σε φωτογραφία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Πιονγιάνγκ
|KCNA/via REUTERS

Ο Κιμ είπε ότι ο πύραυλος προς την Ιαπωνία ήταν «πρελούδιο για το Γκουάμ»

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2017, 08:03

Η εκτόξευση του μεσαίου βεληνεκούς πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία προτού καταλήξει στον Ειρηνικό Ωκεανό ήταν «μια απάντηση» στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας-Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφερε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Οπως έγινε μάλιστα γνωστό, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν επέβλεψε την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου τύπου Hwasong-12 τα ξημερώματα της Τρίτης.

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ δήλωσε ότι «η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, όπως και σε αληθινό πόλεμο, αποτελεί το πρώτο βήμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Λαϊκού Στρατού της Κορέας στον Ειρηνικό και ένα βαρυσήμαντο πρελούδιο στον περιορισμό του Γκουάμ».

Ηταν η πρώτη φορά που γινόταν μια τέτοια επίσημη παραδοχή για εκτόξευση πυραύλου, καθώς επισήμως παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν θεωρούνταν εκτοξεύσεις πυραύλων.

Τα κρατικά μέσα επανέλαβαν μάλιστα τις απειλές κατά της νήσου Γκουάμ όπου βρίσκεται ισχυρή αμερικανική στρατιωτική δύναμη. Αποκάλεσε ακόμη το Γκουάμ «προκεχωρημένη βάση εισβολής».

Η Βόρεια Κορέα απείλησε στις αρχές του Αυγούστου να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους Hwasong-12 στα ανοιχτά της νήσου Γκουάμ, που αποτελεί αμερικανική επικράτεια.

Η απειλή ήλθε σε απάντηση της πρόσφατης δήλωσης του προέδρου των ΗΠΑ ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει «φωτιά και οργή» εάν απειλήσει τις ΗΠΑ.

ΟΗΕ: «Εξωφρενική» η κίνηση της Βορείου Κορέας

Στο μεταξύ, σε ομόφωνη καταδίκη της Βόρειας Κορέας για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία προχώρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο καταδίκασε έντονα την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα, αναφέροντας στη δήλωσή του, που εγκρίθηκε και από τα 15 μέλη του, ότι πρόκειται για «εξωφρενική» κίνηση. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από τρεις ώρες συνεδρίασης αργά την Τρίτη το βράδυ στη Νέα Υόρκη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας «καλεί όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν αυστηρά και πλήρως» τις αποφάσεις του ΟΗΕ, εκ των οποίων εκείνες που επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα. Η δήλωση αναγνώστηκε μέσα στην επίσημη αίθουσα του Συμβουλίου από τον ασκόντα την προεδρία του Συμβουλίου, τον πρέσβη της Αιγύπτου.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι για την Ουάσινγκτον «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Ωστόσο ο τόνος του παρέμεινε πολύ μετρημένος σε σχέση με πριν από ένα μήνα που είχε υποσχεθεί να εξαπολύσει «φωτιά και οργή» εναντίον της Πιονγκγιάνγκ.

Για την Ουάσινγκτον, η πρόκληση ήταν να διατηρηθεί η διεθνής ενότητα με τη Μόσχα και το Πεκίνο, προνομιακούς συνομιλητές του Κιμ Γιονγκ-Ουν. Στις αρχές Αυγούστου, έπειτα από ένα μήνα δύσκολων συνομιλιών, οι ΗΠΑ είχαν καταφέρει να πείσουν την Κίνα και τη Ρωσία να υιοθετήσουν νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Οπως ωστόσο εξηγούν αναλυτές, η απλή έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας μιας δήλωσης αντικατοπτρίζει την αναγνώριση απουσίας επιλογών για τον ΟΗΕ προκειμένου να αναγκαστεί ο Κιμ να διαπραγματευτεί για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας του. Δείχνει εντούτοις τη «σαφή βούληση για ενότητα των μελών του Συμβουλίου να αντιδράσουν από σήμερα», στον απόηχο της βορειοκορεατικής δοκιμής, δήλωσε διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η ενότητα «στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας που μετράει», διαβεβαίωσε ο Μανουέλ Λαφόν Ραπνουί του ινστιτούτου έρευνας Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Εξωτερικές Σχέσεις.

Η δήλωση, που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και προτάθηκε στους εταίρους τους του Συμβουλίου Ασφαλείας, επικαλείται «σκανδαλώδεις ενέργειες και απειλές εναντίον άλλου κράτους μέλους του ΟΗΕ» και ζητεί την «άμεση διακοπή» τους. Μέσω των ενεργειών αυτών, η Βόρεια Κορέα «υπονομεύει σκόπιμα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», τονίζει το κείμενο.

Στην πρώτη αντίδρασή της στη βορειοκορεατική εκτόξευση πυραύλου, η Κίνα, ο βασικός σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, είχε καλέσει όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Εάν η κατάσταση βρίσκεται σε «μια καμπή», «οι πιέσεις και οι κυρώσεις» σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ «δεν μπορούν να επιλύσουν εκ θεμελίων το πρόβλημα», είχε δηλώσει το Πεκίνο.

Η Μόσχα δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» καταγγέλλοντας μια «τάση» για «κλιμάκωση» των εντάσεων. Η Γαλλία, η Βρετανία και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασαν επίσης την εκτόξευση του πυραύλου.

Στη δήλωσή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για ειρηνική, διπλωματική και πολιτική λύση στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο κάθε συζήτηση έχει παγώσει εδώ και χρόνια, ενώ επί του παρόντος ουδεμία προοπτική επανάληψης των συνομιλιών διαφαίνεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...