614
Χειροπέδες και πρόσωπο κρυμένο φγια τον νοσηλευτή κατά τη δίκη του το 2014 | REUTERS/Fabian Bimmer/File Photo

Φρίκη στη Γερμανία: Πώς ένας νοσηλευτής σκότωσε ανενόχλητος 180 ασθενείς;

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2017, 13:20
Χειροπέδες και πρόσωπο κρυμένο φγια τον νοσηλευτή κατά τη δίκη του το 2014
|REUTERS/Fabian Bimmer/File Photo

Φρίκη στη Γερμανία: Πώς ένας νοσηλευτής σκότωσε ανενόχλητος 180 ασθενείς;

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2017, 13:20

Διαστάσεις ακόμα μεγαλύτερες και ακόμη χειρότερες ενδέχεται να είχε πάρει η δράση του γερμανού νοσηλευτή Νιλς Χέγκελ, ο οποίος φέρεται να σκότωσε τουλάχιστον 90 ασθενείς και –πιθανόν- ακόμα και τους διπλάσιους, όπως φοβούνται οι Αρχές.

Το κρισιμότερο ερώτημα είναι όμως πώς πέρασαν απαρατήρητες όλες αυτές οι περιπτώσεις θανάτων από το εποπτικό προσωπικό δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

ΈπειταΕαπό 134 εκταφές στη Γερμανία, την Πολωνία και την Τουρκία και πολλές εκατοντάδες μαρτυρίες, «μπορούμε να αποδείξουμε τουλάχιστον 90 φόνους και υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι τόσοι τους οποίους δεν μπορούμε να αποδείξουμε», δήλωσε στους εμβρόντητους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της έρευνας Άρνε Σμιτ.

Αλλά ακόμη και αυτός ο αριθμός είναι αμφισβητούμενος, γιατί πολλά από τα πιθανά θύματα του νοσηλευτή έχουν αποτεφρωθεί και είναι αδύνατον να βρεθούν στοιχεία.

Ο Σμιτ παραδέχτηκε ότι «αυτός ο αριθμός είναι εξαιρετικός, μοναδικός στην ιστορία της Γερμανίας» – θα λέγαμε εξάλλου και όλου και του κόσμου. Αυτό επισημαίνει και ο Γιόχαν Κίμε, επικεφαλής της αστυνομίας του Όλντενμπουργκ στη βόρεια Γερμανία που έχει διεξαγάγει την έρευνα: «Αυτό που μπορέσαμε να διαπιστώσουμε είναι τρομακτικό, υπερβαίνει οτιδήποτε μπορούσαμε να φανταστούμε».

Ο Χέγκελ, 41 ετών σήμερα, είχε καταδικαστεί σε ισόβια στις αρχές του 2015 για τον φόνο δύο ασθενών και τέσσερις απόπειρες που κατέληξαν στον θάνατο.

Σ’ αυτές τις έξι υποθέσεις, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι πρόσθεσαν 84 νέες περιπτώσεις, ανεβάζοντας συνεπώς σε 90 το σύνολο των θανάτων που αποδίδονται στον Χέγκελ.

Αν και οι θάνατοι ασθενών λάμβαναν χώρα συχνότερα όταν είχε υπηρεσία ο Νιλς Χέγκελ, κανένας εσωτερικός μηχανισμός δεν σήμανε συναγερμό. Αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ερευνητές, «κανένας δεν ήθελε να αναλάβει τις ευθύνες του».

Χαρακτηριστικά, στην πρώτη εργασία του στο Ντέλμενχορστ οι θάνατοι στην εντατική αυξήθηκαν από 5% σε 10% αλλά το ζήτημα δεν απασχόλησε τους υπεύθυνους.

Είναι πολύ ενδεικτικό τι συνέβη με την περίπτωση που αποκάλυψε τη δράση του και του στοίχησε το 2008 την πρώτη καταδίκη του για απόπειρα φόνου.

Τον Ιούνιο του  2005 ο νοσηλευτής πιάστηκε επ’αυτοφώρω από συνάδελφό του την ώρα που έκανε μια ένεση, η οποία δεν είχε συνταγογραφηθεί, σε ασθενή σε κλινική του Ντέλμενχορστ. Ο ασθενής πέθανε την επόμενη ημέρα, αλλά οι υπεύθυνοι του ιδρύματος καθυστέρησαν  δύο ημέρες να αναλάβουν δράση. Εν τω μεταξύ ο Χέγκελ σκότωσε άλλον ένα ασθενή.

Πέρα από τον Χέγκελ έξι υπάλληλοι της κλινικής του Ντέλμενχορστ αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονίας λόγω αμέλειας, ενώ συνεχίζεται η έρευνα και για την άλλη κλινική όπου εργάστηκε.

Οι αρχές συμπεραίνουν με σαφήνεια ότι οι φόνοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι υπεύθυνοι είχε κινηθεί έγκαιρα.

Στέλνοντας ασθενείς στον θάνατο

Η αρχή της δραστηριότητας του νεαρού τότε νοσηλευτή φαίνεται να έγινε τον Φεβρουάριο του 2000 στη Ολντεμπουργκ της Κάτω Σαξωνίας. Εκεί φέρεται να σκότωσε 35 ανθρώπους πριν μεταβεί το 2002 στη Βρέμη όπου εργάστηκε σε άλλο νοσοκομείο. Σε μόλις μια εβδομάδα στη νέα του δουλειά άρχισε τους φόνους, λένε τώρα οι αρχές.

Οι ερευνητές λένε τώρα ότι ο Χέγκελ «χτυπούσε» αδιακρίτως χωρίς προτιμήσεις σε ηλικία ή το φύλο, αν και «προτιμούσε ασθενείς που βρίσκονταν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση».

Η τακτική του ήταν σχετικά απλή: έκανε ένεση με καρδιολογικό φάρμακο με το οποίο ενορχήστρωνε καρδιολογικό πρόβλημα που χρειαζόταν ανάνηψη. Ωστόσο με τις ουσίες που χορηγούσε σε ήδη ασθενείς  -πολλοί από τους οποίους ήταν βαριά άρρωστοι- επερχόταν κατάρρευση και, σε πολλές περιπτώσεις, ο θάνατος.

Ο Χέγκελ επέβαινε για την ανάνηψη και συμμετείχε και ο ίδιος – οι συνάδελφοί του έλεγαν ότι το έκανε με «πολύ ζήλο» αλλά και ότι στεναχωριόταν υπερβολικά με τους θανάτους. Δεν τους έδινε την εντύπωση ανθρώπου χωρίς γνώσεις του επαγγέλματος, το αντίθετο μάλιστα.

Μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης περίπτωσης και της καταδίκης, μια γυναίκα είχε εκφράσει αμφιβολίες όσον αφορά τον θάνατο της μητέρας της. Εγιναν πολλές εκταφές και οι ερευνητές είχαν βρει ίχνη ύποπτων ουσιών σε πέντε περιπτώσεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι στις τρεις περιπτώσεις είχαν γίνει θανατηφόρες ενέσεις και στις δύο άλλες οι ενέσεις ήταν «πιθανή αιτία» του θανάτου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...