H Corriere della Sera για το θαύμα του χορού στα χρόνια της τρίτης ηλικίας / Η El Pais για μια έκκληση με δάκρυα στα μάτια / H Repubblica για τον σεφαρδίτη που θέλει να σώσει μια Αριστερά / Και οι New York Times…
  • Corriere della Sera (έντυπη έκδοση)

    Το ζευγάρι των 172 χρόνων που μαγεύει με το τάνγκο

    Αξίζει όχι μόνο κανείς να τους χαζέψει στις φωτογραφίες αλλά να τους απολαύσει και στο YouTube: είναι οι πρωταθλητές στην κατηγορία «senior» στον διαγωνισμό τάνγκο του Μπουένος Αϊρες. Πόσο senior; Εκείνος, ο Οσκαρ Μπρούσκο, είναι 90 χρόνων. Εκείνη, η Νίνα Τσούντομπα, οκτώ χρόνια μικρότερη. Και οι δυο μαζί, δηλαδή, έχουν στις πλάτες τους 172 ολόκληρα χρόνια.

    Για τον Οσκαρ και τη Νίνα ο πιο αισθαντικός χορός του κόσμου δεν είναι ένα χόμπι που ανακάλυψαν στην τρίτη ηλικία. Εδιναν τον καλύτερό τους εαυτό από τότε που ήταν νέοι για να πάρουν σε αντάλλαγμα ό,τι καλύτερο είχαν στη ζωή τους. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στην περίπτωσή τους είναι ότι, μολονότι ήταν και οι δυο μύστες του χορού από τα νεανικά τους χρόνια, δεν γνωρίστηκαν παρά πριν από μια δεκαετία.

    Πόσες φορές θα είχαν διασταυρωθεί στις πίστες. Αμέτρητες. Μέχρι που μια ημέρα, όταν ήταν πια ήταν και οι δυο χήροι, η Νίνα μαγνήτισε το βλέμμα του Οσκαρ: «Την είδα να περνάει και την ερωτεύτηκα. Την προσκάλεσα και από τότε χορεύουμε μαζί».

    «Πριν απ’ όλα, παρατηρείστε τα πόδια τους. Ακόμη και κάποιος εντελώς άσχετος, το καταλαβαίνει αμέσως: αυτά τα δυο εκπληκτικά πλάσματα έχουν την ίδια ένταση και την ίδια ελαφράδα. Μία μεγάλη τέχνη είναι πάντα με τον τρόπο της ωμή, επιλεκτική, δαρβινική. Ο Οσκαρ και η Νίνα έχουν φτάσει σε έναν βαθμό τελειότητας όπου η τεχνική δεν ξεχωρίζει πια από εκείνον που την ασκεί» γράφει η Corriere della Sera.

    Μια ματιά στο YouTube δεν σε πείθει απλώς. Σε μαγνητίζει.

    Φωτό:  Οσκαρ Μπρούσκο και Νίνα Τσούντομπα, ένα υπέροχο ζευγάρι. Πηγή: YouTube
  • El Pais

    Ένα μήνυμα από την αδελφή των τρομοκρατών της Βαρκελώνης

    Ο ένας αδελφός νεκρός. Ο άλλος στη φυλακή. Εκείνη, η Χαφιντά Ουκαμπίρ, αδελφή των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, είχε το θάρρος να πάρει δημόσια τον λόγο για να υποστηρίξει ότι πίσω από αυτήν την ενέργεια «υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα που δεν πρέπει να κρύψουμε».

    Η νεαρή μουσουλμάνα μίλησε το περασμένο Σάββατο μπροστά σε 1.800 άτομα που συγκεντρώθηκαν στον περίβολο του μοναστηριού του Ριπόλ, της πόλης που σχεδίαζαν οι τρομοκράτες τις επιθέσεις τους, για να συζητήσουν το θέμα «Το Ριπόλ για την ειρήνη, ένα βήμα μπροστά». Εγκυος, η Χαφιντά έγινε δεκτή με ένα χειροκρότημα, ενώ διέκοψε πολλές φορές λόγω της συγκίνησης. Ποιο είναι όμως το πρόβλημα που την βασανίζει; Εκείνο της ενσωμάτωσης. Η Χαφιντά ζήτησε από πολιτικούς και πολίτες να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να κάνουν την αυτοκριτική τους, γράφει η El Pais.

    Το γεγονός ότι ένας νέος που γεννήθηκε ή ήρθε σε πολύ μικρή ηλικία στη Βαρκελώνη εξεγείρεται εναντίον εκείνου που είναι για τον ίδιο ό,τι πολυτιμότερο, δείχνει ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να κρύψουμε» είπε με τα δάκρυα να κυλούν στα μάτια της. Κι έπειτα ζήτησε από θεσμούς και κυβέρνηση να συνεργαστούν με τη μουσουλμανική κοινότητα και άλλες οργανώσεις με έναν φιλόδοξο στόχο: «Να ενσωματωθούν με τέτοιο τρόπο οι νεαροί Αραβες στην καταλανική κοινωνία ώστε να αρνούνται οποιοδήποτε εξτρεμιστικό μήνυμα».

    Ωρα να πιάσουν όλοι δουλειά.

    Φωτό: Πηγή: El Pais /EFE /Susanna Sáez
  • La Repubblica (έντυπη έκδοση)

    Ποιος είναι ο «Μαροκινός» που θέλει να γίνει πρωθυπουργός στο Ισραήλ

    Όταν το «κοινό σπίτι» της ισραηλινής Αριστεράς λεγόταν Εργατικό Κόμμα, οι ηγέτες του στην μακρά περίοδο που βρισκόταν στην εξουσία ήταν γόνοι οικογενειών εσκενάζι που είχαν έρθει από την βορειοανατολική Ευρώπη: οι Μπεν Γκουριόν και οι Νταγιάν, οι Ράμπιν, οι Χέρτζογκ και οι Βεϊζμάν.

    Τώρα όμως που το παλιό Εργατικό Κόμμα μετασχηματίζεται σε Σιωνιστική Ενωση και βλέπει εδώ και 15 χρόνια την εξουσία με το κιάλι, όλες οι ελπίδες της αναγέννησης έχουν εναποτεθεί σε έναν σεφαρδίτη, γιο φτωχών σεφαρδιτών  μεταναστών από το Μαρόκο που πλούτισε ως μάνατζερ της μεγαλύτερης εταιρίας τηλεφωνίας στο Ισραήλ.

    Αυτός είναι ο Αβί Γκαμπάι, ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών για την αρχηγία της ισραηλινής Κεντροαριστεράς. Ο 50χρονος Γκαμπάι, γράφει η Repubblica, είδε τη δημοτικότητά του να εκτοξεύεται μετά την εκλογή του. Και τίποτε δεν αποκλείει πια να είναι αυτός που θα γκρεμίσει από τον θρόνο του τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό του Λικούντ που συνεργάστηκε στην κυβέρνηση με την εθνικιστική-θρησκευτική Δεξιά.

    Πώς θα τα καταφέρει; Ο Αβί Γκαμπάι γνωρίζει πολύ καλά ότι η συνταγή που ακολούθησαν οι αριστεροί ηγέτες στο παρελθόν, εκείνη των ειρηνευτικών συνομιλιών που πολλές φορές ήταν αυτοσκοπός, δεν απέδωσε τότε και αποκλείεται να αποδώσει και τώρα. Ο ίδιος δηλώνει υπέρ της λύσης των δυο κρατών, διαφωνεί όμως με το ενδεχόμενο η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει πρωτεύουσα κι ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους φέρνοντας έτσι στην Αριστερά κάτι που ήταν σημαία της Δεξιάς.

    Είτε πετύχει τον στόχο του είτε όχι, ένα σημαντικό βήμα έχει γίνει: η εκλογή του Γκαμπάι στην ηγεσία της Κεντροαριστεράς σηματοδοτεί μια κεφαλαιώδους σημασίας κοινωνική αλλαγή. Σηματοδοτεί την χειραφέτηση της σεφαρδίτικης κοινότητας: «Μαροκινοί» ήταν ο περιφρονητικός χαρακτηρισμός με τον οποίο οι εσκενάζι αποκαλούσαν τους σεφαρδίτες.

    Φωτό: Μαροκινός αλλά με φόντο το αστέρι του Δαβίδ. Πηγή: timesofisrael.com
  • The New York Times

    Γιατί στις ΗΠΑ οι προσκοπίνες θύμωσαν με τους πρόσκοπους

    Αγόρια εναντίον κοριτσιών. Πού; Στον υπέροχο κόσμο του προσκοπισμού. Οπου οι προσκοπίνες κατηγορούν τους προσκόπους ότι έχουν καταστρώσει ολόκληρο μυστικό σχέδιο για να τους κλέβουν τα κορίτσια.

    Οι δυο οργανώσεις – υπενθυμίζουν οι New York Times – δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ουσιαστικά είναι χωρισμένες με βάση το φύλο έχοντας παραδοσιακά καλές σχέσεις. Τουλάχιστον μέχρι αυτήν την εβδομάδα όταν και η πρόεδρος των Girl Scout Κάθι Χόπινκαχ Χανάν επιτέθηκε με μια επιστολή στον ομόλογό της των Boy Scout Ράνταλ Στίβενσον: «Απαιτώ επισήμως η οργάνωσή σου να επικεντρωθεί στο 90% των αγοριών που δεν έχουν εγγραφεί στους προσκόπους». Εκείνος απάντησε εμπλέκοντας ακόμη και τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται οι δυο τους δηλώνοντας ότι «θα υπερασπιστεί τον εαυτό του επιθετικά».

    Ποιος χάνει απ’ όλα αυτά; Ο προσκοπισμός όπου εδώ και χρόνια οι εγγραφές μειώνονται με τα boy scout να έχουν ανοίξει μόνο τώρα τελευταία τις πόρτες τους σε γκέι και τρανς. Η σοφή της ιστορίας αποδείχθηκε η νεαρή Σίντνεϊ Αϊρλαντ. «Είμαι 16 χρόνων και μη επίσημο μέλος των Boy Scout από τα 12 μου. Μπήκα με τον αδελφό μου, φοράμε την ίδια στολή και μαθαίνουμε να κατασκηνώνουμε με τα άλλα παιδιά. Η μοναδική διαφορά ανάμεσα σε εμένα και αυτόν είναι ότι, ως κορίτσι, δεν αναγνωρίζομαι ως επίσημο μέλος» έγραψε σε επιστολή της στην Washington Post.

    Ηρθε η ώρα των ίσων ευκαιριών και στον προσκοπισμό.

    Φωτό: Μια χαρά κάθονται και μαζί. Πηγή: Shutterstock



text
  • Είναι κρίμα που δεν θα γίνει debate. Να περιμένουμε τρία χρόνια αλλά ποιον θα έχει απέναντι ο Κυριάκος;


    20 Απριλίου 2024, 13:30