406
Ο Τραμπ εν μέσω ενός ενθουσιασμένου πλήθους που περιμένει να γίνει η Αμερική ξανά μεγάλη | REUTERS/Joshua Roberts

Μήνυμα Τραμπ ότι θα χτιστεί το τείχος με το Μεξικό – Επεισοδιακή ομιλία στην Αριζόνα

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2017, 09:46
Ο Τραμπ εν μέσω ενός ενθουσιασμένου πλήθους που περιμένει να γίνει η Αμερική ξανά μεγάλη
|REUTERS/Joshua Roberts

Μήνυμα Τραμπ ότι θα χτιστεί το τείχος με το Μεξικό – Επεισοδιακή ομιλία στην Αριζόνα

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2017, 09:46

Διαδηλώσεις υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και αντιδιαδηλώσεις κατά του τείχους με το Μεξικό και του ρατσισμού οργανώθηκαν στο Φοίνιξ της Αριζόνας το οποίο επισκέφτηκε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον οπαδών του.

Την ώρα που υποστηρικτές του Τραμπ εισέρχονταν στον χώρο της εκδήλωσης, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο και φώναζαν: «Ντροπή, ντροπή, ντροπή» και «Οχι στον Τραμπ, όχι στην Κου Κλουξ Κλαν, όχι στις φασιστικές ΗΠΑ». Αλλά αντίθετα, οι υποστηρικτές του προέδρου των ΗΠΑ απαντούσαν με συνθήματα όπως «Χτίσε το τείχος», σε μια αναφορά στη δέσμευση του Τραμπ να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Η αστυνομία έκανε χρήση καπνογόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον χώρο της συγκέντρωσης. Κάποιοι από το πλήθος άρχισαν να ρίχνουν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών, ανέφερε η αστυνομία, η οποία απάντησε με σπρέι πιπεριού.

Οι διαδηλωτές φαίνεται ότι ήταν αρκετές χιλιάδες, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

2017-08-23T042838Z_741580082_RC17D4071CE0_RTRMADP_3_USA-TRUMP-PROTESTS-ARIZONA
Με μπλουζάκι «Ψηφίστε Χίλαρι» στη διαδήλωση κατά του Τραμπ (REUTERS/Sandy Huffaker)

Αν και η ομιλία του άνοιξε, αλλά και έκλεισε, σε ενωτικό τόνο, ο Τραμπ στο ενδιάμεσο επέλεξε να επιτεθεί σε κάποιους από τους συνήθεις στόχους του, όπως τους Δημοκρατικούς και τα «ανέντιμα και ψεύτικα» μέσα ενημέρωσης.

Από τα βασικά θέματα της ομιλίας του Τραμπ ήταν εξάλλου το τείχος και, όπως είπε, θα το φτιάξει ακόμη και αν χρειαστεί «να βάλω λουκέτο στην κυβέρνηση».

Κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι βάζουν εμπόδια, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης γιατί έδωσαν χώρο έκφρασης στις ακροδεξιές ομάδες και ότι παρεξήγησαν την «τέλεια αντίδραση» που είχε έναντι των γεγονότων στο Σάρλοτσβιλ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, ο Τραμπ εκτίμησε ότι η επιθετική ρητορική του απέναντι στη Βόρεια Κορέα έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν έχει αρχίσει να «σέβεται» τις ΗΠΑ.

«Κάποιοι είπαν ότι αντέδρασα πολύ σκληρά. Δεν ήταν αρκετά σκληρά», είπε και πρόσθεσε ότι σέβεται το ότι ο Κιμ «έχει αρχίσει να μας σέβεται». Από όλα αυτά, «ίσως μπορεί να βγει κάτι θετικό».

Είναι η πρώτη πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει ο Τραμπ μετά τον σάλο που προκάλεσαν πριν από 10 ημέρες τα επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, κατά τα οποία ένας ναζιστής έπεσε με αυτοκίνητο στο πλήθος με αποτέλεσμα να σκοτώσει μια γυναίκα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι δύο γερουσιαστές της Πολιτείας, ο Τζον ΜακΚέιν και ο Τζεφ Φλέικ, οι οποίοι έχουν στο παρελθόν έρθει σε αντιπαράθεση με τον αμερικανό πρόεδρο, δεν παρέστησαν στη συγκέντρωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...