1769
Από την ελευθερία του λόγου στη χυδαία αμετροέπεια | MEEA

«Ξέφυγαν» στην «Αυγή» με ανοίκεια επίθεση κατά Mητσοτάκη και μέσων ενημέρωσης

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2017, 15:29
Από την ελευθερία του λόγου στη χυδαία αμετροέπεια
|MEEA

«Ξέφυγαν» στην «Αυγή» με ανοίκεια επίθεση κατά Mητσοτάκη και μέσων ενημέρωσης

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2017, 15:29

Η επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης μέσω αλλαγής ατζέντας από την κυβέρνηση, καλά κρατεί, με την «Αυγή» να ρίχνει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης για την αναγνώριση των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν την πολεμική που έχει ξεσπάσει για το θέμα ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επιτεθούν στην αντιπολίτευση, όμως η άνευ προηγούμενου επίθεση της «Αυγής» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους «γκέμπελς -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- της ενημέρωσης, ξενίζει.

Υπό το πηχυαίο τίτλο «Το δεύτερο ξέπλυμα του ναζισμού», η φιλοκυβερνητική εφημερίδα κατηγορεί ανερυθρίαστα τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ότι επιχειρεί την έμμεση αθώωση του ναζισμού και του φασισμού μέσω της εξομοίωσής τους με τον σταλινισμό!  Μεταξύ άλλων μιλά για ιδεοληπτική εμμονή στην ηγεσία της ΝΔ για την αθώωση του ναζισμού και της θεωρίας των δυο άκρων, ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει πως η εξομοίωση του ναζισμού με το κομμουνιστικό μοντέλο της σταλινικής περιόδου σηματοδοτεί για τη ΝΔ την αλλαγή πολιτικής στάσης σε σχέση με εκείνη της περιόδου Καραμανλή.

Από τα πυρά των υπευθύνων της εφημερίδας δεν γλιτώνουν ούτε τα… «γκεμπελικά» μέσα ενημέρωσης: «Με μαέστρο τον Άδωνι και ορχήστρα τα “Νέα” του Μαρινάκη, η ΝΔ ανέλαβε καθήκοντα “πλυντηρίου” και των χιτλερικών εγκλημάτων, λίγες εβδομάδες μετά την αθώωση της ελληνικής Ακροδεξιάς», γράφει το χτύπημα στο πρωτοσέλιδό της, και με αφορμή σημερινό δημοσίευμα των «Νέων», καταγγέλλει απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων. «Σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ενέταξαν στο πολυσέλιδο θέμα του σταλινισμού και την επιστολή του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη με την οποία ζητούσε την καταδίκη της σοβιετικής εισβολής στην Πράγα το 1968. Βέβαια ο Μ. Αναγνωστάκης στην ανέκδοτη επιστολή του αναφερόταν σε άλλο πλαίσιο καθώς μιλούσε για τις αδελφές σοσιαλιστικές χώρες που δεν πρέπει να λύνουν με βία τις διαφορές τους», προσπαθεί να εξηγήσει η «κόκκινη» Αυγή.

ΝΔ: Ξεπέρασαν κάθε αθλιότητα

Όπως ήταν αναμενόμενο η ανοίκεια αυτή επίθεση δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη. «Τα γκεμπελικά πρωτοσέλιδα της Αυγής ξεπέρασαν σε αθλιότητα ακόμα και την πολιτική της κυβέρνησης. Πρόκειται ασφαλώς περί επιτεύγματος. Και εις κατώτερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Για χυδαία επιχείρηση διχασμού της ελληνικής κοινωνίας από μία κυβέρνηση που «βρίσκεται σε αποδρομή», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.  «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα σύγχρονος πολιτικός αρχηγός βαθιά δημοκράτης, που μπορεί να μιλάει σε όλους τους Έλληνες χωρίς διαχωριστικές γραμμές και αυτό ενοχλεί πολύ», εκτίμησε ο κ. Κικίλιας και διερωτήθηκε αν υπάρχει «κάποιος σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει ότι ο ναζισμός, που πληρώσαμε ακριβά ως Έλληνες, δεν είναι σκοτεινή περίοδος».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Αδωνις Γεωργιάδης, κατηγόρησε ανοικτά τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξυπηρετεί διχαστικές λογικές. «Συζήτηση για το ποιος από τους δύο δολοφόνους είναι χειρότερος δεν έχει καμία σημασία» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη, στα «Παραπολιτικά 90,1».

Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ): «Δεν μου άρεσε το πρωτοσέλιδο της Αυγής»

Την κάθετη αντίθεσή του για το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» εξέφρασε ο ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή διαχώρισε τη θέση του σε σχέση με όσα υποστήριξε ο Σταύρος Κοντονής στην απαντητική επιστολή του προς την εσθονική προεδρία της ΕΕ. «Δεν μου αρέσει το σημερινό πρωτοσέλιδο της Αυγής για το ξέπλυμα του ναζισμού και τον κ. Μητσοτάκη, με τον οποίο να σημειώσω, ότι δεν έχω καμία σχέση. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν είχε ανάλογο πρωτοσέλιδο για παράδειγμα ο Ελεύθερος Τύπος με τον Τσίπρα και το ξέπλυμα του σταλινισμού…», σημείωσε με νόημα σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS 103,6.

«Θα έπρεπε να πάει ο κ. Κοντονής στο Ταλίν και πιστεύω θα ήταν σεβαστή η εισήγησή του, με τις όποιες διαφωνίες. Τώρα είμαστε μόνοι μας, στη γωνία…  Δεν κερδίζει η χώρα, αποφεύγοντας ευρωπαϊκές εκδηλώσεις. Ανήκουμε στην Ευρώπη και πήραμε δύσκολες αποφάσεις για να μείνουμε στο λεγόμενο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Ας μάθουν οι νέοι μας το έγινε επί Στάλιν. Μην ξεχνάμε ότι οι εκκαθαρίσεις και η ποντιακή γενοκτονία ξεκίνησε επί Στάλιν. Το γεγονός ότι ο Στάλιν ήταν σφαγέας, έχει αποδειχθεί ιστορικά και με δικαστήρια μέσα στη Σοβιετική Ένωση», ανέφερε ο βουλευτής του συγκυβερνώντος κόμματος και χαρακτήρισε λάθος και προσβολή να χαρακτηρίζονται συλλήβδην οι Εσθονοί ως ναζί.

«Αν έλεγαν οι Εσθονοί ότι δεν έρχονται σε συνέδριο για τη Χούντα, που κατέστρεψε την Ελλάδα, πώς θα μας φαινόταν; Είναι τεράστιο λάθος και προσβολή συλλήβδην στους Εσθονούς, σε ένα ολόκληρο λαό να τον κατηγορείς ως ναζί…Όταν έχει χυθεί αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων δεν υπάρχει θέμα ιδεολογικών συγκρούσεων», παρατήρησε ο κ. Καμμένος

Κριτική για τη… χλιαρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Για «ανιστόρητα παιχνίδια διχασμού των Ελλήνων και μάλιστα με όρους παρελθόντος», εξαιτίας της «ανυπαρξίας επιχειρημάτων και λύσεων για τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών» εκ μέρους της κυβέρνησης, έκανε λόγο σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, στρέφοντας τα πυρά του και προσωπικά κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή: «Δεν δικαιούνται να μιλούν για αξίες όσοι έστηναν θεατρικά λαϊκά δικαστήρια και σήμερα στρογγυλοκάθονται στην καρέκλα του υπουργού αγκαζέ με τους εθνολαϊκιστές των ΑΝΕΛ, κάνοντας επαναστατική γυμναστική με επιστολές».

Η δήλωση Χρηστίδη για το θέμα προκάλεσε πάντως αντιδράσεις, με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, να τη χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ανεπαρκή» και να μιλά για «αβάσταχτη ντροπή» από τη συνολική στάση του ΠΑΣΟΚ έναντι της ρητορικής του κ. Κοντονή.

Την ανάρτηση του κ. Κούρκουλα ανέδειξε ο Απόστολος Δοξιάδης που σημείωσε ότι η στάση του σημερινού ΠΑΣΟΚ δεν είναι άλλη από την παλαιότερη, όταν καταψήφισε, το 2008, μαζί με το ΚΚΕ, τη θέσπιση πανευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης Θυμάτων του Ναζισμού και του Κομμουνισμού.

«Από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απ᾽ όσο γνωρίζω ο μόνος που πήρε ξεκάθαρη θέση, ότι τα εγκλήματα είναι εγκλήματα όποιος και να τα διαπράττει, και το ζήτημα τελειώνει εκεί, είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος», έγραψε ο κ. Δοξιάδης σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

O κ. Δοξιάδης στάθηκε και στην αναφορά του κ. Κοντονή περί ανανεωτικής Αριστεράς: «Ο επίμονος κ. Κοντονής, που έχει αναλάβει προσωπικά τον αγώνα για την ιστορική δικαίωση του κομμουνισμού, δήλωσε χτες στο Κόκκινο FM ότι «η (ελληνική) Ανανεωτική Αριστερά γεννήθηκε μέσα από την επέμβαση των Σοβιετικών στην Πράγα το 1968, διασπάσθηκε το ΚΚΕ και γεννήθηκε το ΚΚΕ Εσωτερικού Υπάρχει ένα τόσο δα προβληματάκι με την άποψή του: το ΚΚΕ διασπάσθηκε, και το ΚΚΕ Εσωτερικού γεννήθηκε, τον Φεβρουάριο του 1968. Η επέμβαση των σοβιετικών στην Πράγα έγινε τον Αύγουστο του 1968, δηλαδή έξι μήνες μετά. Βέβαια, θα μπορούσαμε να προσδώσουμε προφητικές ικανότητες στους ιδρυτές του ΚΚΕ Εσωτερικού και να πούμε ότι το είχαν μυριστεί ότι θα παρέμβουν οι σοβιετικοί, έξι μήνες αργότερα, για να σταματήσουν την Άνοιξη της Πράγας, και ως εξ αυτού διασπάσθηκαν προληπτικά. Κι εδώ όμως υπάρχει ένα πρόβλημα: η Άνοιξη της Πράγας ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1968, ένα μήνα μετά τη διάσπαση. Γι᾽ αυτό άλλωστε και τη βάφτισαν «Άνοιξη».

Ο επίμονος κ. Κοντονής, που έχει αναλάβει προσωπικά τον αγώνα για την ιστορική δικαίωση του κομμουνισμού, δήλωσε χτες…

Geplaatst door Apostolos Doxiadis op Dinsdag 22 augustus 2017

Απαντώντας στις αιτιάσεις για τη… χλιαρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη έσπευσαν να σημειώσουν πως από τη στιγμή που το Κίνημα είναι η παράταξη που εγγυήθηκε και έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση και τον τερματισμό του εθνικού διχασμού με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, κάθε άλλο σχόλιο είναι περιττό.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ακολούθησε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην οποία γινόταν λόγος για διχαστική αντιπαράθεση με λογικές του εμφυλίου πολέμου και ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Η ΔΥΣΥ επαναλαμβάνει πως η ταύτιση κομμουνισμού και ναζισμού είναι ανιστόρητη, παράλληλα όμως σημειώνει πως «τα ιστορικά αποδεδειγμένα εγκλήματα και του ναζισμού και του σταλινικού καθεστώτος, βρίσκουν όλους μας αντίθετους». Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, «οι προσεγγίσεις που αφορούν τα φαινόμενα ολοκληρωτισμού και τα εγκλήματά τους, πρέπει να είναι ιδιαίτερα ψύχραιμες και να ενώνουν τους πολίτες για την αποφασιστική καταδίκη τους, μη επιτρέποντας την επανάληψη ανάλογων φαινομένων στο μέλλον».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει πως ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει την επικράτηση νέων διχαστικών λογικών στον δημόσιο λόγο, που «τελικά αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες» και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ  ότι γυρίζουν πίσω το ρολόι της ιστορίας, για να αποφύγουν τον διάλογο για το σήμερα και το μέλλον.

Επιπλέον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, φέρνει το θέμα στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για το «όχι» Κοντονή στην πρόσκληση της εσθονικής προεδρίας. Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Λοβέρδος, «οι ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις της χώρας δεν πρέπει να διαμορφώνονται ούτε να καθορίζονται με κριτήριο τα κομματικά ακροατήρια ή τις εκλογικές ανάγκες των πολιτικών δυνάμεων που ασκούν την κυβερνητική εξουσία».

«Οι δήθεν πολιτικές θεωρητικές συζητήσεις περί καλών και κακών εγκλημάτων όχι μόνο δεν σχετίζονται με τα συμφέροντα της χώρας αλλά και της προκαλούν ζημιά», τονίζει μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ και ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών αν οι θέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης αποτελούν τις επίσημες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Το Ποτάμι, με ανακοίνωσή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αθωώνει τα εγκλήματα του σταλινισμού»: «Οι χώρες που υπέφεραν από αυτά τα εγκλήματα πρωτοστατούν στην καταδίκη τους. Η Ελλάδα τα αρνείται. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορεί να εναρμονίζονται πλήρως με τις επιταγές των ισχυρών της Ευρώπης και ο κ. Τσίπρας να αναζητά συνεχώς τη βοήθεια της κυρίας Μέρκελ, ταυτόχρονα όμως αθωώνουν τα εγκλήματα σταλινισμού».

Στο γνωστό τέμπο ο Κοντονής

Ο υπουργός Δικαιοσύνης με τη σειρά του συνέχισε για μία ακόμη μέρα την επανάληψη των γνωστών θέσεων του, κατηγορώντας και πάλι τη ΝΔ για ακροξεξιό κατήφορο και άκριτη υιοθέτηση του αντικομμουνισμού.

«Από ένα κόμμα της κεντροδεξιάς έχει μεταβληθεί σε σκληρό κόμμα της δεξιάς, θα έλεγα της ακροδεξιάς, λόγω της ρητορικής που υιοθετεί», υποστήριξε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ενώ έχουμε και μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ προς συντηρητικές κατευθύνσεις.

Ο κ. Κοντονής δήλωσε έκπληκτος από τις αντιδράσεις των κομμάτων καθώς όπως είπε, συγκρούονται με αυτά που είχαν πει στην Ευρωβουλή, υπενθυμίζοντας ότι πριν από μερικά χρόνια (συγκεκριμένα το 2009) όλα τα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν ταχθεί κατά της προσπάθειας εξίσωσης του κομμουνισμού με τον ναζισμό. «Ο κ. Χατζηδάκης είχε ψηφίσει αρνητικά στο ευρωκοινοβούλιο και τώρα μας κατηγορεί», ανέφερε ενδεικτικά.

Ερωτηθείς τέλος για ποιο λόγο αποφάσισε τελικά να μην παραστεί στο συνέδριο των Εσθονών, «που είναι οριοθετημένο πολιτικά και ιδεολογικά», ο υπουργός είπε: «Μη νομίζετε ότι δεν με απασχόλησε το να πάω στο συνέδριο. Αλλά δεν κάνουμε δημόσιες σχέσεις μέσα από αυτές τις συναντήσεις. Από τη στιγμή που τα κόμματα στο παρελθόν είχαν μια τέτοια εθνική γραμμή να μην ταυτίσουν τον κομμουνισμό και το ναζισμό».

Ο  κ. Κοντονής εξέφρασε επίσης την άποψη πως η εσθονική προεδρία «εκφεύγει των ορίων της με το συνέδριο» και ότι «θα έπρεπε αυτή την πρωτοβουλία να την πάρει ως κρατική υπόσταση και όχι ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ».

Με αφορμή τέλος την αντίδραση της ΝΔ για το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως η ανακοίνωση της Πειραιώς «δεν μπορεί να κρύψει την ακροδεξιά στροφή της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που φτάνει στο σημείο να αθωώνει τους ναζιστές». «Ο ίδιος, άλλωστε, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, τον περασμένο Ιούνιο στην ιστοσελίδα “Politico”, είχε αρνηθεί την ακροδεξιά βία, ξεπλένοντας την Χρυσή Αυγή», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...