415
Πολίτες αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα, το είδος των εκδηλώσεων που ο Μαρτίν δεν συμπαθεί καθόλου | REUTERS/Susana Vera

«Φταίνε οι κομμουνιστές» για το μακελειό στη Βαρκελώνη λέει ισπανός ιερέας

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2017, 11:59
Πολίτες αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα, το είδος των εκδηλώσεων που ο Μαρτίν δεν συμπαθεί καθόλου
|REUTERS/Susana Vera

«Φταίνε οι κομμουνιστές» για το μακελειό στη Βαρκελώνη λέει ισπανός ιερέας

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2017, 11:59

Ποιος ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη που άφησε 13 νεκρούς; Εχουμε διαβάσει πολλές θεωρίες πειστικές και μη, οπότε ας μην βιαστούμε να απαντήσουμε.

Χωρίς να έχουν υποχωρήσει το σοκ και η οργή από όσα συνέβησαν, μόλις την Κυριακή  από τον άμβωνα μιας εκκλησίας στη Μαδρίτη ένας ιερέας είχε τη δική του θεωρία.

«Ενα μέρος της ευθύνης -και ας το θυμούνται αυτό οι δικηγόροι των θυμάτων- ανήκει στην Άντα Κολάου», τη δήμαρχο της Βαρκελώνης.

Οπως συνέχισε ο ιερέας «θα πρέπει να χύνει λιγότερα δάκρια και να πράττει περισσότερα. Εγώ εάν ήμουν δικηγόρος των θυμάτων θα κατέθετα μήνυση κατά της δημαρχίας της Βαρκελώνης για συνέργεια».

Αυτός που καταδίκασε κιόλας την αριστερή δήμαρχο της Βαρκελώνης είναι ο Σαντιάγο Μαρτίν, ιερέας γνωστός στην Ισπανία για τις πολυάριθμες τηλεοπτικές του εμφανίσεις και για το ότι επί πολλά έτη μετέφερε μέσω της τηλεοπτικής εικόνας την επίσημη άποψη της εκκλησίας περί κατηχήσεως.

Όπως συνήθως συμβαίνει με αυτά τα πράγματα, η κατήχηση είναι και μια ευκαιρία για να διατυπώνονται απόψεις επί παντός του επιστητού.

Ο Μαρτίν, που τα έβαλε και με την αριστερή δήμαρχο της Μαδρίτης Μανουέλα Κάρμενα, επιτέθηκε στους κομμουνιστές, στους οποίους συμπεριλαμβάνει και το Podemos. Εξάλλου θεωρεί ότι ο κομμουνισμός θεωρεί απειλή για την κοινωνία.

Κατά τον ίδιο, η Κάρμενα και η Κολάου δεν είχαν τοποθετήσει τα αποτρεπτικά εμπόδια για τα αυτοκίνητα στους δημόσιους χώρους και αυτό τις μετατρέπει αυτομάτως σε συνεργούς των τρομοκρατών. Επιπλέον, είπε ότι συντάσσονται με ένα κόμμα που είναι κομμουνιστικό και γι’ αυτό έγινε ό,τι έγινε.

Κατά τον Μαρτίν «όταν είμαστε κομμουνιστές τρέφουμε σεβασμό για την ελευθερία των δολοφόνων», είπε διαστρέφοντας τις δηλώσεις της Κολάου για τα εμπόδια: «η δήμαρχος λέει πως εμποδίζουν την ελευθερία (κίνησης). Ναι, την ελευθερία (κίνησης) των δολοφόνων» . Για τον ιερέα, όποιος αμελεί να λάβει μέτρα προστασίας των πολιτών αυτομάτως θα πρέπει να θεωρείται συνεργός.

Για τον Μαρτίν δεν αρκεί τούτη τη δύσκολη ώρα να προσευχόμαστε για τα θύματα. Όπως κάλεσε τους πιστούς του, θα πρέπει όλοι να στείλουν επιστολές στις εφημερίδες και τις αρμόδιες αρχές για να καταγγείλουν τις Κάρμενα και Κολάου και να απαιτήσουν την παραίτησή τους. Ο ίδιος τόνισε πως έχει γράψει ήδη τη δική του επιστολή και την έχει αποστείλει στην (συντηρητική) εφημερίδα ABC.

Ο πολεμικός τόνος στο κήρυγμα του Μαρτίν δεν σταματά στις καταγγελίες κατά των κομμουνιστών δημάρχων, αλλά επεκτείνεται και στην αντίδραση όλης της κοινωνίας. Κατ’ αυτόν δεν επαρκούν οι διαμαρτυρίες με ‘ενός λεπτού σιγή’, που στέλνουν ένα «αγνωστικιστικό» μήνυμα στο ποίμνιο και την κοινωνία. Γι’ αυτόν η απάντηση που έχει αξία είναι μόνον αυτή που δίνεται μέσα στις εκκλησίες και τις χριστιανικές λειτουργίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...