412
Ο Στιβ Μπάνον είναι από τους στενότερους συνεργάτες του Τραμπ | EPA/MICHAEL REYNOLDS

Οικονομικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας με νικητή το Πεκίνο βλέπει ο Στιβ Μπάνον

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2017, 08:43
Ο Στιβ Μπάνον είναι από τους στενότερους συνεργάτες του Τραμπ
|EPA/MICHAEL REYNOLDS

Οικονομικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας με νικητή το Πεκίνο βλέπει ο Στιβ Μπάνον

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2017, 08:43

Μια εικόνα εσωτερικών διαφωνιών στον Λευκό Οίκο, σε μια γραμμή διαφορετική από αυτήν του προέδρου Τραμπ, έδωσε ο στενός συνεργάτης του Στιβ Μπάνον, που θεωρεί ότι οι ΗΠΑ είναι σε «οικονομικό πόλεμο με την Κίνα».

«Ενας από τους δύο θα είναι ηγεμόνας σε 25-30 χρόνια και θα είναι αυτοί αν τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον δρόμο», εξήγησε και διευκρίνισε ότι «ο οικονομικός πόλεμος είναι το παν, οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν εμμονικά σε αυτό».

Εκτιμά ότι, αν οι ΗΠΑ συνεχίζουν να χάνουν σε αυτόν τον πόλεμο, «είμαστε πέντε χρόνια, το πολύ δέκα, από ένα σημείο από το οποίο δεν θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε».

Ανέφερε μάλιστα δύο σημεία στα οποία οι ΗΠΑ θα επικεντρωθούν στο πλαίσιο αυτού του πολέμου, την παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, δύο σημεία για τα οποία οι ΗΠΑ έχουν σοβαρά παράπονα από την κινεζική πολιτική.

Τα σχόλια του Μπάνον προέρχονται από συνέντευξή του στο προοδευτικό έντυπο The American Prospect. Ο Μπάνον υπόσχεται «επιθετικές εμπορικές ενέργειες κατά της Κίνας», ενώ σημειώνει ότι για το ζήτημα δίνει καθημερινά μάχες στον Λευκό Οίκο.

Ο στενός συνεργάτης του Τραμπ, που είναι εξάλλου βασικός διαμορφωτής της στρατηγικής της προεδρίας, θεωρεί ότι η κλιμάκωση της έντασης με τη Βόρεια Κορέα  είναι απλώς «στάχτη στα μάτια» ενώ θεωρεί ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο ζήτημα με την Πιονγκγιάνγκ.

Είναι μια θέση διαφορετική από την προειδοποίηση (ή απειλή) του προέδρου Τραμπ περί «φωτιάς και οργής» σαν απάντηση στην κρίση και σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα επιμείνει στις απειλές και στην ενίσχυση του πυρηνικού και πυραυλικού της οπλοστασίου.

Τέλος, σε μια αναφορά στους ακροδεξιούς και υπερεθνικιστές όπως αυτούς που συγκεντρώθηκαν στο Σάρλοτσβιλ όπου το Σαββατοκύριακο έγιναν αιματηρά επεισόδια, είπε ότι είναι «περιθωριακά στοιχεία, λούζερ και κλόουν».

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για τα σχόλια του Μπάνον, όπως την καταγράφει το CNN, είναι ότι ο ίδιος δεν γνώριζε ότι πρόκειται για συνέντευξη όταν μίλησε στον διευθυντή του American Prospect. Ωστόσο ο δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπάνον ποτέ δεν του ζήτησε να μιλήσει off the record.

Οι δηλώσεις του Μπάνον έρχονται σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι φήμες για το μέλλον του στον Λευκό Οίκο.

Από την αρχή της θητείας του Τραμπ, κυκλοφορούσαν φήμες και πληροφορίες για τον Μπάνον και τις σχέσεις του με τους άλλους συνεργάτες του Τραμπ.

Μόλις την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ διαβεβαίωνε ότι ο Μπάνον είναι «καλός άνθρωπος» και ότι δεν είναι ρατσιστής, τον γνωρίζει άλλωστε καλά, όπως είπε σε δημοσιογράφους. Αλλά πρόσθεσε σχετικά με το μέλλον του Μπάνον «θα δούμε», αφήνοντας έμμεσα αλλά μεγάλη σαφήνεια ένα παραθυράκι για μελλοντική καρατόμηση (και) του στενού του συνεργάτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...