573
O Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή. Από το ραδιόφωνο άσκησε κριτική στην στάση της ΝΔ στις πυρκαγιές | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Σκουρλέτης: Φταίει η κλιματική αλλαγή και η ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2017, 13:03
O Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή. Από το ραδιόφωνο άσκησε κριτική στην στάση της ΝΔ στις πυρκαγιές
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Σκουρλέτης: Φταίει η κλιματική αλλαγή και η ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2017, 13:03

Τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η κλιματική αλλαγή στην έξαρση του φαινομένου των συχνών και καταστροφικών πυρκαγιών στον ευρωπαϊκό Νότο επιχείρησε να καταδείξει με συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοσταθμό «Πρακτορείο FM» ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Είναι, καθώς φαίνεται, και αυτός ένας τρόπος να αποποιηθεί η κυβέρνηση τις ευθύνες της για την κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με τις φωτιές σε Μάνη, Κύθηρα, Ηλεία και βεβαίως στην Αττική και να τις ρίξει σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Από την άλλη υπάρχει και το βολικό επιχείρημα των ευθυνών των παλαιότερων κυβερνήσεων -με μόνιμο στόχο τη Νέα Δημοκρατία, που κατά το Μαξίμου, φταίει προφανώς για όλα (όχι για την κλιματική αλλαγή, αλλά ποτέ δεν ξέρεις).

«Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής επιβεβαιώνεται στις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη στις άλλες χώρες της Μεσογείου και κυρίως στην Πορτογαλία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Σημείωσε δε ότι «όταν εμείς συζητάμε να βρούμε τρόπους για να παρακάμψουμε τα μνημόνια που θέτει η μνημονιακή πολιτική είτε στο θέμα των πυροσβεστών είτε στο θέμα των προσλήψεων, τότε κατηγορούμαστε, όχι μόνο απ’ έξω αλλά και από την εγχώρια αντιπολίτευση, ότι φτιάχνουμε νέο κομματικό στρατό».

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την αγορά νέων πτητικών μέσων, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο των τελευταίων ετών αλλά έχει επιταθεί από την περιστολή των δαπανών. «Βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο οριακό σημείο που επιβάλλεται και η προμήθεια νέων πτητικών μέσων είτε αεροπλάνων πυροσβεστικών είτε ελικοπτέρων. Δεν έχει μπει ούτε καρφί, ούτε βίδα καινούργια από το 2000 και μετά. Αρα δεν μιλάμε μόνο για ένα πρόβλημα των πολύ τελευταίων ετών. Εχει επιταθεί βέβαια λόγω αυτής της ισοπεδωτικής περιστολής των δαπανών, που αναδεικνύουν ακριβώς τα τελευταία γεγονότα πόσο παράλογη είναι αυτή η λογική» ανέφερε ο υπουργός.

«Βέβαια, αυτά τα ξέχασαν τώρα. Υποκριτικά μίλησαν για τις πραγματικά υπεράνθρωπες συνθήκες, μέσα στις οποίες λειτουργούν οι πυροσβέστες μας, αλλά αυτό δείχνει το μέγεθος της αφερεγγυότητας και της Νέας Δημοκρατίας και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

Οπως είπε, οι δαπάνες που θα χρειαστούμε αυτή τη στιγμή για την αποκατάσταση των ζημιών σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως είναι πολύ μεγαλύτερες από όσα θα έδινε η χώρα για να έχει τα κατάλληλα μέσα και το ίδιο συμβαίνει και με το προσωπικό.

Ο υπουργός έβαλε κατά της αντιπολίτευσης για τις επικρίσεις της στην αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων, λέγοντας πως «εκείνο το οποίο είπαμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι δεν χρειάζεται λαϊκισμός, ούτε μια επιχείρηση πολιτικής κερδοσκοπίας. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι αυτό δεν το υιοθέτησε η αντιπολίτευση. Πολύ δε περισσότερο δεν το υιοθέτησαν και εκείνα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που τη συνδράμουν τα τελευταία χρόνια. Εδώ είδαμε ρεπορτάζ τα οποία λες και ήταν έτοιμα από καιρό, τα οποία διαψεύδονταν από την ίδια την πραγματικότητα. Εβγαλαν υπουργούς να είναι εκτός Αθηνών, ενώ σε λίγα λεπτά είχαν παρουσία και στο κέντρο των επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά είδατε ρεπορτάζ τα οποία ήταν έτοιμα, σχόλια τα οποία οτιδήποτε και να γίνεται έβρισκαν πάντοτε κάτι αρνητικό να πουν. Πρόκειται για μια ανευθυνότητα χωρίς προηγούμενο και, εν πάση περιπτώσει, ορισμένα πράγματα καταντούν αστεία και είναι και επικίνδυνα. Και φοβάμαι πάρα πολύ ότι ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζεται από υπερβολική δόση ενός επικίνδυνου λαϊκισμού και μιας επικίνδυνης ανευθυνότητας».

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό σε θέματα πυροπροστασίας, ο υπουργός σημείωσε: «Ο σχεδιασμός σε σχέση με τα θέματα πυροπροστασίας είναι ετήσιος και σε καθημερινή βάση».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ακόμη ότι «δεν υπάρχει περίπτωση αυτές οι περιοχές που κάηκαν και είναι δασικές να αλλάξει ο χαρακτήρας τους» υπενθυμίζοντας ότι «ούτως ή άλλως βρισκόμαστε και σε μία φάση επικύρωσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα των δασικών χαρτών».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...