415
Πορτρέτο του Μαδούρο στους δρόμους του Καράκας | REUTERS/Ueslei Marcelino

Ο Τραμπ δεν αποκλείει στρατιωτική επέμβαση κατά της Βενεζουέλας

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2017, 11:06
Πορτρέτο του Μαδούρο στους δρόμους του Καράκας
|REUTERS/Ueslei Marcelino

Ο Τραμπ δεν αποκλείει στρατιωτική επέμβαση κατά της Βενεζουέλας

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2017, 11:06

Δεύτερο και μάλλον αναπάντεχο μέτωπο αντιπαράθεσης με υπονοούμενα για στρατιωτική επέμβαση, άνοιξε μετά από αυτό με τη Βόρεια Κορέα ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε με επέμβαση κατά της Βενεζουέλας με αφορμή την παρατεταμένη αναταραχή στη χώρα κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

«Εχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από το Νιου Τζέρσεϊ όπου βρίσκεται σε διακοπές εργασίας, περιστοιχιζόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και την πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Νίκι Χέιλι.

Οπως πρόσθεσε χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, «έχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο». Είπε ακόμη ότι «δεν μιλάμε για αυτό, αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση, μια στρατιωτική επιλογή, είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε», πρόσθεσε.

Τις τελευταίες ημέρες ο Τραμπ έχει κλιμακώσει τους τόνους κατά της Βόρειας Κορέας απειλώντας ευθέως με επέμβαση ενόψει της πυραυλικής και πυρηνικής δραστηριότητας της Πιονγιάνγκ. Ως τώρα οι ΗΠΑ, πέρα από τους υψηλούς τόνους και την ρητορική περί «δικτάτορα Μαδούρο» δεν είχαν αναφερθεί στο ενδεχόμενο επέμβασης στη Βενεζουέλα.

Η απειλή του αμερικανού προέδρου είναι «μια πράξη τρέλας, πράξη ακραίου εξτρεμισμού», σχολίασε ο βενεζουελανός υπουργός Αμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο και επισήμανε ότι «τις ΗΠΑ κυβερνά μια εξτρεμιστική ελίτ».

Είναι πάντως γνωστό ότι το Καράκας ανησυχεί για το ενδεχόμενο και φέρονται να έχουν αναπτύξει αντιαεροπορικούς πυραύλους στις ακτές της χώρας για ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο.

Το Πεντάγωνο από την πλευρά του, δηλώνει ότι δεν έχει λάβει καμία εντολή από τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη Βενεζουέλα.

Πάντως, οι ΗΠΑ, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, δεν έχουν κόψει όλες τις γέφυρες με τη Βενεζουέλα.

Όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ζήτησε την Παρασκευή να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η Ουάσινγκτον αρνήθηκε μέχρι νεοτέρας: «Ο πρόεδρος Τραμπ ευχαρίστως θα συνομιλήσει με τον ηγέτη της Βενεζουέλας μόλις η δημοκρατία αποκατασταθεί σε αυτή την χώρα», υπογράμμισε η αμερικανική προεδρία.

Ζήτησε ακόμη από τον Μαδούρο «να σεβαστεί το σύνταγμα της Βενεζουέλας, να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους, να σταματήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να πάψει την καταπίεση του σπουδαίου λαού της Βενεζουέλας».

Νωρίτερα, την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι επιθυμεί να έχει μια προσωπική συζήτηση με τον Τραμπ, είτε τηλεφωνικά, είτε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη. «Αν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την Βενεζουέλα, εδώ είμαι», είπε ο πρόεδρος Μαδούρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...