315
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ στη συνάντηση που είχαν στο Αμβούργο τον Ιούλιο στο πλαίσιο του G20. Τώρα τα είπαν τηλεφωνικά | REUTERS/Saul Loeb/Pool/File Photo

Να αποπυρηνικοποιήσουν τον Κιμ συμφώνησαν Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2017, 09:32
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ στη συνάντηση που είχαν στο Αμβούργο τον Ιούλιο στο πλαίσιο του G20. Τώρα τα είπαν τηλεφωνικά
|REUTERS/Saul Loeb/Pool/File Photo

Να αποπυρηνικοποιήσουν τον Κιμ συμφώνησαν Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2017, 09:32

Κοινή γραμμή Ουάσιγκτον – Πεκίνου για «αποπυρηνικοποίηση» του Κιμ Γιονγκ-Ουν μοιάζει να αλλάζει τα δεδομένα της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο. Μολονότι ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να απειλεί την Πιονγιάνγκ ότι έχει «κλειδωμένα» τα αμερικανικά όπλα επάνω της και ενώ η βορειοκορεατική πλευρά συνεχίζει να απειλεί με τη σειρά της με πλήγμα στην αμερικανική επικράτεια, ένα τηλεφώνημα με τον κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, τον βασικό -ίσως και μοναδικό- συνομιλητή του Κιμ Γιονγκ-Ουν ίσως αποδειχτεί καταλυτικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο κινέζος ομόλογός του επανέλαβαν την αμοιβαία δέσμευσή τους να αποπυρηνικοποιήσουν την κορεατική χερσόνησο στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν την Παρασκευή. Αυτό ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι Τραμπ και Σι συμφώνησαν επίσης πως η πρόσφατη υιοθέτηση μιας απόφασης για τη Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στη χερσόνησο. Εως τώρα ο Λευκός Οίκος άφηνε αιχμές για την επαμφοτερίζουσα στάση της Λαϊκής Κίνας απέναντι στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν, ο οποίος μέσα στο 2017 προχώρησε σε 14 πυραυλικές δοκιμές (οι δύο τελευταίες με διηπειρωτικούς πυραύλους) και πρόσφατα απείλησε να πλήξει τη νήσο Γκουάμ, αμερικανική επικράτεια στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Σι συμφώνησαν πως η Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει την προκλητική και κλιμακούμενη συμπεριφορά της», ανέφερε επίσης η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο οποίος περιέγραψε τη σχέση μεταξύ των δύο ανδρών ως «εξαιρετικά στενή».

«Ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσει σε μια ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος με τη Βόρεια Κορέα» κατέληξε η ανακοίνωση της Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο ανέφερε ότι ο Σι Τζινπίνγκ διεμήνυσε στον αμερικανό ομόλογό του ότι το πυρηνικό ζήτημα με τη Βόρεια Κορέα πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά. Οπως μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση ο Σι κάλεσε την «αρμόδια πλευρά» να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Είναι και αυτό ένα μήνυμα προς τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, ο οποίος ως ένας από τους πλέον απομονωμένους ηγέτες του κόσμου, έχει ως μοναδικό συνομιλητή το Πεκίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...