262
Φάρμα παραγωγής αβγών στην Αμβέρσα του Βελγίου | REUTERS/Francois Lenoir

Επεκτείνεται και στο Λουξεμβούργο το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αβγά

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2017, 16:14
Φάρμα παραγωγής αβγών στην Αμβέρσα του Βελγίου
|REUTERS/Francois Lenoir

Επεκτείνεται και στο Λουξεμβούργο το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αβγά

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2017, 16:14

Το Λουξεμβούργο προστέθηκε στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί από το σκάνδαλο με τα μολυσμένα με το εντομοκτόνο fipronil αβγά, έπειτα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε ένα σουπερμάρκετ και σε παραγωγούς μεταποιημένων προϊόντων.

Είναι η όγδοη ευρωπαϊκή χώρα όπου έχουν διατεθεί στην αγορά μολυσμένα αβγά.

Ηδη από την Τρίτη, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως «μολυσμένα αβγά πουλήθηκαν στην αγορά του Λουξεμβούργου» στα σουπερμάρκετ Aldi. Ό,τι είχε απομείνει από τις δύο παρτίδες αποσύρθηκε από τα ράφια.

Η μία δεν ενέχει «κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών» και η άλλη «δεν πρέπει να καταναλωθεί από παιδιά μικρής ηλικίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών.

Το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση εξέδωσε ξεχωριστή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως έχει πληγεί και η αλυσίδα σουπερμάρκετ Cactus. Δύο προμηθευτές έτοιμων φαγητών από το Λουξεμβούργο, οι Caterman και Carnesa, ανέφεραν εξάλλου ότι είχαν λάβει παρτίδες αβγών σε υγρή μορφή «με προέλευση μια μολυσμένη μονάδα παραγωγής» ένα μέρος των οποίων χρησιμοποιήθηκε για να παρασκευαστούν τα φαγητά.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι στην Βρετανία διανεμήθηκαν γύρω στα 700.000 αβγά και όχι 21.000 όπως ήταν η αρχική εκτίμηση. Ωστόσο, ακόμα και ο αναθεωρημένος αριθμός αποτελεί το 0,007% των αβγών που πωλούνται στη χώρα κάθε χρόνο, οπότε, κατά τις αρχές, «δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».

Το fipronil είναι απαγορευμένο εντομοκτόνο το οποίο σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές διαταραχές και εμετούς. Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ψείρας και των ψύλλων που πλήττουν τα πουλερικά.

Μολυσμένα αβγά έχουν ήδη αποσύρει σουπερμάρκετ στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Σε Βέλγιο και στην Ολλανδία, από την οποία ξεκίνησε το πρόβλημα, έχουν γίνει έρευνες σε φάρμες παραγωγής αβγών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...