334
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα σήμερα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Η Ελλάδα να ανταλλάξει την υπογραφή της για το Brexit με τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2017, 15:36
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα σήμερα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Η Ελλάδα να ανταλλάξει την υπογραφή της για το Brexit με τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2017, 15:36

Την πιθανότητα η Ελλάδα να θέσει θέμα Γλυπτών του Παρθενώνα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit φέρνει στο προσκήνιο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα Welt η οποία επισημαίνει ότι αυτή μπορεί να είναι καλή στιγμή για την Ελλάδα για να εγείρει το ζήτημα – και μάλιστα με επιτυχία.

Η Welt, η οποία δίνει στο άρθρο τον τίτλο «Brexit έναντι μαρμάρινης ζωοφόρου» επισημαίνει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να απαιτήσει από τη Βρετανία την επιστροφή των Ελγινείων (sic) Μαρμάρων. Θα ήταν το (αίσιο) τέλος μίας ιστορίας χωρίς τέλος». (Οι γερμανικές εφημερίδες και άλλες ξένες μιλούν κατά κανόνα για «Ελγίνεια» ή «Μάρμαρα του Παρθενώνα»)

Αφού υπενθυμίζει ότι ο λόρδος Ελγιν απέσπασε γλυπτά και θραύσματα από τον Παρθενώνα «υπό αμφίβολες συνθήκες» για να τα πουλήσει το 1816 στο Βρετανικό Μουσείο, η εφημερίδα εκτιμά ότι «με την σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Βρετανίας, οι Έλληνες θεωρούν ότι έφτασε η ώρα για να επαναφέρουν στην Αθήνα αυτό το πολύτιμο έργο τέχνης».

Επιπλέον, η Welt παραθέτει δήλωση του Αλέξη Μανθεάκη, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο οποίος θυμίζει με νόημα πως «οι Βρετανοί, για ό,τι κάνουν, χρειάζονται τη συγκατάθεση της ελληνικής Βουλής».

Κατά την Welt, όπως μεταφέρει τις εκτιμήσεις της εφημερίδα η Deutsche Welle, η Ελλάδα «έχει καλές πιθανότητες»

Προσθέτει ότι «οι Ελληνες γνωρίζουν πολύ καλά ότι χωρίς τη συγκατάθεσή τους η Βρετανία μπορεί μεν να εξέλθει από την ΕΕ, αλλά όχι και να συνάψει την οικονομική συμφωνία που θα επακολουθήσει και θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ». Αρα με μια «έξυπνη» ανταλλαγή, τα Γλυπτά για την ελληνική υπογραφή, η Αθήνα μπορεί να κερδίσει κάτι μεγάλο όσο το όνειρο δεκαετιών.

Εξετάζοντας τέλος τις – προφανώς ασαφείς, κατά την εφημερίδα- νομικές παραμέτρους της υπόθεσης για την αρπαγή των Γλυπτών επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Welt γράφει: «Πράγματι, ο λόρδος Έλγιν είχε αποσπάσει γραπτή συγκατάθεση των Τούρκων για να απομακρύνει έργα τέχνης από την Ακρόπολη. Στη συμφωνία ωστόσο γινόταν λόγος για ʻμερικές πέτρεςʼ και αυτό, κατά την ελληνική εκδοχή, δεν μπορεί να περιλαμβάνει μάρμαρα συνολικού βάρους 220 τόνων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...