337
| REUTERS/Sergei Karpukhin/File Photo

Ο Πούτιν θέλει να μείνει πρόεδρος ως τα γεράματα

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2017, 17:05

Ο Πούτιν θέλει να μείνει πρόεδρος ως τα γεράματα

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2017, 17:05

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μάς είχε προετοιμάσει, όταν έκανε το κόλπο με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ για να παρακάμψει τους περιορισμούς του ρωσικού Συντάγματος σχετικά με την προεδρική θητεία. Τώρα το επιβεβαιώνει: θέλει να μείνει για πάντα πρόεδρος της Ρωσίας.

Την Παρασκευή ο ρώσος ηγέτης γνωστοποίησε ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2018. Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μπουργιατίας (ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας), ο Πούτιν είχε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους οικισμού που καταστράφηκε από δασική πυρκαγιά τον Απρίλιο. Όπως ανέφερε το πρακτορείο Ιtar Tass, ένας από τους κατοίκους, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια που παρέσχε.

«Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς, έχουμε ένα αίτημα: Να σου ζητήσουμε να θέσεις ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος όταν γίνουν οι επόμενες προεδρικές εκλογές, θα χαρούμε πολύ» του είπε χαρακτηριστικά ο βετεράνος.

«Εντάξει, θα το σκεφτώ, ευχαριστώ» απάντησε ο Πούτιν, ο οποίος στο πλαίσιο του επικοινωνιακού αυτού σόου έκανε έπειτα ερωτήσεις στους κατοίκους για την κατασκευή των νέων κατοικιών στον οικισμό.

Συνήθως τέτοιες «αθώες» συνομιλίες του ρώσου προέδρου με τον απλό λαό είναι σκηνοθετημένες, τονίζουν αναλυτές. Και ο Πούτιν ποτέ του δεν έκρυψε τις… τσαρικές φιλοδοξίες του.

Είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 2000, διαδεχόμενος τον Μπόρις Γέλτσιν με τη φιλοδοξία να αναστήσει τη ρωσική υπερηφάνεια που είχε πληγεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και με τα μεθύσια του Γέλτσιν. Εφτασε ως το 2008, καθώς το ρωσικό Σύνταγμα προέβλεπε μια οκταετία ως χρονικά μέγιστη θητεία στο Κρεμλίνο.

Στις εκλογές του 2008 ανέδειξε τον άνθρωπό του, τον Μεντβέντεβ, που τον είχε αναπληρωτή πρωθυπουργό, για υποψήφιο πρόεδρο – ο ίδιος αρκέστηκε στα… πρωθυπουργικά καθήκοντα για μια τετραετία.

Οταν ξαναέγιναν προεδρικές εκλογές, το 2012 ο Πούτιν έβαλε ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας (άλλωστε ποτέ δεν την είχε εγκαταλείψει ουσιαστικά) και εξελέγη πανηγυρικά. Τότε φρόντισε να επεκτείνει τη θητεία στα έξι χρόνια, έτσι και οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2018. Και αν επανεκλεγεί τότε θα μπορεί να μείνει στο Κρεμλίνο ως το 2024, όταν θα είναι 72 ετών και θα μετρά στην ηγεσία της Ρωσίας ένα τέταρτο του αιώνα.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...