304
Οι ανιχνευτές ξηλώθηκαν μέσα στη νύχτα, μετά από παρασκηνιακές επαφές | REUTERS/Ammar Awad

Απομακρύνθηκαν οι ανιχνευτές από το τέμενος στην Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2017, 12:34
Οι ανιχνευτές ξηλώθηκαν μέσα στη νύχτα, μετά από παρασκηνιακές επαφές
|REUTERS/Ammar Awad

Απομακρύνθηκαν οι ανιχνευτές από το τέμενος στην Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2017, 12:34

Ενα πρώτο βήμα για την εκτόνωση της κρίσης που ξέσπασε όταν το Ισραήλ αναβάθμισε τα μέτρα ασφαλείας στην Πλατεία των Τζαμιών, χώρο ιερό για μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ, έγινε με την απομάκρυνση των ανιχνευτών ασφαλείας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αφαίρεσε μάλιστα μέσα στη νύχτα τις συσκευές ανίχνευσης μετάλλων από τις εισόδους της πλατείας.

Το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας αποδέχθηκε «τις συστάσεις όλων των οργανισμών ασφαλείας για την αντικατάσταση του ελέγχου με ανιχνευτές μετάλλων με ελέγχους ασφαλείας που θα βασίζονται σε προηγμένες τεχνολογίες και σε άλλα μέσα».

Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη ποιες θα είναι αυτές οι νέες τεχνολογίες, έγινε πάντως γνωστό ότι έχουν εγκατασταθεί κάμερες σε κάποια σημεία. Αγνωστο είναι επίσης εάν τα νέα μέτρα ασφαλείας θα γίνουν δεκτά από τους Παλαιστίνιους.

Είχε προηγηθεί έντονη διπλωματική δραστηριότητα με στόχο την αποκατάσταση της πρότερης κατάστασης στη λειτουργία του προσκυνήματος στην Πλατεία, τρίτου ιερότερου χώρου του Ισλάμ, και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης.

Η απόφαση για την αφαίρεση των ανιχνευτών ελήφθη μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β’  και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου. Υπενθυμίζεται ότι η Ιορδανία είναι ο τοποτηρητής των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές αρχές εγκατέστησαν ανιχνευτές μετάλλου στις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών μετά τον φόνο δύο ισραηλινών αστυνομικών από τρεις άραβες Ισραηλινούς στις 14 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση ήταν κρυμμένα στην Πλατεία των Τζαμιών.

Αντιμετωπίζοντας το μέτρο ως προσπάθεια επέκτασης του ελέγχου επί του ιερού τόπου εκ μέρους του Ισραήλ και σε κάθε περίπτωση ως διατάραξη της κατάστασης λειτουργίας, οι Παλαιστίνιοι διαμαρτυρήθηκαν αρνούμενοι να εισέλθουν στην Πλατεία και προσεύχονταν στους γύρω δρόμους.

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα σε παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες, ενώ τρεις Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους σε εβραϊκό οικισμό κοντά την Ραμάλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...