646
Ντόναλντ Τραμπ (δεξιά) και Βλαντίμιρ Πούτιν, στη συνάντησή τους στο Αμβούργο κατά τη Σύνοδο των G20 | REUTERS/Carlos Barria

Η μυστική, «φιλική και ζωντανή», συνομιλία Τραμπ – Πούτιν στο G20

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2017, 09:21
Ντόναλντ Τραμπ (δεξιά) και Βλαντίμιρ Πούτιν, στη συνάντησή τους στο Αμβούργο κατά τη Σύνοδο των G20
|REUTERS/Carlos Barria

Η μυστική, «φιλική και ζωντανή», συνομιλία Τραμπ – Πούτιν στο G20

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2017, 09:21

Ακόμη κι αν κυκλοφορούσε βίντεο από τη μυστική, δεύτερη συνομιλία που φέρεται να είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Αμβούργο, ο Ντόναλντ Τραμπ θα έκραζε «ψευδείς ειδήσεις!». Ετσι έκανε και τώρα -την Τρίτη- αντιδρώντας με δύο σχόλια στο Twitter, για να διαψεύσει τις αναφορές στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αλλά και τον ίδιο τον Λευκό Οίκο!

Ο εκπρόσωπος Τύπου Σον Σπένσερ, αναγκάστηκε, να παραδεχθεί ότι πράγματι υπήρξε δεύτερη συνομιλία ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο και τον ρώσο ομόλογό του, στο περιθώριο της Συνόδου των κρατών-μελών της Ομάδας των 20 (G20), μόνο όταν αποκαλύφθηκε από τον έμπειρο πολιτικό αναλυτή των ΗΠΑ, Ιαν Μπρέμερ, ιδρυτή και πρόεδρο της συμβουλευτικής Eurasia Group.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Τσάρλι Ρόουζ του Bloomberg, ο Μπρέμερ περιέγραψε ότι στο δείπνο της 7ης Ιουλίου, όπου συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και οι σύζυγοί τους, υπήρχαν πολλές κενές καρέκλες. «Ο Ντόναλντ Τραμπ σηκώθηκε και έκατσε με τον Πούτιν για περίπου μία ώρα. Φαινόταν πολύ ζωντανή και φιλική συζήτηση. Τη μετάφραση ανέλαβε ο διερμηνέας του Πούτιν. Το έμαθα επειδή αυτό ξάφνιασε πολλούς», είπε ο πολιτικός αναλυτής.

Ξαφνιάστηκαν επειδή το πρωτόκολλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ορίζει ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να έχει τον δικό του διερμηνεία σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου –«αλλά αυτό μπορεί και να είναι κάτι που δεν γνώριζε ο Τραμπ», όπως σχολίασε ο Μπρέμερ. Η εξήγηση που ήρθε αργότερα από τον Λευκό Οίκο ήταν ότι εκείνη τη στιγμή ο κ. Τραμπ είχε μαζί του τον διερμηνέα για Ιαπωνικά, ο οποίος δεν μιλούσε Ρωσικά…

2017-07-07T123855Z_732515027_RC1EB86719A0_RTRMADP_3_G20-GERMANY-TRUMP-PUTIN
Η πρώτη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών στο Αμβούργο (Steffen Kugler/Courtesy of Bundesregierung/Handout via REUTERS)

Οπως και να’ χει μία συνομιλία σε επίπεδο κορυφής, που δεν ανακοινώθηκε καν από τον Λευκό Οίκο, και που ουσιαστικά άκουσαν μόνο ο Τραμπ, ο Πούτιν και διερμηνέας του Πούτιν, ενώ είναι σε εξέλιξη έρευνες για την πιθανή ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου και ενώ ο Τραμπ έχει κατηγορηθεί για σκοτεινές σχέσεις με το Κρεμλίνο, ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Πάντως, η εικόνα που έχει ο πολιτικός συντάκτης είναι ότι «η σχέση που έχει με τον κ. Πούτιν είναι η καλύτερη που έχει ανάμεσα σε άλλους ηγέτες της G20», όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στο Bloomberg.

«Ποτέ στη ζωή μου ως πολιτικού συντάκτη δεν έχω δει τους ηγέτες δύο χωρών -μεγάλων χωρών- με τόσα αντικρουόμενα εθνικά συμφέροντα να φαίνεται ότι κάνουν ό, τι περνά από το χέρι τους ώστε να έχουν στενές και καλές σχέσεις», σχολίασε ο Μπρέμερ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι όταν ενημερώθηκε για τη δεύτερη συνάντηση, ως πολιτικός αναλυτής και όχι δημοσιογράφος ενημέρωσης, δεν σκόπευε να αποκαλύψει τη συνάντηση, με την προσδοκία ότι θα γίνει σχετική ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο. Αυτό δεν έγινε ποτέ, οπότε έβγαλε το «scoop» ο ίδιος.

Μόνο μετά την αποκάλυψη και τις αντιδράσεις στα ΜΜΕ, την Τρίτη, υπήρξε ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με μία δεύτερη συνάντηση των Τραμπ – Πούτιν. Αλλά δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τη διάρκεια ή το αντικείμενο της συζήτησης. Και ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου φρόντισε να επισημάνει ότι ο «υπαινιγμός» ότι η κυβέρνηση «προσπάθησε να κρύψει» μια δεύτερη συνάντηση είναι «ψευδής, κακόβουλος και παράλογος».

Υστερα «λογοδότησε» ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος. «Οι ψευδείς ειδήσεις για μυστικό δείπνο με τον Πούτιν είναι “άρρωστα”. Όλοι οι ηγέτες της G20, και οι σύζυγοι, προσκλήθηκαν από την καγκελάριο της Γερμανίας» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter.

«Οι ψευδείς ειδήσεις γίνονται όλα και πιο ανέντιμα! Ακόμη και ένα δείπνο που διοργανώνεται για τους 20 κορυφαίους ηγέτες στη Γερμανία, παρουσιάζεται ως σατανικό!» πρόσθεσε. Δεν διάβασε την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου;

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν «απλώς μια σύντομη συνομιλία», και όχι «δεύτερη συνάντηση», στο τέλος ενός δείπνου των G20 στη Γερμανία στις αρχές του μήνα, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου την Τρίτη, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε.

Oι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ερευνούν εάν η Ρωσία βοήθησε τον κ. Tραμπ στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, κάτι που η Μόσχα αρνείται. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απορρίπτει οποιαδήποτε «συμπαιγνία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...