244
Ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στο Μανχάταν το 2016 | REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Συνελήφθη ο αδελφός του προέδρου Ροχανί – Γιατί τον κατηγορούν οι «σκληροί» του Ιράν

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2017, 11:39
Ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στο Μανχάταν το 2016
|REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Συνελήφθη ο αδελφός του προέδρου Ροχανί – Γιατί τον κατηγορούν οι «σκληροί» του Ιράν

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2017, 11:39

Ο Χασάν Ροχανί κέρδισε -πανηγυρικά- μία δεύτερη θητεία στην προεδρία του Ιράν, στις εκλογές του Μαΐου, νικώντας το σκληροπυρηνικό σώμα της χώρας και σηματοδοτώντας τη συνέχεια της εξωστρέφειας στην Ισλαμική Δημοκρατία. Αλλά μόλις έναν μήνα πριν από την τελετή ορκωμοσίας, το επίσης σκληροπυρηνικό ανώτατο δικαστικό σώμα, τον έπληξε με ένα πολιτικό και προσωπικό χτύπημα. Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν τον αδελφό και στενό συνεργάτη του Χουσέιν Φερεγιντούν.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος, Γκολαμχουσέιν Μοσχενί Ετζέι ανέφερε ότι ο Φερεγιντούν, ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης που συμμετείχε στις συνομιλίες για την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του 2015, κλήθηκε το περασμένο Σάββατο σε ανάκριση στο πλαίσιο υπόθεσης οικονομικού χαρακτήρα. Στη συνέχεια, καθώς δεν μπόρεσε να πληρώσει την εγγύηση, τέθηκε υπό κράτηση και οδηγήθηκε στη φυλακή.

«Αν ο Φερεγιντούν παραχωρήσει την εγγύηση, θα αφεθεί ελεύθερος», τόνισε ο Ετζέι. «Εχει ανακριθεί πολλές φορές και άλλοι έχουν επίσης ανακριθεί, κάποιοι από τους οποίους κρατούνται…και η υπόθεση συνεχίζεται», συμπλήρωσε, χωρίς να αναφέρει τίποτα σχετικά με το ύψος της εγγύησης που καλείται να πληρώσει.

Σύμφωνα με υποστηρικτές του μετριοπαθούς προέδρου, η κράτηση του Φερεγιντούν έχει πολιτικά κίνητρα, είναι η απόπειρα του σκληροπυρηνικού δικαστικού σώματος να πλήξει τον πρόεδρο.

Σημειώνεται ότι το πραγματικό όνομα του Χασάν Ροχανί είναι Χασάν Φερεγιντούν. Οπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, το άλλαξε για λόγους ασφαλείας, για να διαφύγει της προσοχής της μυστικής υπηρεσίας Σαβάκ, όταν κήρυττε κατά του σάχη Ρεζά Σαχ Παχλαβί, πριν από την Ιρανική Επανάσταση το 1979. Στα Φαρσί (Περσικά) το όνομα Ροχανί σημαίνει κληρικός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...