530
Προσφυγόπουλα στην ακρογιαλιά, στην Τήλο. Εδώ υπάρχει ελπίδα... |

Πού βρήκαν τον μικρό παράδεισό τους στο Αιγαίο οι πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2017, 15:29
Προσφυγόπουλα στην ακρογιαλιά, στην Τήλο. Εδώ υπάρχει ελπίδα...
|

Πού βρήκαν τον μικρό παράδεισό τους στο Αιγαίο οι πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2017, 15:29

Δεν πρέπει να ονομάζεται Τήλος αυτό το ελληνικό ακριτικό νησί, αλλά «νησί των ονείρων», λέει συγκινημένος ένας σύρος πρόσφυγας σε βίντεο της ΜΚΟ SolidarityNow, το οποίο φιλοξενήθηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες του BBC, υπό τον τίτλο: «Είναι αυτό το νησί, το πιο φιλόξενο στον κόσμο;»

Όταν οι άλλοι χτίζουν τείχη, σφραγίζουν σύνορα, δυναμώνουν πολιτικά με την ψήφο τους φωνές ακραίες, οι κάτοικοι της Τήλου ανοίγουν τα σπίτια τους, την αγκαλιά τους και πάνω απ’ όλα την καρδιά τους στους πρόσφυγες, αναδεικνύοντας με τον πιο δηλωτικό τρόπο το νόημα της λέξης φιλοξενία.

Η Μαχά Μπαρακάχ, από τη Δαμασκό, με τις κακουχίες χαραγμένες στο βλέμμα της, δηλώνει: «Οταν σε άλλα νησιά οι ντόπιοι μας αντιμετωπίζουν με καχυποψία, εδώ στην Τήλο μας χαμογελούν, μας λένε “Καλημέρα” και “Καλησπέρα”, κάτι είναι διαφορετικό σε αυτό το νησί».

tilosbbc1
Η Μαχά Μπαρακάχ από τη Δαμασκό βρήκε δουλειά σε ξενοδοχείο

Ο Κουσέι αλ Νταμάντ εργάζεται στον μοναδικό φούρνο του νησιού. Ο τόνος της φωνής και το χαμόγελο του υποδηλώνουν έναν άνθρωπο που μεθοδικά προσπαθεί να αφήσει πίσω του το δύσκολο παρελθόν, κοιτάζοντας το μέλλον με βλέμμα αισιοδοξίας. Η Τήλος του προσέφερε αυτήν την δυνατότητα, με τον ίδιο να εκφράζει τη λύπη του για τους επτά χαμένους μήνες όντας κλεισμένος σε ένα camp στη Λέσβο, χωρίς δουλειά, χωρίς προοπτική. «Δεν ήρθα εδώ για να τρώω και να κοιμάμαι, για να παρακαλώ “δώστε μου χρήματα, σπίτι για να μείνω”. Όταν έφθασα στην Τήλο, άλλαξε όλη μου η ζωή. Αυτή δεν είναι η Τήλος. Δεν πρέπει να λέγεται Τήλος. Αυτή είναι η χώρα των ονείρων», λέει συγκινημένος.

Η Μαρία Καμμά, δήμαρχος του νησιού, στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας, υπογραμμίζοντας ότι εάν ένα τόσο μικρό νησί καταφέρνει να εντάξει τους πρόσφυγες τόσο στη ντόπια κοινότητα όσο και την καθημερινή ζωή, τότε «αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα του πώς με λίγη προσπάθεια δεν θα υπάρχει προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση. Δεν θα υπάρχει προσφυγικό πρόβλημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

tilosbbc2
«Είναι η χώρα των ονείρων μου» λέει ο Κουσέι αλ Νταμάντ, ο οποίος εργάζεται στον μοναδικό φούρνο του νησιού

Η Τήλος προσπαθεί να εντάξει τους πρόσφυγες στην καθημερινότητα του νησιού, να τους βρει στέγη, δουλειά. Όλοι τους ανεξαιρέτως μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, στο πλαίσιο προγραμμάτων που προσφέρονται στο νησί.

Η Φαίη Κουτζούκου, εκπροσωπώντας την SolidarityNow, μας ενημερώνει για τα μελλοντικά  σχέδια της οργάνωσης, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία. «Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία μίας επιχείρησης, η οποία θα δίνει την δυνατότητα εργασίας τόσο στους πρόσφυγες όσο και τους κατοίκους του νησιού. Θα είναι ένα από κοινού εγχείρημα, σκεφτόμαστε μία γαλακτοπαραγωγική επιχείρηση λόγω των πολλών κατσικιών και προβάτων στο νησί αλλά και της φήμης του ελληνικού τυριού».

Το όλο εγχείρημα αποτελεί το «πιλοτικό έργο στέγασης και κοινωνικής ενσωμάτωσης προσφύγων στην Τήλο. Υλοποιείται από το SolidarityNow, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η χρηματοδότηση έρχεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO) και την Open Society Foundations/OSIFE, από την έναρξή του το 2015 μέχρι σήμερα. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται χάρη και στη σημαντική συμβολή και αμέριστη υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νησί της Τήλου», δηλώνει η υπεύθυνη της SolidarityNow.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...